Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe na drewnianym stropie

kwinto222

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie do znawców tematu. Jakie widzicie rozwiązanie na wykonanie ogrzewania podłogowego na piętrze, na drewnianym stropie przy ogrzewaniu PC. Dom jest stary, remontowany. Brak możliwości zrobienia wylewki betonowej lub anhydrytowej z uwagi na jej wagę na /m2. Czy są dostępne jakieś panele, płyty w których można umieścić rurki z podłogówki i zasadnicza rzecz czy mają zdolności kumulacyjne. Na nich chcę położyć panele.

Dziękuję za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.

Pzdr.

Czy są dostępne jakieś panele, płyty w których można umieścić rurki z podłogówki i zasadnicza rzecz czy mają zdolności kumulacyjne. Na nich chcę położyć panele.

Dziękuję za wszelkie konstruktywne odpowiedzi.

Pzdr.

Jest kilka systemów tzw suchej podłogówki, ale ona nie będzie mieć oczekiwanej akumulacyjności. Jest Parę wersji suchego ogrzewania podłogowego np Capricorn, Rehau i parę jeszcze innych. Ale one wszystkiepolegają na tym iż w styropianie są po prostu wydrążone rowki do prowadzenia rurek. Niektóre mają jeszcze tzw radiatory z blachy (najczęściej aluminiowej).

Aby otrzymać jakąkolwiek akumulacyjność można położyć na to specjalne płyty gips-karton z włóknami tzw podłogowe np ze dwie warstwy na krzyż ale to i tak nie będzie miało wymaganej akumlacyjności.

Ewentualnie pozostają klimakonwektory.

Jak ja zacząłem liczyć, to okazało się , że taniej wyjdą klimakonwektory niż taki system suchej podłogówki, ale może coś się zmieniło od tamtego czasu.

Inna strawa, że w tym systemie suchej podłogówki jest dość duży rozstaw rurek więc ogólnie będzie to słabiej grzać niż klasyczna zwłaszcza jak na wierzch przyjdą panele, lub np deska barlinecka

jest coś takiego jak suchy jastrych, czyli płyty (na ogół chyba gipsowe, ale nie jestem pewien), które się układa na podłogówce.

Podłogówka z kolei jest układana w innych płytach z rowkami.

Poczytaj na stronie Fermacella jak to wygląda.

Na jakąś wielką akumulację ciepła bym raczej nie liczył przy takim rozwiązaniu. Po prostu tu nie ma dużej masy, w której można by zgromadzić ciepło.

jest coś takiego jak suchy jastrych, czyli płyty (na ogół chyba gipsowe, ale nie jestem pewien), które się układa na podłogówce.

Podłogówka z kolei jest układana w innych płytach z rowkami.

Poczytaj na stronie Fermacella jak to wygląda.

Na jakąś wielką akumulację ciepła bym raczej nie liczył przy takim rozwiązaniu. Po prostu tu nie ma dużej masy, w której można by zgromadzić ciepło.

Montowałem te płyty , ciężkie jak ch......... ra Kanterm