Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Komfort eko pz 20kW ekoenergia

sash195

Recommended Posts

Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz posiadaczem wyżej wymienionego pieca Defro od 2 tygodni.

Obecnie moje nastawy to:

- Podawanie - 11s

- Przerwa podawania - 80s

- Nadmuch - 27 (w skali 1-100)

Podtrzymanie to:

- Podawanie - 20s

- Przerwa - 20 min

- Went - 20s

- Przerwa went - 20 min.

Piec posiada sterownik K1pv4 z PID który po testach odpuściłem, spalał niebotyczne ilości ekogroszku przy równie dużych spiekach - zabawa na inny czas.

Kocioł ogrzewa 150mkw powierzchni z wewnętrznie ocieplonego betonu komórkowego ( 12cm/5cm styro/24cm) plus nowe okna jets to nowo wybudowany budynek.

Retorta jeszcze nie uszczelniona - wystarczy iż wyjmę tylko ten wkład żeliwny z palnika i po wcześniejszym obczyszczeniu umocuję ?

Ekogroszek niby z wesołej wiem że on niby ma zostawiać spieki sam z siebie ale chyba nie aż takie. Prosił bym o pomoc w skorygowaniu ustawień pieca by bardziej dopalał węgiel i było mniej sadzy, zdarza się po kilku dniach czyścić piec i wyciągać całe wiadro...

Czytałem by ustawić tak aby płomień rozbijał się o deflektor i był taki żywy, niestety nie udaje mi się tego osiągnąć

Załączam zdjęcia w calu lepszej oceny procesu spalania.

Pozdrawiam

DSC_0142.jpg

DSC_0144.jpg

DSC_0147.jpg

DSC_01461.jpg

DSC_01501.jpg

20 kW na 150 m. NOWEGO budynku?!?

O MUJ BORZE...

http://cdn12.se.smcloud.net/t/photos/t/350017/samochody-bor_22602315.jpg no Twój ;) nikt Ci nie zabierze ;)

http://www.henrykkoscielny.pl/Images/409.jpg nie wiem który bór lepszy ;)

ale 20kW to jakaś masakra.. przy dzisiejszych wymaganiach .. tą moc spokojnie przez pół. i jeszcze zostanie nadmiar ..

bliżej 7-8 kW wynik .. no ale.. instalatorzy wiedzę więcej niż nie jedna książka.

No niestety instalator tak zrobił i teraz nic nie poradzę, jest to blizniak którego budowa rozpoczęła ponad 16 lat temu i stał trochę nie wykończony więc do końca nie wiem czy określenie nowy jest odpowiednie ale dzięki wielkie za minięcie się z zapytaniem a "zruganie" mnie za wybór nie odpowiedniego pieca...

...no z butów można wyskoczyć, gdy się widzi tak "dobrane" parametry. Ręce, nogi i zasady ortografii opadają :-P

Mam zbliżoną powierzchnię, podobną strukturę ściany - różnica taka, że mój budynek jest 20-letni i ma sporo miejsc do docieplenia.

Piec 12 kW na chwilę obecną pracuje średnio na 20-30% mocy. Przy czym pamiętaj, że każdy piec może spokojnie wydolić i 120% mocy nominalnej. Jakie masz spalanie? ja wciąż kończę wygrzewanie, remont w trakcie,b. częste i długie wietrzenia itp - i oscyluję w granicach 20 kg/dobę. a u Ciebie?

dzięki wielkie za minięcie się z zapytaniem a "zruganie" mnie za wybór nie odpowiedniego pieca...

To nie ruganie, a uświadomienie - twoim problemem jest przewymiarowany piec. I najpierw poczytaj sobie wątki na ten temat - wszelkie porady "na odległość" i "na oko" będą niewiele warte.

'Na szczęście" problem jest dość powszechny i obszernie opisany na tym forum. I - podobno - da się to jakoś ogarnąć.

To nie ruganie, a uświadomienie - twoim problemem jest przewymiarowany piec. I najpierw poczytaj sobie wątki na ten temat - wszelkie porady "na odległość" i "na oko" będą niewiele warte.

'Na szczęście" problem jest dość powszechny i obszernie opisany na tym forum. I - podobno - da się to jakoś ogarnąć.

Właśnie przeglądam katalog defro z końca 2015 roku i dla tego piecyka przewidziana powierzchnia grzania to 200mkw. Nie podałem w pierwszej wiadomości powierzchni piwnicy która jets dogrzewana oraz zbiornika galmetu za 300l która również ogrzewa ten piecyk. Za ta w nowym katalogu defro obecny piec potrafi obsługiwać już powierzchnię 250mkw.. Jak by nie patrzeć w chwili kupna pieca był dobrze dobrany przez specjalistów defro bądz chcieli pozbyć się zbytek magazynowych z którymi muszę sobie teraz niestety poradzić...

Właśnie przeglądam katalog defro z końca 2015 roku i dla tego piecyka przewidziana powierzchnia grzania to 200mkw.
nie dziwie Ci się wcale jak piszą "fachmani" na stronie, w ulotkach i wszędzie trąbią ..choć powoli dociera do nich, że dobór mocy kotła powinien być po OZC..

Pierwsze powinno się wybrać moc grzejników po OZC .. później tą wartość *0,8 i jest moc kotła.

Jak Kolega pisał 120% spokojnie wydoli. Zostało Ci jedno sensowne wyjście, szukać baniaka tj zbiornika na bufor.

20 kW przy standardzie pasywny powinien uciągnąć śmiało 2000m2 - to nie pomyłka .. tam masz moc na 1m2 = 10 wat tylko .. i o tym trzeba pamiętać ..

możliwości ogrzewcze zleżą od klasy energetycznej kotła.

Jeszcze idzie inaczej robić .. ale latanie co godzina do kotłowni i siup trochę węgla ? mija się z celem? chyba że dbasz o figurę ..

Nikt Cie nie ruga, bo masz całkowite prawo nie wiedzieć że tak jest, chyba że jesteś fachowcem i żyjesz z instalacji... wtedy ..

http://www.cda.pl/video/50026a3?o=popular&page=8

nie dziwie Ci się wcale jak piszą "fachmani" na stronie, w ulotkach i wszędzie trąbią ..choć powoli dociera do nich, że dobór mocy kotła powinien być po OZC..

Pierwsze powinno się wybrać moc grzejników po OZC .. później tą wartość *0,8 i jest moc kotła.

Jak Kolega pisał 120% spokojnie wydoli. Zostało Ci jedno sensowne wyjście, szukać baniaka tj zbiornika na bufor.

20 kW przy standardzie pasywny powinien uciągnąć śmiało 2000m2 - to nie pomyłka .. tam masz moc na 1m2 = 10 wat tylko .. i o tym trzeba pamiętać ..

możliwości ogrzewcze zleżą od klasy energetycznej kotła.

Jeszcze idzie inaczej robić .. ale latanie co godzina do kotłowni i siup trochę węgla ? mija się z celem? chyba że dbasz o figurę ..

Nikt Cie nie ruga, bo masz całkowite prawo nie wiedzieć że tak jest, chyba że jesteś fachowcem i żyjesz z instalacji... wtedy ..

http://www.cda.pl/video/50026a3?o=popular&page=8

Nie jestem fachowcem inaczej potrafił bym sobie jakoś z tym poradzić albo nie dopuścił do takiej sprawy tylko jest inny problem, przeglądałem oferty innych "fachowców" których miałem do wybili oględziny to polecali mi piece od 18-25kw...

Jak wspomniałem jest to blizniak, w moim lustrzanym odbiciu rodzina posiada piec 25kw i jakoś on im radzi a wręcz ocieplali jeszcze dom w zeszłym roku...

Można tu coś pokombinować jakoś nastawami by chociaż przetrwać do wiosny ? Jakieś propozycje ?

sash

masz instrukcję do kociołka to ustaw sobie podawanie i przerwę dla mocy w okolicy 5KW - w starszych wersjach instrukcji były tabele

jeśli nie ma w twojej to ustaw podawanie 5 sek przerwa 50 sek i nadmuch w okolicy 40%

jak będzie niedopalał podnoś nadmuch

jak będą spieki obniżaj nadmuch

to wszystko

szkoda że nie korzystasz z oferowanych przez ten sterownik funkcji - jest dobrze napisany algorytm w nim i wystarczy dopasować ustawienia startowe do budynku aby poprawnie się paliło.

to co na zdjęciu z pierwszego postu to spiek z popiołu- za duży nadmuch

kocioł przewymiarowany na to nic już nie poradzisz chyba że uda ci się go zamienić na mniejszy

producenci podają powierzchnie do ogrzania z poprzedniego wieku kiedy styropian był fanaberią a węgiel kosztował 200PLN/Tonę

kocioł dobiera się do potrzeb domu a nie jego powierzchni i 20KW może ogrzać 400m domu bez problemu wszystko zależy od jego potrzeb