Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam na oku działkę. Jest w fajnym miejscu. Ale okazuje się, że jest to teren podmokły, ziemia to torfowisko. Wzdłuż 2 boków biegnie rów melioracyjny z wodą. Sama działka znajduje się w zagłębieniu terenu - jakieś 3 metry poniżej oddalonej o ok. 100m drogi asfaltowej. Po drugiej stronie rowu wybudowało się 2 sąsiadów. Planuję budowę domu ok. 10x15m po obrysie, na płycie fundamentowej.

Pytanie - czy jest sens kupować taką działkę? Ile może kosztować pokonanie trudności związanych z posadowieniem domu na takim gruncie?

https://forum.murator.pl/topic/224700-dom-na-torfowisku-obok-rowu-melioracyjnego-w-zag%C5%82%C4%99bieniu/

Mi by się chciało :cool:

maciejzi pogadaj z kolegą, ma pomysł więc warto skorzystać. U mnie podobne warunki i powiem Ci, że łatwo i tanio nie jest..... Także warto przeanalizować każdą możliwość. Tym bardziej, że widzę iż twój obrys domku pasuje pod wymagania - mój troszkę większy 22x13 i to stanowi jakiś tam kłopot.

Robiłeś tam badania gruntu ?? Domek parterowy czy jakieś pięterko ??

Kłopot jest głównie finansowy, bo wiele rzeczy się da zrobić, tylko kto za to zapłaci ? stąd właśnie w takich wypadkach, maksymalne uproszczenie pomaga dopiąć budżet. Grunty są trudne, ale dom jednorodzinny idzie posadowić na nich.

Pytanie najlepiej jeszcze wykorzystać zaistniały fakt i użyć jak "tymi ręcami"

Badań gruntu jeszcze nie robiłem. Z tego co się dowiedziałem, na części zalega torf. Poziom wody w rowie melioracyjnym ok. 1,5 - 2 metrów poniżej poziomu gruntu na działce.

Myślę, że może być potrzebna częściowa wymiana gruntu, może na małym nasypie trzeba będzie zbudować dom, no i na płycie fundamentowej. Taki mam wstępny plan.

do ceny działki -mam nadzieję że promocyjnej- dolicz do standardowego kosztorysu 100 tyś na trudne warunki i jak się dalej opłaca kupuj. Ta 100 tyś pójdzie jak nic w błoto.

Kup wszystkie okoliczne działki.

Zrób tam "fabrykę " torfu.

Puki nie zakazali - torfem da się palić, da się w ogródku nawozić a drogi nie jest.

Zbyt będzie.

Minie jakieś kilka lat i ogłosisz " przyjmę gruz, destrukt, ziemię'.

Zasypiesz dziurę po tym torfie tworząc miejsce pod działki budowlane ze "słabym" gruntem, czyli - niedrogie.

Zbyt będzie.

A z obrywów na biznesie postawisz sobie dom w jakimś miłym miejscu.

Adam M.