sash195 30.11.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz posiadaczem wyżej wymienionego pieca Defro od 2 tygodni. Obecnie moje nastawy to: - Podawanie - 11s - Przerwa podawania - 80s - Nadmuch - 27 (w skali 1-100) Podtrzymanie to: - Podawanie - 20s - Przerwa - 20 min - Went - 20s - Przerwa went - 20 min. Piec posiada sterownik K1pv4 z PID który po testach odpuściłem, spalał niebotyczne ilości ekogroszku przy równie dużych spiekach - zabawa na inny czas. Kocioł ogrzewa 150mkw powierzchni z wewnętrznie ocieplonego betonu komórkowego ( 12cm/5cm styro/24cm) plus nowe okna jets to nowo wybudowany budynek. Retorta jeszcze nie uszczelniona - wystarczy iż wyjmę tylko ten wkład żeliwny z palnika i po wcześniejszym obczyszczeniu umocuję ? Ekogroszek niby z wesołej wiem że on niby ma zostawiać spieki sam z siebie ale chyba nie aż takie. Prosił bym o pomoc w skorygowaniu ustawień pieca by bardziej dopalał węgiel i było mniej sadzy, zdarza się po kilku dniach czyścić piec i wyciągać całe wiadro... Czytałem by ustawić tak aby płomień rozbijał się o deflektor i był taki żywy, niestety nie udaje mi się tego osiągnąć Załączam zdjęcia w calu lepszej oceny procesu spalania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 30.11.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 20 kW na 150 m. NOWEGO budynku?!? O MUJ BORZE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 20 kW na 150 m. NOWEGO budynku?!? O MUJ BORZE... http://cdn12.se.smcloud.net/t/photos/t/350017/samochody-bor_22602315.jpg no Twój nikt Ci nie zabierze http://www.henrykkoscielny.pl/Images/409.jpg nie wiem który bór lepszy ale 20kW to jakaś masakra.. przy dzisiejszych wymaganiach .. tą moc spokojnie przez pół. i jeszcze zostanie nadmiar .. bliżej 7-8 kW wynik .. no ale.. instalatorzy wiedzę więcej niż nie jedna książka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sash195 30.11.2016 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 No niestety instalator tak zrobił i teraz nic nie poradzę, jest to blizniak którego budowa rozpoczęła ponad 16 lat temu i stał trochę nie wykończony więc do końca nie wiem czy określenie nowy jest odpowiednie ale dzięki wielkie za minięcie się z zapytaniem a "zruganie" mnie za wybór nie odpowiedniego pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 30.11.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 ...no z butów można wyskoczyć, gdy się widzi tak "dobrane" parametry. Ręce, nogi i zasady ortografii opadają Mam zbliżoną powierzchnię, podobną strukturę ściany - różnica taka, że mój budynek jest 20-letni i ma sporo miejsc do docieplenia. Piec 12 kW na chwilę obecną pracuje średnio na 20-30% mocy. Przy czym pamiętaj, że każdy piec może spokojnie wydolić i 120% mocy nominalnej. Jakie masz spalanie? ja wciąż kończę wygrzewanie, remont w trakcie,b. częste i długie wietrzenia itp - i oscyluję w granicach 20 kg/dobę. a u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 30.11.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 dzięki wielkie za minięcie się z zapytaniem a "zruganie" mnie za wybór nie odpowiedniego pieca... To nie ruganie, a uświadomienie - twoim problemem jest przewymiarowany piec. I najpierw poczytaj sobie wątki na ten temat - wszelkie porady "na odległość" i "na oko" będą niewiele warte. 'Na szczęście" problem jest dość powszechny i obszernie opisany na tym forum. I - podobno - da się to jakoś ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sash195 30.11.2016 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 W obecnej chwili wietrzenie ile tylko się da, posadzki wylane miesiąc temu tynki wykończone podobnie. Parametry nie dobrane tylko "polecone" po licznych kontaktach ze znamienitymi serwisantami defro... Obecnie spalanie 30 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sash195 30.11.2016 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 To nie ruganie, a uświadomienie - twoim problemem jest przewymiarowany piec. I najpierw poczytaj sobie wątki na ten temat - wszelkie porady "na odległość" i "na oko" będą niewiele warte. 'Na szczęście" problem jest dość powszechny i obszernie opisany na tym forum. I - podobno - da się to jakoś ogarnąć. Właśnie przeglądam katalog defro z końca 2015 roku i dla tego piecyka przewidziana powierzchnia grzania to 200mkw. Nie podałem w pierwszej wiadomości powierzchni piwnicy która jets dogrzewana oraz zbiornika galmetu za 300l która również ogrzewa ten piecyk. Za ta w nowym katalogu defro obecny piec potrafi obsługiwać już powierzchnię 250mkw.. Jak by nie patrzeć w chwili kupna pieca był dobrze dobrany przez specjalistów defro bądz chcieli pozbyć się zbytek magazynowych z którymi muszę sobie teraz niestety poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Właśnie przeglądam katalog defro z końca 2015 roku i dla tego piecyka przewidziana powierzchnia grzania to 200mkw. nie dziwie Ci się wcale jak piszą "fachmani" na stronie, w ulotkach i wszędzie trąbią ..choć powoli dociera do nich, że dobór mocy kotła powinien być po OZC.. Pierwsze powinno się wybrać moc grzejników po OZC .. później tą wartość *0,8 i jest moc kotła. Jak Kolega pisał 120% spokojnie wydoli. Zostało Ci jedno sensowne wyjście, szukać baniaka tj zbiornika na bufor. 20 kW przy standardzie pasywny powinien uciągnąć śmiało 2000m2 - to nie pomyłka .. tam masz moc na 1m2 = 10 wat tylko .. i o tym trzeba pamiętać .. możliwości ogrzewcze zleżą od klasy energetycznej kotła. Jeszcze idzie inaczej robić .. ale latanie co godzina do kotłowni i siup trochę węgla ? mija się z celem? chyba że dbasz o figurę .. Nikt Cie nie ruga, bo masz całkowite prawo nie wiedzieć że tak jest, chyba że jesteś fachowcem i żyjesz z instalacji... wtedy .. http://www.cda.pl/video/50026a3?o=popular&page=8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grisza76 01.12.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Są jeszcze opcje ograniczania mocy kotła - szamot, zaklejanie części napowietrzeń itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sash195 01.12.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 nie dziwie Ci się wcale jak piszą "fachmani" na stronie, w ulotkach i wszędzie trąbią ..choć powoli dociera do nich, że dobór mocy kotła powinien być po OZC.. Pierwsze powinno się wybrać moc grzejników po OZC .. później tą wartość *0,8 i jest moc kotła. Jak Kolega pisał 120% spokojnie wydoli. Zostało Ci jedno sensowne wyjście, szukać baniaka tj zbiornika na bufor. 20 kW przy standardzie pasywny powinien uciągnąć śmiało 2000m2 - to nie pomyłka .. tam masz moc na 1m2 = 10 wat tylko .. i o tym trzeba pamiętać .. możliwości ogrzewcze zleżą od klasy energetycznej kotła. Jeszcze idzie inaczej robić .. ale latanie co godzina do kotłowni i siup trochę węgla ? mija się z celem? chyba że dbasz o figurę .. Nikt Cie nie ruga, bo masz całkowite prawo nie wiedzieć że tak jest, chyba że jesteś fachowcem i żyjesz z instalacji... wtedy .. http://www.cda.pl/video/50026a3?o=popular&page=8 Nie jestem fachowcem inaczej potrafił bym sobie jakoś z tym poradzić albo nie dopuścił do takiej sprawy tylko jest inny problem, przeglądałem oferty innych "fachowców" których miałem do wybili oględziny to polecali mi piece od 18-25kw... Jak wspomniałem jest to blizniak, w moim lustrzanym odbiciu rodzina posiada piec 25kw i jakoś on im radzi a wręcz ocieplali jeszcze dom w zeszłym roku... Można tu coś pokombinować jakoś nastawami by chociaż przetrwać do wiosny ? Jakieś propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 sash masz instrukcję do kociołka to ustaw sobie podawanie i przerwę dla mocy w okolicy 5KW - w starszych wersjach instrukcji były tabele jeśli nie ma w twojej to ustaw podawanie 5 sek przerwa 50 sek i nadmuch w okolicy 40%jak będzie niedopalał podnoś nadmuchjak będą spieki obniżaj nadmuch to wszystkoszkoda że nie korzystasz z oferowanych przez ten sterownik funkcji - jest dobrze napisany algorytm w nim i wystarczy dopasować ustawienia startowe do budynku aby poprawnie się paliło. to co na zdjęciu z pierwszego postu to spiek z popiołu- za duży nadmuch kocioł przewymiarowany na to nic już nie poradzisz chyba że uda ci się go zamienić na mniejszy producenci podają powierzchnie do ogrzania z poprzedniego wieku kiedy styropian był fanaberią a węgiel kosztował 200PLN/Tonękocioł dobiera się do potrzeb domu a nie jego powierzchni i 20KW może ogrzać 400m domu bez problemu wszystko zależy od jego potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts