Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na strychu

Qba30

Recommended Posts

Chcę się wziąć za wykonanie podłogi na strychu tylko zastanawiam się co położyć...

Zastanawiam się nad deską surową grubości 25 lub 32 (opcja tańsza) lub płytą OSB. Rozstaw jętek do których będzie mocowana podłoga 80 cm.

Co proponujecie, jaka grubość materiału?

Jeśli masz gdzieś deski tańsze od płyty OSB, to kup deski i z nich rób podłogę. Tak u siebie wykonałem, miałem deski w cenie zbliżonej do OSB. Deski łatwiej domierzać, przesuwać, manewrować w ciasnej przestrzeni na strychu. Długo będę pamiętał ból pleców przy tej pracy, miałem serdecznie dość. Okazało się, że deski także są dość ciężkie, nie wiem jak samotnie miałbym sobie poradzić z płytami. Poza tym, płyt nie wciągnąłbym przez istniejący już otwór rozkładanych schodów strychowych. Musiałbym chyba rozebrać dach:lol2:.

Gość Konto usunięte_1*
To naprawdę fajna cena , u mnie jak się rozglądałem to wychodziło że deski droższe od osb tak pi razy oko 80% , też wolałbym robić deskami ale ta cena , ja szukałem pióro-wpust

Faktyczne masz deski w dobrej cenie, ja za nowe płaciłem bodajże 700 za metr.

Ale też strych zabudowałem deskami po szalunkach i na to położyłem osb 12 mm, robiłem to z żoną i też miłe przygotowany otwór pod schody strychowe

i jakoś pod skosem te płyty wciągałem na górę, nie żałuję kupiłem kilkanaście płyt a przynajmniej mam fajną graciarnie

Gość Konto usunięte_1*
albo ja coś poknociłem albo sam nie wiem , też chciałem deski pióro-wpust i wszędzie gdzie dzwoniłem podają od metra kwadratowego 40-60zł a wy podajecie np 800zł za kubik a kubik ma 40m2 dobrze rozumuję ? , płyty osb wychodzą mi ok 800 zł na część strychu a deski wychodziły licząc od metra około 1600zł

Mała zmiana pomysłu na wykończenie podłogi.

Pomyślałem o tym, żeby na w poprzek jętek przybić deski o grubości 32 mm i szerokości 17 cm, później kolejne 17 cm bez deski, znowu deska i tak na przemian. W efekcie uzyskam "stelaż" na który chciałbym zamontować płytę OSB o grubości 15 mm.

Czy płyta OSB 15 mm wytrzyma ciężar powiedzmy ok 70 kg jeśli będzie podparta w sposób jak opisuję? Rozstaw jętek max 80 cm.

Skąd ten pomysł? Surowa deska jaka jest każdy wie, do tego po czasie się rozeschnie i popęka, porobią się szczeliny itp OSB wygląda lepiej do tego raczej nie powinno się z nią nic dziać i łatwiej będzie w razie potrzeby coś z niej posprzątać.

Przy pokryciu ok 50% powierzchni deską i na to 15 mm OSB cena jest nieznacznie wyższa od krycia całości surową deską...