ewenement22 01.12.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 WitamMam zamiar ocieplić sobie dach pianką poliuretanową. Na krokwiach 18 cm mam położone deski i papę. Dach był robiony nie przeze mnie w 2013 i do tej pory stał pod deskami i papą. Obecnie jestem w trakcie kładzenia blacho dachówki Venecja. Przed położeniem blachy było sporo przecieków. Około 15-20 sporych plam na deskach od spodu było widocznych. Z tego co powiedział mój dekarz spowodowanych złymi blaszkami do papy za mocno poprzybijanymi i to głównie one poprzecinały papę i dlatego były przecieki. Kazałem dekarzowi połatać te dziury chociaż wiem, że nie jest to takie łatwe i domyślam się, że mogły pozostawać jeszcze jakieś dziurki. Blacha jest już w większości położona czyli za jakieś kilka dni jak wszystko już wyschnie będę wiedział czy pozostawały jeszcze jakieś przecieki. Niestety niektóre deski są spleśniałe / spróchniałe. Mam kilka pytań i wątpliwości: 1. Jaką piankę psiukać? Otwarto komórkową? Zamknięto komórkową?2. Jakiego producenta? Najtańszy jest chyba Polychem ale podobno najgorszy, słyszałem, że dobra jest Hiszpańska Synthesia, podobno coś pomiędzy to Purinova. Jakich producentów jeszcze warto wziąć pod uwagę?3. Mam zamiar dać tej piany około 20 cm, żeby za mocno nie opuszczać płyt co spowoduje zabranie mi przez skosy jeszcze większej ilości miejsca w pomieszczeniach. Nie za mało te 20 cm?4. Słyszałem, że jacyś tam goście w moim mieście jak psiukali pianę na odeskowany dach dawali membranę od spodu w celu pozwolenia drewnu oddychania w razie gdyby pojawiły się jakieś przecieki, przemarzania. Słyszałem opinię o pianie, że dach może pleśnieć właśnie przez przecieki, przemarzanie i brak wentylacji dla drewna. Prawda to? 5.Czy jest sens kłaść taką membranę? Koszt jest raczej nie duży samej membrany a położyć mogę sam. Jak ewentualnie to zrobić? Dawać jakiś odstęp od desek? 1-2-3cm? Czy bezpośrednio na dechę? Ale wtedy to tam wentylacji raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 02.12.2016 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Nie żyje to forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 02.12.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Dach nie będzie oddychał. Nie zostanie zachowana delatacja ( przerwa ) między deskami a ociepleniem. Pianka chłonie wilgoć i to dość mocno co za tym idzie wilgoć nie będzie miała gdzie uciec i deski będą gniły. Możesz dać membranę, ale czy ona zda swój egzamin nie wiesz. Widziałem przypadek gdzie dach nie był deskowany i pianka wypchnęła membranę do góry zapierając o łaty, a co za tym idzie skropliny lecą do kontr łaty a następnie przelatuje do środka w tym miejscach gdzie są wbite gwoździe w łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Dylatacja musi być zachowana. Jeśli już zdecydujesz się na pianę to tylko na OK. Przed decyzją oprócz ceny węża pod uwagę parametry sorbcji wody czy warunków gwarancji. Dobrze byłoby zasięgnąć języka na temat firmy u poprzednich ich klientów. Nie wiem jak najlepiej wykonać dylatację na deskowaniu ( mam tryśniętą bezośrednio na folię wiatroszczelną, brak u mnie deskowania) ale popytaj bezpośrednio w firmach, które się natryskiem zajmują. Jak znam życie 80%. z nich nie będzie o tym miało pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie wymieniłeś uszkodzonych desek przed wykonaniem pokrycia??! Z pewnością też nie została odkryta kalenica. Nie mogę zrozumieć jak można tak budować swój dom? Być może to na sprzedaż ale takie partactwo jest nie etyczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 12.01.2017 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Gdyby mi doradziła osoba wykonująca pokrycie dachu blachodachówką pewnie bym tak zrobił. Ale niestety tego nie zrobiła. Teraz muszę się ratować.Mój dach wygląda tak i nie wiem co z nim zrobić. Z zewnątrz jest już blachodachówka. Pomóżcie. Przy szczycie dachu jest ok ale najgorzej jest dokoła dachu zaraz przy murze. Oceńcie sami...https://forum.budujemydom.pl/static/attachments/monthly_2017_01/20170110_210207.jpg.0c0bb16e7b7e5b37941079a3c764d454.jpghttps://forum.budujemydom.pl/static/attachments/monthly_2017_01/20170110_210224.jpg.dfd8e92f257272606b8054b694679609.jpghttps://forum.budujemydom.pl/static/attachments/monthly_2017_01/20170110_210231.jpg.88404842dfc89abb14531251f219abb8.jpghttps://forum.budujemydom.pl/static/attachments/monthly_2017_01/20170110_210257.jpg.ca54e48f578de61806d976ac90e888a9.jpghttps://forum.budujemydom.pl/static/attachments/monthly_2017_01/20170110_210343.jpg.584c6587246697e9d267bab11d89bf84.jpgCo z tym zrobić po kolei? Jakich preparatów użyć? Nie muszą być tanie. Ważne, żeby nie truły mojej rodziny i były skuteczne. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez ewenement22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Impregnat oparty na związkach miedzi np. Kuprafung. Elewacja w wielu miejscach dochodzi do desek blokując wlot powietrza. Dość dużo gwoździ mocujących kontrłaty nie trafiło w krokwie. To wątpliwe mocowanie a do tego na tych gwoździach będzie kondensacja pary wodnej i woda będzie kapać na izolację cieplną. W kilku miejscach występują przecieki po gwoździach mocujących kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 23.01.2017 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Impregnat oparty na związkach miedzi np. Kuprafung. Elewacja w wielu miejscach dochodzi do desek blokując wlot powietrza. Dość dużo gwoździ mocujących kontrłaty nie trafiło w krokwie. To wątpliwe mocowanie a do tego na tych gwoździach będzie kondensacja pary wodnej i woda będzie kapać na izolację cieplną. W kilku miejscach występują przecieki po gwoździach mocujących kontrłaty. Pozdrawiam. Co z tym robić? Gwoździe pozaginam... ale co dalej... mam zamiar zamykać np. jedno pomieszczenie folią. Nagrzać je do 30 stopni trzymać tak przez kilka dni i później impregnować Kuprafung. Chcę jak najszybciej się wprowadzać a ten dach zatrzymał roboty wszystkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 23.01.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Taki preparat będzie ok? KUPRAFUNG-P Compact 5kghttp://allegro.pl/kuprafung-p-5kg-impregnat-do-drewna-1-13-zielony-i5289054819.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.01.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Gwoździe należy pozaginać ale tak aby nie poluzowały się na zewnątrz bo zdestabilizują kontrłatę. Na te zgięte gwoździe trzeba by delikatnie natrysnąć trochę pianki PU. Samo nagrzanie nic nie da. Należy nagrzać i wywietrzyć (najlepiej jak jest mróz). Powtórzyć tak kilka cykli. Można również grzać i wstawić osuszacz powietrza. Nadal pozostaje kwestia uszczelnienia przecieków. Jest możliwe wyłącznie z zewnątrz po miejscowym demontażu pokrycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 24.01.2017 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Kupiłem wilgotnościomierz do drewna.Ile wilgotności musi mieć drewno żeby ocieplić pianą?Czy taki preparat jest bezpieczny dla zdrowia ludzi którzy będą mieszkali w tym domuBoramonhttp://allegro.pl/altax-preparat-grzybobojczy-5l-boramon-srodek-i6655391037.htmlchcę nim miejscowo potraktować mój dach oraz całościowo KUPRAFUNG-P Compact Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 24.01.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 może jednak lepiej parę*złotych więcej wydać i zamiast KUPRAFUNG-P Compact* wybrać KUPRAFUNG-P Premium http://allegro.pl/miedziowy-impregnat-do-drewna-wiezby-kuprafung-24h-i6206771404.html Chyba tak zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 To są wodne środki nieszkodliwe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 06.02.2017 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Mam zamiar zrobić izolację membraną jakieś 2-3 cm od desek . Tylko mam pytanie czy potrzebuje dawać jakieś deseczki pionowe na środku pomiędzy krokwiami żeby piana później nie docisnęła tej membrany do desek? Czy piana zadziała w drugą stronę i pod wpływem ciężaru odciągnie jeszcze tą membranę od desek? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 07.02.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Piana może docisnąć membranę do desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 07.02.2017 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Co zrobić, żeby piana nie docisnęła membrany? Może po prostu przypilnować jak będą membranę kładli, żeby była dobrze naciągnięta i zrobić nie 2 ale 3 cm od desek? Dodatkowo mam zamiar zrobić dookoła domu przerwę 2cm pomiędzy ociepleniem a deskami bo teraz jest styropian dociśnięty do desek.Dzięki temu będzie jakiś wlot powietrza pomiędzy membranę a dechy. Dobrze kombinuję? Tylko jeszcze zastanawiam się czy nie powinno być wylotu powietrza np. w kalenicy. Tylko, że czasami więźby są na skos (dach czterospadowy) i wtedy już nie ma dojścia powietrza do kalenicy...Co w takim przypadku? Jest na to jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts