Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ja i mój brat jesteśmy współwłaścicielami jednej działki. Na działce jest jeden dom w którym mieszkamy teraz. Adres domu to ulica Mazowiecka *numer*. Na tej samej działce postawiłem drugi dom. Wjazd do drugiego domu jest od ulicy Konwaliowej. Złożyłem w gminie wniosek o nadanie numeru dla nowo wybudowanego domu. Pomimo że wjazd jest od ulicy Konwaliowej numer jaki nadano to ulica Mazowiecka *numer*A. Pan w gminie powiedział że nie ma możliwości nadania numeru dla nowego budynku od ulicy Konwaliowej. Czy mogę prosić o informację czy rzeczywiście tak jest? Działka będzie dzielona na pół i mój dom będzie stał przy ulicy Konwaliowej, wjazd będzie od ulicy Konwaliowej a adres będzie ulica Mazowiecka.

Jeśli masz wjazd od ulicy Konwaliowej to i numer powinien być nadany dla tej ulicy, problemem będzie zapewne to że brak jest numerów dla tej ulicy i musieliby nadać Ci taki z A. Nie wiem jakie przepisy się tym rządzą ale jeśli podzielisz działkę to będzie problematyczne adresowanie, od poczty, kuriera, po służby ratownicze i ogólne zamieszanie. Może trzeba najpierw podzielić działkę i dopiero wystąpić o nadanie numeru ?

Ja właśnie też byłem przekonany że jeśli teraz nie mogą nadać numeru od ulicy Konwaliowej to zrobią to po podziale działki. Chciałem nawet podzielić działkę przed nadaniem numeru i odbiorem budynku. Niestety Pan w gminie mi powiedział że nawet jeśli teraz podzielę tą działkę to i tak adres mojego nowego domu będzie na ulicy Mazowieckiej. Wg niego ten podział powinien być zrobiony już dawno temu (nie potrafi określić kiedy) a teraz to jest już za późno. Wjazd na działkę od strony Konwaliowej również jest od bardzo dawna naniesiony na mapy.

Poproś o pisemne uzasadnienie. Po prostu nie chce mu się zmieniać projektu. Chodzi tylko o jego dobra wolę.Niestety ale żeby wniosek przeszedł musisz mieć działke podzieloną z wydzieloną droga od drugiej ulicy.

Urzędy mają gotowe projekty numeracji nawet na działki jeszcze niezabudowane. Robia je na wszystkie działki ktore są w MPZP.

Do nadania numeru nie ma potrzeby mieć oddanego budynku. W urzedzie wskazuje sie tylko numer działki i okresla typ budynku (jednorodzinny, kilku itp itd).

I dodaje istniejący w budowie itp....

Jeśli jest to dołącza się mapę po wykonawczą wtedy nadje się nr nieruchomości ale bez prawa do meldunku- jeśli dołączysz zgodę PINB na odbiór wtedy dopiero jest to końcowa procedura.

W niektórych gminach nr nadaje się w momencie wybudowania i odbioru domu mając nawet nr porządkowy wcześniej może okazać się że po odbiorze mogą nadać inny....

Tutaj działka na której stoi budynek jest już zabudowana czyli jest drugi na tej samej nieruchomości gruntowej ........

Jeśli podzielisz to będzie działka o innym numerze i zabudowana jednym budynkiem pytanie jak geodeta podejdzie do sprawy i urząd ponieważ będziesz dzielić już zabudowaną działkę z domem i num *

nie słyszałem jeszcze o przypadku żeby po oddaniu domu zmieniono numer budynku ktory wczesniej nadano. niby z jakiego powodu ? Oni mają projekty numeracji całych ulic i dzielnic i nie zmieniają ich od tak sobie.

Tak czy siak najpierw trzeba podzielić działkę u geodety a potem udac się z wnioskiem o numer i powołać się na mape gdzie wjazd jest od strony ulicy na której chcemy numer.

Geodeta nie ma nic wspolnego z numeracją domów, on ma tylko narysowac mapkę z nowym podziałem i stałą drogą dojazdową.

U nas w ślepej ulicy jest 6 domów w budowie (wszystkie juz mają numery, często namalowane sprayem na gołym murze), dwa domy oddane i jeden dom bardzo stary. to jest droga prywatna i chcemy wydzielić tą odnogę od głównej ulicy i nadać jej własną nazwę. niestety jeden współwłaściciel nie chce sie zgodzić - własnie z tego starego domu bo ma firme i musiałby niezłą ilość papierów zmieniać. A urząd nie chce wydzielić jego domu który stoi na rogu tej ulicy z naszej "nowej" ulicy bo wjazd ma własnie od naszej strony :(

Oczywiście geodeta nie nadaje numerów ale sporządzi papiery podziałowe z których będzie wynikało że nowo wydzielona działka zabudowana jest budynkiem pod adresem Mazowiecka A....Tak też będzie wynikać z wypisów i wyrysów z ewidencji gruntów jak i kartoteki budynków....

Problem jest w tym że nadano już ten numer tego konkretnie domu i po podziale jak już należałoby go zmienić a nie nadawać...Nie wiem czy nowa działka będzie miała dostęp tylko z jednej ulicy do drogi czy będzie to tylko możliwe przez Konwaliową wtedy powinno się dać to wyprostować.

W tej chwili nawet jak jest naniesiony nowy zjazd i dom to i tak nieruchomość jako działka posiada dwa zjazdy...

na działkach nie ma numeracji domów, tylko posesji.

Ja dostałem numer posesji na której były tylko chaszcze, nawet płotu nie było, ogólnie nic, czyste pole.

Numer dostaje się z nazwa ulicy od której jest wjazd, lub tak jak w moim przypadku mogłem sobie wybrać, czy chce mieć nazwę drogi prywatnej, czy gminnej(działka narożna)

Działka posiadająca już numer z nazwą drogi, nawet po podziale będzie miała ta samą nazwę drogi, tylko zmieni się numer, dołożą literkę. np mazowiecka 30, 30A, 30B itd.. Tam gdzie ja sie buduję, pomimo, ze jest nowa droga prywatna wszystkie adresy są z nazwą drogi i numerem działki pierwotnej z przed podziału, dołożyli tylko cały alfabet do numeru.

W przypadku autora, najpierw powinien byc podział a dopiero później nadawanie numerów. Działka(nie dom) nie może mieć nadanego numeru wcześniej