-iva- 29.08.2004 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Czy ktoś wie , czy mozna kupić gdzieś duże -ponad 3-4 metrowe drzewa? Wiem, że np. w Niemczech takie praktyki są na porządku dziennym - tym sposobem każdy może sobie zagospodarować ogród , a nie czekać po kilka lub kilkanaście lat aż mu drzewo wyrośnie . Może i w Polsce są firmy które takie drzewa sprzedają ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 29.08.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Duze drzewa mozna kupić w poważnych firmach ogrodniczych. Jednak trzeba sie przygotować na spoooooory wydatek. Ceny drzew tej wielkości zaczynają się - w zalezności od gatunku - od kilku tysiecy złotych (podkreślam - zaczynaja się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.08.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 I jest taka firma w Krakowie, o ile sie nie myle na Kurdwanowie Mniejsze drzewka, takie do 2m mozna kupić własciwie wszędzie. Sadząc duze drzewa jest obawa, ze się nie przyjmą. Wolę jednak poczekać pare lat i patrzeć jak rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 29.08.2004 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Zdecydowanie też wolałabym poczekać ... ale : 1/ Przymierzam się do zakupu domu do remontu - a tam na "ogrodku" niestety oprócz pokracznych i małych śliwek nic nie ma . Co gorsza - na tejże działce panuje efekt tzw. " studni " - wokół inne domy i jak usłyszałam rozmowę właścicieli z sąsiadem zza płota - echo niosło, że hej !!! Mam nadzieję , że drzewa wytłumiłyby to choć trochę . Generalnie jestem zwolenniczką tzw. "dzikich ogrodów" Dużo drzew i krzewów , trochę rodzimych kwiatków , jakaś "ukryta" w "gąszczu" ławeczka - gdzie można poczytać dobrą książkę ... Narazie widoki sa "przaśne" - domy i stodoły i rahityczne drzewka jak okiem sięgnąć . Działka jest malutka niestety i trzeba bardzo , bardzo szybko ją zagospodarować .... 2/ Jak nie wypali zakup to .....pewnie sprzedam połowę swojej działki a na drugiej zacznę coś budować . Tylko trochę czasu i kasy na takie przedwsięwzięcie mi bark ..... Tutaj owszem - działka jest duża ( nawet po ewentualnym podziale - domów wokół nie ma , widok bardzo przyjemny - ale też pusta, chociaż akurat tam - poradziłabym sobie jakimiś krzakami ) pergola itp. Tam efektu "echa" nie ma i nie będzie .... Więc nadal szukam .... drzew i ...pomysłu na ogród Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.08.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Czy ktoś wie , czy mozna kupić gdzieś duże -ponad 3-4 metrowe drzewa? Oczywiście, że można kupić. Nawet są firmy, które przywiozą i posadzą. Widziałem takie drzewa w cenie dobrego samochodu, ale są i tańsze. Zresztą po co tu piszę o cenach. Jak ktoś ma "kase" to kupuje. Pinus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 29.08.2004 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Pinus - Twoja odpowiedź jest zaiste - " BUDUJĄCA ". Byłabym wdzięczna za odpowiedź naprawdę "na temat" - który starałam się rozwinąć w drugim poście - ale widzę, że szanse są niewielkie ..... Czyżby wszyscy mieli ogrody w postaci połaci gładko przystrzyżonej trawy i kilku tuji , albo świerków na styl pseudo-japoński ? A ogród zarośnięty - troszeczkę "dziki" - taka prawdziwa "przystań" to już przeżytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 29.08.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 mi ostatnio ogrodniczka w swoim sklepie pokazywała 6-metrową "choinkę" (nie pamiętam co to było - słabo się na tym znam) ale drzewo było normalne - duże - donica miała chyba z półtora metra średnicy. No i takie drzewo kosztuje 1500 zł (Warszawa) + 500 złl posadzenie 3 metrowa choinka to przy tym drzewie marny badylek. CHoć wydaje się że 3 m to dużo, to w przypadku iglaków 1,5 metra to zajmuje jeden badylek, więc drzewko wygląda mizernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 29.08.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Widziałem takie drzewa w Warszawie ul. Płochocińska - http://www.hortorus.com.pl/drzewa.phtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 29.08.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Tu jest firma Garte przesadzająca duże drzewa. Przynajmniej tak twierdzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 13.08.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Czy ktoś doradzi mi, gdzie można poszukać dużych drzew w okolicach Wrocławia? Chodzi mi np. o brzozy, ale też inne drzewa, w wysokości co najmniej 3m, ale najlepiej jeszcze większe. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.08.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Byłe Miejskie Zakłady Zieleni na Grabiszyńskiej, przec starym cmentarzemParku Skowronim - wjazd przy pętli tramwajowej - jest tablica. Tam i 4 metrowe w balotach bywają. Resztę kopią ze szkółki na zamówienie. Drogi materiał szczepiony i rzadki w szkółce - wylot przez Partynice-chyba Radomierzyce, przy samej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.08.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Materiał od Kulasy - przy Ogrodzie Botanicznym - świadczą też usługi ogrodicze- profesjonalni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 14.08.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dzięki za pomoc!Odwiedzę te miejsca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartar 14.08.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Materiał od Kulasy - przy Ogrodzie Botanicznym - świadczą też usługi ogrodicze- profesjonalni! Kupowałam tam brzozę 2 razy i uschły. Owszem rośliny mają, ale słabo opisane jak wiekszości punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 15.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Przy wyjeździe na Leśnicę, spory kawałek za gliniankami po prawej stronie, dobrze widoczne z drogi. Chyba największy zbiór dużych drzw. Wybór imponujący, ceny zdecydowanie za wysokie. Zobaczyć warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 16.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 No, byłem tam raz. Faktycznie ceny dwukrotnie wyższe niż płaciłoby się bezpośrednio ze szkółki. A że drzew potrzebuję dużo (10-20), to trochę ciężko będzie tam kupić. Ale dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.08.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Materiał od Kulasy - przy Ogrodzie Botanicznym - świadczą też usługi ogrodicze- profesjonalni! Kupowałam tam brzozę 2 razy i uschły. Owszem rośliny mają, ale słabo opisane jak wiekszości punktów. a ja lubię tam kupować - bo czasem w innych szkółkach mają po parę krzaczków jednego rodzaju a jak potrzebujesz więcej to niestety a przy ogrodzie są większe ilości - szczególnie jeśli chodzi o byliny, a te najbardziej mnie interesowały, i z reguły sa dobrze opisane - z krzewami to rzeczywiście tak sobie z tymi opisami odpukać w niemalowane .....wszystko mi się przyjęło co kupiłam na przestrzeni 3 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.08.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Mnie się też wszystko przyjęło od Kulasy. Kupowałam u niego i na Bielanach i w Ogrodzie Botanicznym. Przyjęły się nawet rh z holenderskich "końcówek", często będące już w stanie opłakanym Ale, zwykle o rośliny trzeba dbać, a zwłaszcza podlewać przynajmniej przez rok. Samo przesadzenie, nie gwarantuje przyjęcia. Zwłaszcza dużych drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 09.09.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Pawelos_Wroc - jezeli jeszcze szukasz duzych drzew to podjedz przed Ligotą Piękną ok. 10 km. za Wroc na trasie Wroc- Trzebnica. Dość ciekawa szkółka duży wybor z gruntu i nie tylko. Wszystko co tam kupilam a bylo tego sporo przyjelo mi sie, z botanicznego zreszta tez, wazna jest pora sadzenia a teraz jest akurat. Pozdrawiam! Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam4411 11.09.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Po co czekać kilka lat na wyrośnięcie drzew – można je przesadzić i mieć ulubiony cień. Oddam darmo kilka duzych drzew (jesion, wiąz). Kraków, Wola Justowska ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts