Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat kuchenny z aluminiowym obrzeżem/listwą

michalkos

Recommended Posts

Witam serdecznie,

planuję zmianę blatów w kuchnii i mam w związku z tym pytanie. Aktualnie posiadam blat z alumiowym obrzeżem, tak jak na załączonych zdjęciach. blat1.jpg

Chciałbym mieć takie same w nowym blacie.

Wstępnie wybrałem blat https://www.obi.pl/blaty-robocze/blat-roboczy-winter-oak-specjalny-gr-38-mm-szer-60-cm/p/6367106

Z tego co się jednak dowiedziałem w takim blacie cieżko będzie zastosować takie rozwiązanie, gdyż ma on już swoje wykończenie jeżeli chodzi o obrzeże, do tego jest ono lekko zaokrąglone. I zasugerowano mi, że to aluminiowe obrzeże w moim blacie było montowane fabrycznie razem z blatem.

Pytanie- czy da się coś z tym zrobić? Może znacie jakieś firmy które produkują tego typu blaty? A może powinienem wybrać inny rodzaj blatu i do niego da radę dokleić takie obrzeże aluminiowe? Dodam tylko, że nie jest to cienka okleina, lecz grubsza listwa z aluminium.

Będę wdzięczny za porady i rozwiązania :)

pozdrawiam,

Michał

1 - ze zdjęcia nie jestem do końca pewien, ale na 99% Twój obecny blat jest oklejony taśmą PCV 2mm w kolorze aluminium. Moim zdaniem nie jest to obrzeże wykonane bezpośrenio z tego materiału.

2 - gotowego takiego nie kupisz, w zasadzie wszystkie blaty fabryczne mają zaoblenie i wykończenie laminatem

3 - można to zrobić, ale nie w obi i w żadnym innym baumarkecie. Znajdź w swojej okolicy hurtownię płyt wiórowych. Tam znajdź interesujący Cię blat, zapytaj czy mają okleinę PCV 2mm o interesującej cię kolorystyce. Poproś aby odcięli tą zaobloną krawędź i aby wykończyli miejsce cięcia taśmą PCV. Ja tak mam zrobione w swojej kuchni, to normalna procedura.