Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o nowa instalacja

Recommended Posts

Witam

W mieszkaniu z wielkiej płyty robię generalny remont i przy tej okazji chcę wymienić całą instalacje od licznika. Od razu napiszę, że na elektryce znam się jako tako i podłączenie wszystkiego zostawię elektrykowi, ale rozprowadzenie kabli zrobię sam. Mimo to mam kilka pytań:

1. Kable chcę kupić przez internet zawsze to taniej niż w sklepach, ale zauważyłem różne ceny tych samych przekrojów

http://www.elektrotop.pl/produkt-55941-Przewod_YDYp_450750V_3x15.html

i

http://www.elektrotop.pl/produkt-54386-Przewod_YDYp_450750V_3x15.html

Czym to jest spowodowane? A może polecacie jakieś inne sklepy internetowe?

2. Teść powtarza mi ciągle żebym do oświetlenia nie dawał przewodów 3x1.5 tylko 2x1.5 czy ma racie? Może i teraz będą oprawki bez uziemiania ale jak przestaną się podobać i zechce wymienić na inne które będą wymagały 3 żyły to będzie lipa.

3. Licznik mam na klatce schodowej. Jak teraz powinien być podłączony nowy kabel zasilający? Przewiercić nowy kabel do skrzynki z licznikami i elektryk go tylko podmieni? I jak wygląda sprawa z przewodem ochronnym przy liczniku jest tam miejsce na niego czy trzeba będzie zmostkować. Planuje dać 3x4mm starczy?

Z góry dziekuję za odpowiedzi

ad 1.

Koszty zakupu, koszty sprzedaży, koszty magazynowania, koszty wysyłki itd. kształtują cenę końcową.

ad 2.

Teścia za uszy, niech przestudiuje Rozporządzenie wykonawcze do Prawa budowlanego - Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 i paragraf 183 !

ad 3.

W przypadku zastosowania przewodu 3-żyłowego za licznikiem, wypada od zabezpieczenia przedlicznikowego dać również przewód 3-żyłowy.

Miejsce zawsze się znajdzie (ale po zgłoszeniu do ZE o zdjęciu plomby z osłony kWh.