anjow 01.12.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam W mieszkaniu z wielkiej płyty robię generalny remont i przy tej okazji chcę wymienić całą instalacje od licznika. Od razu napiszę, że na elektryce znam się jako tako i podłączenie wszystkiego zostawię elektrykowi, ale rozprowadzenie kabli zrobię sam. Mimo to mam kilka pytań:1. Kable chcę kupić przez internet zawsze to taniej niż w sklepach, ale zauważyłem różne ceny tych samych przekrojówhttp://www.elektrotop.pl/produkt-55941-Przewod_YDYp_450750V_3x15.htmlihttp://www.elektrotop.pl/produkt-54386-Przewod_YDYp_450750V_3x15.htmlCzym to jest spowodowane? A może polecacie jakieś inne sklepy internetowe? 2. Teść powtarza mi ciągle żebym do oświetlenia nie dawał przewodów 3x1.5 tylko 2x1.5 czy ma racie? Może i teraz będą oprawki bez uziemiania ale jak przestaną się podobać i zechce wymienić na inne które będą wymagały 3 żyły to będzie lipa. 3. Licznik mam na klatce schodowej. Jak teraz powinien być podłączony nowy kabel zasilający? Przewiercić nowy kabel do skrzynki z licznikami i elektryk go tylko podmieni? I jak wygląda sprawa z przewodem ochronnym przy liczniku jest tam miejsce na niego czy trzeba będzie zmostkować. Planuje dać 3x4mm starczy? Z góry dziekuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.12.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 ad 1.Koszty zakupu, koszty sprzedaży, koszty magazynowania, koszty wysyłki itd. kształtują cenę końcową.ad 2.Teścia za uszy, niech przestudiuje Rozporządzenie wykonawcze do Prawa budowlanego - Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 i paragraf 183 !ad 3. W przypadku zastosowania przewodu 3-żyłowego za licznikiem, wypada od zabezpieczenia przedlicznikowego dać również przewód 3-żyłowy.Miejsce zawsze się znajdzie (ale po zgłoszeniu do ZE o zdjęciu plomby z osłony kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts