Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca do małej kotłowni

spinarak

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam problem z doborem pieca do mojej kotłowni. Jej wymiary nie pozwalają na duże pole manewru, ponieważ była ona zaprojektowana pod kocioł gazowy. Niestety gazu w mojej okolicy nie ma, więc ten sposób ogrzewania odpada.

Od wlotu do komina do przeciwległej ściany mam tylko 140cm, więc chcąc umieścić kocioł bezpośrednio do komina bez żadnych kolanek potrzebuję dość "płytkiego" kotła, żebym miał możliwość swobodnie otworzyć drzwiczki i w nim rozpalić. Ustawienie pieca prostopadle do komina spowoduje że będzie on stał w przejściu z garażu do wiatrołapu co nie bardzo mi odpowiada.

Dodam że w grę nie wchodzi piec z podajnikiem tylko tradycyjny zasypowy, gdyż nie chce być ograniczony tylko przez jeden rodzaj paliwa.

Szukając ofert producentów wybrałem trzy kotły:

Stalmark Juhas

Setlans Air lub K

Heiztechnik HT

Jednak nawet po ich zamontowaniu nie ma zbyt dużego pola manewru. Czy możecie mi doradzić ewentualne ustawienie pieca w kotłowni. Byłbym wdzięczny za każdą sugestie.

Mam prośbę do użytkowników ww kotłów o podzielenie się swoimi opiniami i spostrzeżeniami związanymi z użytkowaniem tych pieców, gdyż ciężko coś konkretnego znaleźć w sieci a większość opinii pochodzi sprzed kilku lat.

Bez tytułu.jpg

Gość Konto usunięte_1*
a rozglądałeś się za kotłami stropuva , one mają chyba jak pamiętam 60 cm średnicy i podobno długopalność na drewnie dobę a na węglu do 7 dni , teraz 10 kw można dostać już lekko pow 3 tys

• 3 weeks później...

Witam,

Zachęcam również do zapoznania się z ofertą kotłów marki Buderus. Znajdują się w niej kotły z rodziny Logano na paliwa stałe, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły posiadają szeroki zakres mocy, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Kotły oferowane są z podajnikiem automatycznym lub są przystosowane do załadunku ręcznego. Więcej informacji o produktach znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale.

W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus