Wrzesień1719514985 01.12.2016 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witajcie. Zakupiony nowy piec Defro Akm Mini 22kw z podajnikiem tłokowym. http://bokka.pl/up/283bac29337ce4021681e24e88e692af.jpeg Powierzchnia uzytkowa domu 197m2. 10 grzejnikow bez termostatów, podlogowka - duzy korytarz i kuchnia, lazienka mala. Bojler stojacy 212 litrów, zawór 4drozny, zawór Aristo do podlogówki, 3 pompy Halm. Komin z wkladów ceramicznych 200mm, rura dymna od pieca do komina bez siberka. http://bokka.pl/up/1d27993a8808925cbfc5a5d0ccf51346.jpeg Mam problem z ustawieniem, troche czasu spedzilem przy nastawieniach aby wydluzyc czas podtrzymania i zmniejszyc zuzycie eko groszku i lipa. Rozpalam i ustawiam piec na 60st. Piec po czasie osiagnie temperature i wejdzie na podtrzymanie. Histereza ustawiona na 1st. Z podtrzymania szybko spada, ustawione podtrzymanie 8,50 min. Pod koniec czasu podtrzymania temperatura spada np. 1st. i gdy powinien wejsc w prace to wlacza sie wentylator i przez 4 min podaje powietrze z zewnatrz pieca co znacznie ochladza wnetrze pieca, a zarazem temperatura spada o jakie 5st. (Nawet myslalem doprowadzic rure do wentylatora aby zasysał nie zimne powietrze, a cieple powietrze. Zrobic taki lej umiejscowiony zaraz nad ciepla rura laczaca piec tzn. żarłok z kominem. Wtedy cieple powietrze zasysane wlatuje do pieca i nie wychladza az tak pieca od wewnątrz) Piec przechodzi na prace , temperatura schodzi do 51st. i doslownie pol godz potrzebuje nabiec do temperatury zadanej czyli 60st. Nawet ustawilem czesciej podawanie groszku aby szybciej temp nabilo, powietrze zwiekszam i zmniejszam i d.u.p.a . Czy ekogroszek lichy? Bralem od kolegi mial plukany z firmy prestige 5 workow czyli caly zasobnik i jest troche poprawa. Czesto bylo tak, temperatura tak powoli rosla, ze wyskakiwal alarm "temperatura nie rosnie" . Moze 12 metrowy komin za mocno wyciaga spaliny z pieca? Moze zle mam ustawiony piec? Moze groszek oszukany? Moze budowa tego pieca taka i trzeba jedynie paliwo wysokokaloryczne? Piernik juz wie. Raz jak ustawilem to 4worki 25kg na dobe schrupal - masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wrzesień1719514985 01.12.2016 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Druga sprawa ten kawalek grubej blachy w ksztalcie litery L to powinien byc jak teraz pale na eko groszku czy jak pale na ruszcie awaryjnym czyli np. latem ? Bo powiem Wam ze jak byl w piecu to za piernika nie mogla temperatura podskoczyc do zadanej temp. Jak to wyciaglem to temp podniosla sie. http://bokka.pl/up/98c8332a073b869b65cd632015a16b7c.jpeg Tu zamontowane ponizej http://bokka.pl/up/23b0026864affff3ce58374ee81b5094.jpeg A tu zdemontowane ponizej http://bokka.pl/up/64abeeb6f2be606bb4f50f9690948a1e.jpeg Moze ma ktos taki piec lub wie jak poradzic aby ten moj zarlok tyle nie łykal to bym byl wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.