Qba30 30.11.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Chcę się wziąć za wykonanie podłogi na strychu tylko zastanawiam się co położyć...Zastanawiam się nad deską surową grubości 25 lub 32 (opcja tańsza) lub płytą OSB. Rozstaw jętek do których będzie mocowana podłoga 80 cm.Co proponujecie, jaka grubość materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 30.11.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 nie wiem gdzie takie tanie deski są ? też mam do położenia ok 70m2 i jak to liczyłem to płyta osb wychodzi taniej i chyba jednak lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.11.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Chcę się wziąć za wykonanie podłogi na strychu tylko zastanawiam się co położyć... Zastanawiam się nad deską surową grubości 25 lub 32 (opcja tańsza) lub płytą OSB. Rozstaw jętek do których będzie mocowana podłoga 80 cm. Co proponujecie, jaka grubość materiału? Jeśli masz gdzieś deski tańsze od płyty OSB, to kup deski i z nich rób podłogę. Tak u siebie wykonałem, miałem deski w cenie zbliżonej do OSB. Deski łatwiej domierzać, przesuwać, manewrować w ciasnej przestrzeni na strychu. Długo będę pamiętał ból pleców przy tej pracy, miałem serdecznie dość. Okazało się, że deski także są dość ciężkie, nie wiem jak samotnie miałbym sobie poradzić z płytami. Poza tym, płyt nie wciągnąłbym przez istniejący już otwór rozkładanych schodów strychowych. Musiałbym chyba rozebrać dach:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 30.11.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Deska surowa po przetarciu 450 zł m3 co przy grubości 2,5 cm za m2 daje cenę 11,25 złpłyta OSB grubości 2,5 cm kosztuje ok 28 zł/m2 Ja mam do wyłożenia ok 90 m2 także przy takiej różnicy w cenie jednostkowej to już troszkę się uzbiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.12.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 To naprawdę fajna cena , u mnie jak się rozglądałem to wychodziło że deski droższe od osb tak pi razy oko 80% , też wolałbym robić deskami ale ta cena , ja szukałem pióro-wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad.agaskar 01.12.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 zgadzam się, cena jest faktycznie bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 01.12.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 mi zostało po budowie masę desek w doskonałym stanie i je wykorzystałem, zaimpregnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 01.12.2016 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Jest to cena za zwykłą deskę szalunkową po przetarciu ale kalibrowana, taka już strugana i szlifowana do tego pióro i wpust kosztuje już ok 800 zł/m3To decyzja już podjęta- zostaję przy desce. Taraz pytanie jaka grubość 25 czy 32 mm??? Rozstaw jętek od 70 do 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 01.12.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 zdecydowanie 32mam taką i 25 moim zdaniem to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 01.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Faktyczne masz deski w dobrej cenie, ja za nowe płaciłem bodajże 700 za metr.Ale też strych zabudowałem deskami po szalunkach i na to położyłem osb 12 mm, robiłem to z żoną i też miłe przygotowany otwór pod schody strychowe i jakoś pod skosem te płyty wciągałem na górę, nie żałuję kupiłem kilkanaście płyt a przynajmniej mam fajną graciarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 01.12.2016 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Trzeba pytać po małych tartakach, tam zawsze patrzą inaczej na klienta. W dużych zakładach ceny od 650-750 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.12.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 albo ja coś poknociłem albo sam nie wiem , też chciałem deski pióro-wpust i wszędzie gdzie dzwoniłem podają od metra kwadratowego 40-60zł a wy podajecie np 800zł za kubik a kubik ma 40m2 dobrze rozumuję ? , płyty osb wychodzą mi ok 800 zł na część strychu a deski wychodziły licząc od metra około 1600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 06.12.2016 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Mała zmiana pomysłu na wykończenie podłogi.Pomyślałem o tym, żeby na w poprzek jętek przybić deski o grubości 32 mm i szerokości 17 cm, później kolejne 17 cm bez deski, znowu deska i tak na przemian. W efekcie uzyskam "stelaż" na który chciałbym zamontować płytę OSB o grubości 15 mm.Czy płyta OSB 15 mm wytrzyma ciężar powiedzmy ok 70 kg jeśli będzie podparta w sposób jak opisuję? Rozstaw jętek max 80 cm.Skąd ten pomysł? Surowa deska jaka jest każdy wie, do tego po czasie się rozeschnie i popęka, porobią się szczeliny itp OSB wygląda lepiej do tego raczej nie powinno się z nią nic dziać i łatwiej będzie w razie potrzeby coś z niej posprzątać.Przy pokryciu ok 50% powierzchni deską i na to 15 mm OSB cena jest nieznacznie wyższa od krycia całości surową deską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts