Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek problem

jar87

Recommended Posts

Witam. To pierwszy mój post, podejrzewam że tego typu było i jest od groma ale ja znaleźć typowo mojego problemu nie mogę.

Otóż : posiadam piec 23 kw. Dom wykończony tylko na dole a więc sam dół jest póki co użytkowany i ogrzewany. (projekt domu Dom w Kalateach 3-> https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kalateach-3-ver-2-me041f925d087b). Na całym dole oprócz małego pokoiku ok 10m2 i garażu jest położona podłogówka, hydraulik powiedział że położył ok 750 metrów rury:D

Grzeję piecem cały czas na ustawieniach :

Temp zadana: 60 st

Czas podawania : 14s

Przerwa podawania: 64s

Siła nadmuchu: 75%

Praca podtrzymania: 18s

Przerwa podtrzymania:11s

Wentylator czas pracy : 30s

Wentylator czy przerwy: 4:30

Histereza kotła 2st

Problem jest taki że w ciągu doby spala ok. 30 kg ekogroszku (groszek z psb 27 MJ).

Strasznie długo mi podnosi temperaturę jak spadnie o te 2 st (czasem nawet 20 minut!!)

Czy to jest normalne?

Dodam jeszcze że podłogówka wcale nie jest ustawiona na full bo jest ok 31 st, zawór 3 drożny na 4,5 a przysłona wentylatora w ok. 40 % jest otwarta.

Trochę mnie to przeraża bo jak bardzo ładnie radzi sobie piec z temperaturą, tzn tak mi się wydaje (temperatura utrzymuje się podczas czasu podtrzymania ) to mimo tego że temp. Spada o 2 stopnie (Histereza) to jak się "nadmuchuje" to spada o 4 st i wraca do zadanej temperatury (60 st) :(

Proszę Was o pomoc. Co robie źle?

Dodam jeszcze że dom jest nieocieplony ale to chyba aż tak nie powinno wpływać na ten nadmuch itp...

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na porady ☺️

Edytowane przez jar87

Dodam jeszcze że dom jest nieocieplony ale to chyba aż tak nie powinno wpływać na ten nadmuch itp...

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na porady ☺️

Po części sobie sam odpowiadasz, oszczędności uzyskasz po ociepleniu, widocznie dom obecnie potrzebuje takiego spalania żeby go ogrzać.

Nic nie piszesz o kotle, 75% nadmuchu? trochę dużo ale możliwe, nie wiadomo jaki palnik, wentylator, kocioł.

Po części sobie sam odpowiadasz, oszczędności uzyskasz po ociepleniu, widocznie dom obecnie potrzebuje takiego spalania żeby go ogrzać.

Nic nie piszesz o kotle, 75% nadmuchu? trochę dużo ale możliwe, nie wiadomo jaki palnik, wentylator, kocioł.

A więc kocioł: Drew-met Eko Prim kompakt 23 kW (https://kotlydrewmet.pl/pl/produkt/kotly-automatyczne/eko-prim-compact/) , ze sterownikiem st-480n

Co do wentylatora, mogę zdjęcie dać, jeśli jest taka konieczność:)

• 2 weeks później...

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Trochę czasu minęło od napisania tego postu a ja trochę się namęczyłem z ustawieniami i póki co te sprawują cię elegancko:

Temp zadana: 58 st

Czas podawania : 10s

Przerwa podawania: 51s (tu jeszcze zejdę, podejrzewam, do 53 s)

Siła nadmuchu: 37%

Praca podtrzymania: 19s

Przerwa podtrzymania: 11:30 minut

temperatura na podłogówce: 36 st

Piec na dobę spala mi ok. 35 kg groszku.