AniaK 23.07.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Złożyłam wniosek o kredyt w wysokości 82500,PLN (w dniu złożenia wniosku -29000,0 CHF). Dostałam -ale frank umacnia się. Na dzień dzisiejszy przeliczając po kursie kupna dostałabym ~80000,0PLn. Obawiam się że do czasu wypłaty różnica ta się zwiększy,a tym samym będę musiała szukać innych źródeł dofinansowania. Czy jest jakiś sposób by pertraktować z bankiem (np. zwiększyć wysokość kredytu?)? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 23.07.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Jeśli CHF sie umacnia to dostajesz więcej PLN... :-8 Ryzyko jest liczone do PLN i dostaniesz całą sumę w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 23.07.2002 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Faktycznie pomyliłam się , ale chodzi mi oto, że frank tanieje względem złotego, a tym samym 29000 CHF przy niższym kursie daje < 82500,0PLN. I co robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 23.07.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 No nic. Dostaniesz tyle PLN ile prosiłaś we wniosku. Ale jak chcesz być pewna na 200% to się zapytaj w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 23.07.2002 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Właśnie chodzi mi o to, że we wniosku jest 29000 CHF (bo tyle wychodził przy policzeniu w dniu złożenia wniosku -82500:2,8448=29000).Nigdzie nie jest napisane, że to było 82500. A teraz np. dzisiaj gdybym wypłacała kredyt liczą 29000*aktualny kurs sprzedaży:sad:. I już jest mniej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 23.07.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Fatalnie. Co to za bank? Mnie w PKO BP liczą prawidłowo: wypłacają równowartość w zł. Pozdrawiam i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 23.07.2002 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 BZ WBK -jutro podpisuję umowę w banku, w poniedziałek chcę podpisać akt notarialny, koło wtorku nastąpiłaby wypłata. Wybiorę się dzisiaj jeszcze raz do banku i jeszcze raz porozmawiam... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 24.07.2002 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Nie wiem czy dobrze myślę ale czy to nie jest tak, że gdybyś miała dostać we frankach to teraz dostaniesz więcej pieniędzy? Gorzej, gdyby spadał - wtedy dostałabyś mniej. Poza tym jeśli składałaś wniosek na konkretną kwotę w złotówkach to w dniu wypłacenia kredytu przeliczą to jescze raz i dostaniesz tyle ile chciałaś po nowym kursie. W tym wypadku dobrze, że kurs rośnie bo weźmiesz mniej waluty a potem jak spadnie to zyskasz. Ja jestem w gorszej sytuacji bo kredyt brałam kilka miesięcy temu kiedy wszysto było tańsze i teraz dopiero tracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 24.07.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Ewa - ale w stosunku do raty liczonej w złotówkach chyba dalej jesteś do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 24.07.2002 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Ja brałem w kwietniu i maglowałem sprawę w PKO BP.Przy złożeniu wniosku przeliczają kwotę kredytu w złotówkach na walutę po kursie średnim z dnia złożenia wniosku. Po podpisaniu umowy (a więc 3-4 tygodnie później - przynajmniej u mnie to tyle trwało) wypłacają kwotę obliczoną przy złożeniu wniosku ale po kursie kupna - zwykle jest to mniej niż chcieliśmy w złotówkach - trzeba więc dopłacić. No chyba że akurat przez te 3-4 tygodnie kurs waluty poszedł mocno do góry - wtedy ten kurs kupna będzie zbliżony do średniego, po którym wcześniej liczyli i wypłacą mniej więcej tyle co chcieliśmy.Raty z kolei płaci się potem po kursie sprzedaży, tak więc de facto wypłacą nam mniej niż chcieliśmy, ale spłacić trzeba będzie więcej niż chcieliśmy (chodzi o sam kapitał - odsetki to inna sprawa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranger 24.07.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 A czy nie jest tak, że kwota kredytu jest wypłacana po kursie CHF w złotych, który obowiązywał dopiero w dniu podpisania umowy, a nie w dniu złożenia wniosku ? Ja też brałem na przełomie marca i kwietnia i musiałem dopłacać w wyniku różnicy kursów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 24.07.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Weźmy na tapetę przykład Ani:Złożyła wniosek o 82500 zł.W dniu złożenia wniosku przeliczyli jej wg kursu średniego i wyszło 29000 CHF.W dniu wypłaty (może to być w dniu podpisania umowy lub później) wypłacą jej 29000 CHF po kursie kupna z dnia wypłaty - czyli gdyby dziś miała wypłatę kredytu w PKO: 29000 CHF * 2,7326 = 79245 zł.Do spłacenia ma zaś (po dzisiejszym kursie sprzedaży):29000 CHF * 2,8442 = 82481 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 24.07.2002 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 On 2002-07-24 11:10, ranger wrote: A czy nie jest tak, że kwota kredytu jest wypłacana po kursie CHF w złotych, który obowiązywał dopiero w dniu podpisania umowy, a nie w dniu złożenia wniosku ? Ja też brałem na przełomie marca i kwietnia i musiałem dopłacać w wyniku różnicy kursów Kwota kredytu jest wypłacana po kursie w dniu wypłaty (nawet nie po kursie w dniu podpisania umowy). Dlatego też boje się, że w chwili wypłaty sporo będę musiała jeszcze sama dopłacić sprzedającemu. I to jest właśnie (jak dla mnie) nie w porządku, bo nikt mi o tym nie powiedział. Gdybym wiedziała starałabym się o większą kwotę. A tak (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranger 24.07.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 I dlatego oprócz starannego czytania umów kredytowych należy czerpać z doświadczeń tych, którzy już te kredyty pobrali.Pozostaje mi życzyć Tobie (i sobie) pomyślnych kursów.A przy okazji, czy myślał ktoś już o przewalutowywaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Tak do końca nie mogę się zorientować czy umowę masz na 29 000 CHF czy na 82 500 PLN???? Ale raczej na CHF-y. Jeżeli na CHF to jeżeli w dniu podpisania umowy kurs będzie niższy dostaniesz mniej Zawsze jednak istnieje możliwość zwiększenia kwoty kredytu aneksem do umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tata110 02.08.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Ja brałem kredyt PKO SA w 2001 w CHF. Okreśoną kwotę w PLN we wniosku bank przeliczył na CHF w dniu umowy. Wypłacono mi tyle PLN ile było w umowie. Spłata następuje po średnim kursie CHF w NBP. W ciągu roku CHF z 2,27 podskoczył o 22%. W tym samym czasie RPP obniżyła stopy procentowe co w konsekwencji przełożyło się na mój kredyt. Porocentowanie spadło z 7,9% do 5,28%. Czy na frankach straciłem czy nie policzcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.08.2002 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Ja biorę kredyt w PBK. Podpisaliśmy umowę w CHF. Przy wypłacie dostaję przeliczone CHF na złotówki po kursie banku. Jeżeli kurs CHF jest wysoki dostaję więcej złotówek ;O). Oprocentowanie mam bajecznie niskie (3.33%)i stale ono maleje(6-miesięczny Libor jest coraz mniejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.08.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 O!!!A jak to sie robi ?Z ich materiałów wynika, że kredyt budowlano hipoteczny w CHF jest oprocentowany 4.65%Co trzeba zrobić, żeby "odpuścili" ten procent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.08.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Byliśmy w tym roku na Targach Muratora na Torwarze w Warszawie. PBK był jednym ze sponsorów tych targów i oferowali promocyjny kredyt. Promocją była prowizja banku dla CHF czyli 2.5%. Do tego należy dodać 6-miesięczny Libor (dzisiejszy to 0.835)i dzisiejsze oprocentowanie wynosi 3.335%. Może być jeszcze mniejsze ponieważ Libor spada. Myślę, że tak małego oprocentowania w normalnych warunkach się nie dostaje, ale zawsze można negocjować marżę banku, która jest przez cały kredyt stała, więc im mniejsza tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.08.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Aha! Jest, a raczej była taka promocja do 15 lipca. Tak czy siak już po zawodach A jak u nich jest z manipulacjami kursami (inny przy wypłacie inny przy spłacie, a jeszcze inny przy kalkulacjach) i ukrytymi opłatami (rzeczoznawcy, ubezpieczenie, "kary" za przewalutowanie) ? O elastyczność się nie będę pytał bo to co oddział to inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts