Kominki Piotr Batura 03.12.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Rozmawialiśmy dziś z producentem i producent upierał się że nie można palić w kominku który nie jest obudowany czy to prawda? W rozmowie dowiedzieliśmy się że szyba nie podlega gwarancji natomiast u nas wyraźnie widać że uszczerbienie jest w miejscu łączenia szyby z metalową szyną, która tą szybę trzyma i według nas to ona jest przyczyną uszczerbienia ze zdjęć. /QUOTE] Oczywiście - skoro producent twierdzi, że nie można palić we wkładzie nieobudowanym - napisał to w instrukcji?!? Jeśli nie - punkt dla was przy dochodzeniu swojego z tytułu rękojmi. Swoją drogą - skąd wzięliście pomysł palenia w samym wkładzie? Tak - jest szansa, by producent to wymienił - jeśli dociśniecie sprzedawcę o rękojmię. Zawsze w ramach rękojmi możecie mu zaproponować ugodę.Jeśli zawarli w swojej instrukcji obsługi taki bzdet (konieczność obudowy by palić), niewiele zdziałasz, bo musielibyście udowodnić, że to nieprawda...Producenci mający świadomość konstruowania swoich urządzeń z kiepskiego żeliwa, stosują taki wybieg. Poza tym im więcej haczyków, tym więcej spuszczonych na drzewo pacjentów, tym mniejsze koszty. To niedorzeczność, mit, idiotyzm...Czasem ta sama firma, z tego samego żeliwa leje piecyki (kozy), których już nie trzeba odbudowywać, by zachować gwarancję.... Trzeba omijać takie firmy i koniec! Kiedyś pisząc w Świecie Kominków, zahaczyłem o problem instrukcji obsługi...śmiechu warte... http://www.kominki-batura.pl/news,swiat-kominkow-nr-115-2008,26,51 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224692-reklamacja-wk%C5%82adu-pytanie-do-was/page/2/#findComment-7237574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 05.12.2016 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Na pierwszym zdjęciu widać , przynajmniej ja tak to widzę , jakiś metalowy opór zabezpieczający szybę przed wysuwaniem się na zewnątrz. Gdy szyba przesunęła się do boku i trafiła na coś co ja przytrzymało punktowo... to byłoby wytłumaczenie czemu się wyszczerbiło . Oczywiście zakładając że dobrze widzę.... Dobrze widzisz.... tam właśnie jest taki "ząbek" To wygląda tak jakby szyba przesunęła się bardziej górą, przez to szczelina na łączeniu w rogu u góry jest większa. Jeśli zawarli w swojej instrukcji obsługi taki bzdet (konieczność obudowy by palić), niewiele zdziałasz, bo musielibyście udowodnić, że to nieprawda... Zawarli.... niestety. No więc chyba pozostaje jedynie zakupić nową i poczekać z wymianą do przeprowadzki..... nie mniej jednak trudno się zgodzić z taką "polityką" producentów wkładów, że tylko zabudowany można reklamować.... jak dla mnie bezsens totalny, bo gdyby coś się stało to kto mi zapłaci za rozwaloną obudowę ? Zresztą na takie pytanie padła odpowiedź, że obudowa ma być tak skonstruowana żeby można było wymienić wkład.... no jestem ciekawa jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224692-reklamacja-wk%C5%82adu-pytanie-do-was/page/2/#findComment-7239121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 06.12.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Tak czy inaczej.Czy to wyszczerbienie ma jakiś wpływ na palenie w kominku ?To jest chyba całkiem niezależne od tej sadzy przy łączeniu szyb ?Wyszczerbienie to faktycznie wizualna wada, ale to sadza na nieszczelnym łączeniu to już szok.Zakładając teraz wkład z kratek też mnie informowano, że na szybę nie ma gwarancji ale .... jest jeszcze prawo konsumenta i istnieje rękojmia jak radzą koledzy.Skorzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224692-reklamacja-wk%C5%82adu-pytanie-do-was/page/2/#findComment-7239534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.12.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Dobrze widzisz.... tam właśnie jest taki "ząbek" To wygląda tak jakby szyba przesunęła się bardziej górą, przez to szczelina na łączeniu w rogu u góry jest większa. Zawarli.... niestety. No więc chyba pozostaje jedynie zakupić nową i poczekać z wymianą do przeprowadzki..... nie mniej jednak trudno się zgodzić z taką "polityką" producentów wkładów, że tylko zabudowany można reklamować.... jak dla mnie bezsens totalny, bo gdyby coś się stało to kto mi zapłaci za rozwaloną obudowę ? Zresztą na takie pytanie padła odpowiedź, że obudowa ma być tak skonstruowana żeby można było wymienić wkład.... no jestem ciekawa jak to zrobić? To pierwsze świadczy o braku doświadczenia producenta jak KONSTRUOWAĆ wkłady i słabej pomysłowości jak stabilizować przesuwająca się szybę . To drugie z konstruowaniem obudowy tak aby można było wyjmować wkład..... to chyba sobie z nas żartujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/224692-reklamacja-wk%C5%82adu-pytanie-do-was/page/2/#findComment-7239538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts