jar87 01.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. To pierwszy mój post, podejrzewam że tego typu było i jest od groma ale ja znaleźć typowo mojego problemu nie mogę. Otóż : posiadam piec 23 kw. Dom wykończony tylko na dole a więc sam dół jest póki co użytkowany i ogrzewany. (projekt domu Dom w Kalateach 3-> https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kalateach-3-ver-2-me041f925d087b). Na całym dole oprócz małego pokoiku ok 10m2 i garażu jest położona podłogówka, hydraulik powiedział że położył ok 750 metrów rury:D Grzeję piecem cały czas na ustawieniach : Temp zadana: 60 st Czas podawania : 14s Przerwa podawania: 64s Siła nadmuchu: 75% Praca podtrzymania: 18s Przerwa podtrzymania:11s Wentylator czas pracy : 30s Wentylator czy przerwy: 4:30 Histereza kotła 2st Problem jest taki że w ciągu doby spala ok. 30 kg ekogroszku (groszek z psb 27 MJ). Strasznie długo mi podnosi temperaturę jak spadnie o te 2 st (czasem nawet 20 minut!!) Czy to jest normalne? Dodam jeszcze że podłogówka wcale nie jest ustawiona na full bo jest ok 31 st, zawór 3 drożny na 4,5 a przysłona wentylatora w ok. 40 % jest otwarta. Trochę mnie to przeraża bo jak bardzo ładnie radzi sobie piec z temperaturą, tzn tak mi się wydaje (temperatura utrzymuje się podczas czasu podtrzymania ) to mimo tego że temp. Spada o 2 stopnie (Histereza) to jak się "nadmuchuje" to spada o 4 st i wraca do zadanej temperatury (60 st) Proszę Was o pomoc. Co robie źle? Dodam jeszcze że dom jest nieocieplony ale to chyba aż tak nie powinno wpływać na ten nadmuch itp... Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na porady ☺️ Edytowane 1 Grudnia 2016 przez jar87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 01.12.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Czy dobrze rozumiem, że ten dom bez garażu i strychu ma 140 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar87 01.12.2016 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Dom ma 180 m2 do tego trzeba doliczyć strych. Ogólnie z garażem wyjdzie jakies 220 m2 z tym że na strychu i garażu jak i na całej górze póki co nie grzeje a więc skupienie pieca jest na sam dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.12.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Dodam jeszcze że dom jest nieocieplony ale to chyba aż tak nie powinno wpływać na ten nadmuch itp... Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na porady ☺️ Po części sobie sam odpowiadasz, oszczędności uzyskasz po ociepleniu, widocznie dom obecnie potrzebuje takiego spalania żeby go ogrzać. Nic nie piszesz o kotle, 75% nadmuchu? trochę dużo ale możliwe, nie wiadomo jaki palnik, wentylator, kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar87 02.12.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Po części sobie sam odpowiadasz, oszczędności uzyskasz po ociepleniu, widocznie dom obecnie potrzebuje takiego spalania żeby go ogrzać. Nic nie piszesz o kotle, 75% nadmuchu? trochę dużo ale możliwe, nie wiadomo jaki palnik, wentylator, kocioł. A więc kocioł: Drew-met Eko Prim kompakt 23 kW (https://kotlydrewmet.pl/pl/produkt/kotly-automatyczne/eko-prim-compact/) , ze sterownikiem st-480n Co do wentylatora, mogę zdjęcie dać, jeśli jest taka konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar87 14.12.2016 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam i dziękuję za odpowiedź. Trochę czasu minęło od napisania tego postu a ja trochę się namęczyłem z ustawieniami i póki co te sprawują cię elegancko: Temp zadana: 58 stCzas podawania : 10sPrzerwa podawania: 51s (tu jeszcze zejdę, podejrzewam, do 53 s)Siła nadmuchu: 37% Praca podtrzymania: 19sPrzerwa podtrzymania: 11:30 minut temperatura na podłogówce: 36 st Piec na dobę spala mi ok. 35 kg groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts