Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorąca woda w bojlerze mimo wyłączenia pompy

chirac

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z ciepłą wodą. Jest ona cały czas gorąca w bojlerze. Wyłączyłem całkowice pompe obiegową a mimo to woda w bojlerze jest gorąca. Chciałbym ustawić wodę w bojlerze na np. 40 stopni ale nie da się, Myślałem że pompa jest po to, żeby włączać obieg, lecz ona nawet jak nie chodzi to woda i tak jest gorąca w bojlerze. Pewnie przez to jest większe zużycie ekogroszku. Czy coś jest nie tak z podłączeniem ? Załączam zdjęcie.

20161201_114018.jpg

Kolega scrabie ma rację , ale sztuka cierpi

Po pierwsze ten termostat przylgowy i tak jest niewłaściwy( nie mierzy temperatury CWU .

Teoretycznie cwu nie powinna być grzana gdy pompka jest wyłączona .

Jeżeli jest grzana to albo nieszczelny zawór zwrotny ,albo coś powoduję jego otwieranie ( bład w schemacie połączeń)

Która rurka wydaje się cieplejsza zasilanie czy powrót zasobnika .

Szczególnie po poborze wody ze zbiornika?

Edytowane przez fachman19

rura zasilania zawsze jest cieplejsza, czyli ta nad bojlerem. dodam jeszcze że to naczynie pod bojlerem - jak przyciskam ten wentyl żeby spuścić powietrze to nic nie wylatuje. czyli tak jak by powietrza nie było. dopompować też się nie da. Edytowane przez chirac

Grzeje grawitacyjnie i będzie grzać. Żaden zawór zwrotny tu nie pomoże. Możesz wstawić zawór termostatyczny z kapilarą lub zawór elektromagnetyczny, lub na zasilaniu do bojlera zrobić porządny syfon.

Nie ma takiej możliwości aby nie można było dobić powietrza do naczynia.

dwa błędy ,- zawór zwrotny ma sprężynę ,a ciśnienie grawitacyjne jej nie pokona.

a drugi bład - żeby wpompować powietrze do naczynia trzeba wypchnąć wodę . gdy zawory są zamkniete woda nie wyleci to i powietrze nie ma gdzie wejść.

Należy zamknąć dopływ zimnej wody do zasobnika i otworzyć kran z ciepła wodą . Podczas pompowania woda z naczynia wypłynie przez kran.

Reszty nie kwestionuję

Fachman, czyli uważasz że wymiana zaworu zwrotnego pomoże? Pytanie tylko co bardziej sie opłaca. Wydać prąd na pompę czy troszkę więcej ekogroszku ale z wyłączoną pompą. Czyli mogłem w ogóle tej pompy nie kupować i byłby problem z głowy. A z tym naczyniem to muszę spróbować.

Fachman, czyli uważasz że wymiana zaworu zwrotnego pomoże? Pytanie tylko co bardziej sie opłaca. Wydać prąd na pompę czy troszkę więcej ekogroszku ale z wyłączoną pompą. Czyli mogłem w ogóle tej pompy nie kupować i byłby problem z głowy. A z tym naczyniem spróbowałem. Napompowalem ale jak wciskam ten wentyl to nic nie wylatuje dalej. Tak jakby nie było tam powietrza.
.

Fachman, czyli uważasz że wymiana zaworu zwrotnego pomoże? Pytanie tylko co bardziej sie opłaca. Wydać prąd na pompę czy troszkę więcej ekogroszku ale z wyłączoną pompą. Czyli mogłem w ogóle tej pompy nie kupować i byłby problem z głowy. A z tym naczyniem to muszę spróbować.

Chłopie, czego Ty nie rozumiesz, ten bojler to nie jest żadna strata, tak jak mówiłem, weźmie ileś energii i już, nic więcej w niego nie upakujesz. Zastanów się ile wydasz na przeróbki, żeby mieć zimniejszą (sic!) wodę, a ile realnie poniesiesz kosztów. Ja mówiłem serio z tym ociepleniem, tam tracisz więcej ekogrochu niż w bojlerze.

Jeśli grzeje grawitacyjnie, to olej te pompę i zostaw to w spokoju. Według mnie walczysz o jakieś kilkanaście ( może ) złotych miesięcznie, na sprawności układu więcej tracisz.