Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże drzewa. Gdzie kupic drzewa alejowe?

Recommended Posts

Czy ktoś wie , czy mozna kupić gdzieś duże -ponad 3-4 metrowe drzewa? Wiem, że np. w Niemczech takie praktyki są na porządku dziennym - tym sposobem każdy może sobie zagospodarować ogród , a nie czekać po kilka lub kilkanaście lat aż mu drzewo wyrośnie .

Może i w Polsce są firmy które takie drzewa sprzedają ???

Zdecydowanie też wolałabym poczekać ... ale :

1/ Przymierzam się do zakupu domu do remontu - a tam na "ogrodku" niestety oprócz pokracznych i małych śliwek nic nie ma . Co gorsza - na tejże działce panuje efekt tzw. " studni " - wokół inne domy i jak usłyszałam rozmowę właścicieli z sąsiadem zza płota - echo niosło, że hej !!! Mam nadzieję , że drzewa wytłumiłyby to choć trochę . Generalnie jestem zwolenniczką tzw. "dzikich ogrodów" Dużo drzew i krzewów , trochę rodzimych kwiatków , jakaś "ukryta" w "gąszczu" ławeczka - gdzie można poczytać dobrą książkę ... Narazie widoki sa "przaśne" - domy i stodoły i rahityczne drzewka jak okiem sięgnąć . Działka jest malutka niestety :( i trzeba bardzo , bardzo szybko ją zagospodarować ....

2/ Jak nie wypali zakup to .....pewnie sprzedam połowę swojej działki a na drugiej zacznę coś budować . Tylko trochę czasu i kasy na takie przedwsięwzięcie mi bark ..... Tutaj owszem - działka jest duża ( nawet po ewentualnym podziale - domów wokół nie ma , widok bardzo przyjemny - ale też pusta, chociaż akurat tam - poradziłabym sobie jakimiś krzakami :)) pergola itp. Tam efektu "echa" nie ma i nie będzie ....

Więc nadal szukam .... drzew i ...pomysłu na ogród :)

Pozdrawiam wszystkich :)

Pinus - Twoja odpowiedź jest zaiste - " BUDUJĄCA ".

Byłabym wdzięczna za odpowiedź naprawdę "na temat" - który starałam się rozwinąć w drugim poście - ale widzę, że szanse są niewielkie .....:(

Czyżby wszyscy mieli ogrody w postaci połaci gładko przystrzyżonej trawy i kilku tuji , albo świerków na styl pseudo-japoński ?

A ogród zarośnięty - troszeczkę "dziki" - taka prawdziwa "przystań" to już przeżytek ? :(

mi ostatnio ogrodniczka w swoim sklepie pokazywała 6-metrową "choinkę" (nie pamiętam co to było - słabo się na tym znam) ale drzewo było normalne - duże - donica miała chyba z półtora metra średnicy.

No i takie drzewo kosztuje 1500 zł (Warszawa) + 500 złl posadzenie

3 metrowa choinka to przy tym drzewie marny badylek. CHoć wydaje się że 3 m to dużo, to w przypadku iglaków 1,5 metra to zajmuje jeden badylek, więc drzewko wygląda mizernie.

• 2 years później...

Byłe Miejskie Zakłady Zieleni na Grabiszyńskiej, przec starym cmentarzemParku Skowronim - wjazd przy pętli tramwajowej - jest tablica. Tam i 4 metrowe w balotach bywają. Resztę kopią ze szkółki na zamówienie.

Drogi materiał szczepiony i rzadki w szkółce - wylot przez Partynice-chyba Radomierzyce, przy samej drodze.

Materiał od Kulasy - przy Ogrodzie Botanicznym - świadczą też usługi ogrodicze- profesjonalni!

Kupowałam tam brzozę 2 razy i uschły. Owszem rośliny mają, ale słabo opisane jak wiekszości punktów.

a ja lubię tam kupować - bo czasem w innych szkółkach mają po parę krzaczków jednego rodzaju a jak potrzebujesz więcej to niestety :-( a przy ogrodzie są większe ilości - szczególnie jeśli chodzi o byliny, a te najbardziej mnie interesowały, i z reguły sa dobrze opisane - z krzewami to rzeczywiście tak sobie z tymi opisami :-?

odpukać w niemalowane :wink: .....wszystko mi się przyjęło co kupiłam na przestrzeni 3 lat

Mnie się też wszystko przyjęło od Kulasy. Kupowałam u niego i na Bielanach i w Ogrodzie Botanicznym. Przyjęły się nawet rh z holenderskich "końcówek", często będące już w stanie opłakanym :-)

Ale, zwykle o rośliny trzeba dbać, a zwłaszcza podlewać przynajmniej przez rok.

Samo przesadzenie, nie gwarantuje przyjęcia. Zwłaszcza dużych drzew.

• 4 weeks później...
Pawelos_Wroc - jezeli jeszcze szukasz duzych drzew to podjedz przed Ligotą Piękną ok. 10 km. za Wroc na trasie Wroc- Trzebnica. Dość ciekawa szkółka duży wybor z gruntu i nie tylko. Wszystko co tam kupilam a bylo tego sporo przyjelo mi sie, z botanicznego zreszta tez, wazna jest pora sadzenia a teraz jest akurat. Pozdrawiam! Agata

• 3 years później...