Ogi_master 30.11.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Dzień Dobry Chce wybudować domek letniskowy bez pozwoleń (maks wysokosc 5m dom jednokontygnacyjny) i pozniej przeksztalcic go na dom mieszkalny caloroczny z użytkowym poddaszem. Aby zwiekszyc powierzchnie(wysokosc) uzytkowa poddasza dach chce wysynac poza obrys budynku az o 2m! Wymiary domu 4m/8m Sciany z ceramiki poryzowanej 50cm Konstrukcja dachu to Więźba krokwiowo-belkowa (wys 2,5) oparta na drewnianych belkach stropowych dlugości 8m wystajaca poza obrys budynku az 2m, kąt nachylenia 35stopni, pokrycie docelowo dachówka. Czy taka kontrukcja ma racje bytu?. Jaką szerokosc i grubosc belek stropowych powinienem zastosowac i w jakim rozstawie aby cala konstrukcja wytrzymala nacisk dachowek. Zdjecie przekroju domu http://www.fotosik.pl/zdjecie/a3c33bce52eb1858 Z góry dziękuj za porady i pozdrawiam, Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.11.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Taką konstrukcję jak w przybliżeniu pokazałeś na zdjęciu można zaprojektować i wybudować ale .... To jest zadanie dla projektanta konstrukcji.Ne należy budować na podstawie dobrych rad z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 30.11.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Widzialem takie cuda projektantow , ze na ich miejscu nie mógłbym spac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 01.12.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Nie uważasz że to będzie trochę dziwnie wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogi_master 02.12.2016 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Tak rozumiem że w późniejszym terminie będzie musiał się temu przyjrzeć jakiś konstruktor.Na razie zapytanie to jest czysto teoretyczne mi. w celu wcześniejszego rozejrzenia się za odpowiednik materiałem,poszukania firmy która podejmie się tego zadania, a także z czystej ciekawości =)A więc planowany rozstaw belek stropowych(krokwi) to 80 cm i 2*100 cm w miejscach gdzie będą wstawione okna dachowe.Czy belki 10*20 cm sprostają zadaniu i będą w stanie utrzymać stabilność całej konstrukcji?Martwi mnie także kąt nachylenia dachu 35 stopni? czy nie jest to za mały kąt i nie będzie zbytnio rozpierał końcówek belek stropowych Co do walorów estetycznych to bardzo mi na nich nie zależy(domek wybudowany na odludziu)A nawet sądzę że taki domek będzie miał swój urok. Chodzi mi tutaj bardziej o funkcjonalność:Późniejsza adaptacje poddasza oraz dzięki wysunięciu dachu o 2 m ochronę fundamentu przed wodą opadową ponieważ podłoga położona ma być (ze względu na ograniczenie wysokości budynku do 5 m) 60 cm poniżej poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Jak widać z Twoich wypowiedzi jesteś amatorem i Twoje założenia są dość dziwaczne. Otrzymałeś dobrą radę, że trzeba zacząć od projektanta. Uważaj bo może się to skończyć nakazem rozebrania. Fundament na głębokości 60 cm stosuje się pod ogrodzenie a nie pod dom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogi_master 12.12.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 nie nie jestem amatorem podloga polozona 60 cm ponizej poziomu gruntu a nie fundament. jednakze jest to moj pierwszy dach o takiej powierzchni, takze jezeli obeznany jest pan w temacie to moze wypowie sie pan na temat grubosci belek stropowych oraz krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Przepraszam, źle odczytałem. Tak posadowiona podłoga wymaga dużej dokładności w przy wykonywaniu izolacji wodnej. Niezmiernie istotnym jest zachowanie ciągłości tej izolacji. Z tego co przedstawiłeś nie masz więźby klasycznej tylko wiązar (kratownicę). W takim przypadku wszystkie elementy wiązara mają jednakową grubość. Pozostaje zatem zatem dobranie odpowiednich wysokości dolnego pasa i górnego pasa. To wymaga stosownych obliczeń. Firmy produkujące takie wiązary mają odpowiednie programy. Niestety w tej kwestii Ci nie pomogę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogi_master 21.12.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Definicja z wiki: Wiązar krokwiowy – najprostszy wiązar o rozpiętości do 6 m. Na jakimś forum czy w artykule też znalazłem ze do 6 m. max. 7.Czyli wyklucza to z góry moją konstrukcję. Lecz jeżeli skróciłbym okap do 1.5 m(belkę stropową do 7 m.) to drugą ważną kwestią pozostaje kąt nachylenia dachu który będzie wynosił ok 37-38 stopni. Czy nie jest to za mały kąt i nie będzie wywierał zbyt dużego obciążenia na łączenie belki stropowej z krokwią biorąc pod uwagę ze łączenie to będzie oddalone o 1.5 m. od podparcia dachu o mur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 22.12.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) To jest jedynie zgrubna informacja, którą nie trzeba się kierować. Istotne jest aby konstrukcja była dobrze zamodelowana, spełnione wszelkie stany graniczne. Zarówno 2 jak i 1.5 m są dobre. Proponuję się dokształcić i zrobić model np. w RM-WIN i zwymiarować. Albo co bardziej prawdopodobne zlecić to komuś.... Bo tak bez konkretnych sił, obciążeń, połączeń, .... nic konkretnego nie poda tu na forum. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.12.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Bo tak bez konkretnych sił, obciążeń, połączeń, .... nic konkretnego nie poda tu na forum. jest podane .. jest .. Zduńska Wola .. obciążenia wiatrem, obciążenia śniegiem i obciążenie stałe już są.. teoretycznie jeszcze co na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts