panpodziemia100 01.12.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam serdecznie.Chciałbym zainstalować sobie C. O. jak w schemacie.Stare budownictwo, 2 ściany szczytowe. 1 piętro. Budynek 2 piętrowy nie ocieplony.W mieszkaniu nowe okna PCV. 4 okna.Chciałbym porad co mam użyć i w jakich miejscach.Co mogę wykonać sam, a co bezwzględnie musi wykonać wykwalifikowany instalator.Chciałbym jak najwięcej wykonać sam z racji wiadomych...Proszę o wyrysowanie na schemacie oznaczeń i rur.Mieszkanie ma wysokość3,20 mZależy mi na kotle na ekogroszek z podajnikiem aby jak najlepiejz automatyzować proces gdyż mam już dosyć donoszenia surowców na 1 piętro...Pod mieszkaniem mam piwnicę i w niej na parterze chcę zamontować kocioł.Kocioł:kocioł C.O. z podajnikiemMODEL HEROSo mocy 12kW - podajnik standardhttp://allegro.pl/kotly-piece-piec-kociol-co-z-podajnikiem-11kw-zpid-i6476863666.html#thumb/5SCHEMAT MIESZKANIA:http://www.filedropper.com/centralneogrzewanie Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 01.12.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Wkładasz do mieszkania które przy -20stC ma zapotrzebowanie od 3 do 4,5kW kocioł o mocy 12kW. Najmniejszy kociołek kociołek podajnikowy skam-p 7kW ogrzeje dwa takie mieszkania bez problemu do-25. Dodam, że moje 90m2 bez problemu ogrzeje kocioł 5kW (pojechałem ostro 6kW) w najzimniejsze dni . , a jest dziurawy okropnie. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 01.12.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Wkładasz do mieszkania które przy -20stC ma zapotrzebowanie od 3 do 4,5kW kocioł o mocy 12kW. Najmniejszy kociołek kociołek podajnikowy skam-p 7kW ogrzeje dwa takie mieszkania bez problemu do-25. Dodam, że moje 90m2 bez problemu ogrzeje kocioł 5kW (pojechałem ostro 6kW) w najzimniejsze dni . , a jest dziurawy okropnie. Może ma cały czas otwarte okna? Ja też mam kocioł 12kw, z tym że do domu 110m2, też nieocieplonego, starego. Przy temp 0 stopni pracuje z mocą 5-6 kw. Paniepodziemia poczytaj trochę o skutkach przewymiarowania kotła. Pod mieszkaniem mam piwnicę i w niej na parterze chcę zamontować kocioł To w końcu w piwnicy czy na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts