Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak doczepić do elewacji wiate

Recommended Posts

Witam, mam taki problem, będę dostawiał obok garażu wiate, wym ok 3m szer x 6m długości. Wiata przykryta dachówką ceramiczną, po zewnętrznej słupy zakotwione do betonowego fundamentu, tu nie problem. Nie wiem jak ,,przylapac,, ja do sciany. Sciana z porothermu 25cm ocieplona welna rockwool fasrock Ll 15cm, w tym momencie zaciagniete siatka i klejem. Dekarz byl i mowil ze sa dwie opcje, belke 6x16 mocujemy do sciany na welne, kotwami na wylot, mowi ze welna nie powinna sie wgnieść bo duża powierzchnia, druga opcja wycinamy welne i tez na wylot kotwimy belke 21x16. Jak myslicie, ktora opcja bedzie lepsza? Mam wrazenie ze z czasem welna moze sie poddac i ugiac, czy mam sluszne obawy? Dekarz mowi ze tak robili na styropianie i nigdy problemow nie bylo. Co myslicie?

Możesz kotwić tą belkę do ściany ale pod nią daj też słupki pionowe od punktowego fundamentu pod nimi do tej belki. W tym przypadku ciążar dachu spocznie na tych słupach a kotwy jedynie będą przytrzymywały konstrukcję aby nie odjechała od garażu. Można też zrezygnować z kotwienia w ścianę garażu ale w konstrukcji wiaty trzeba byłoby zastosować zastrzały.

To jest troche problem, nie ma jak zrobić pionowych słupów przy sciane. Jest opaska zasypana zwirem na 30cm szer i od razu do opaski podjazd wylozony kostka, a w opasce jest puszczony drenaz na wysokosci lawy a wyzej rura odprowadzajaca wode z rynien. Zeby zakotwic slupy do ziemi musiwlbym wkopac sie na metr w dol w szerokosci 30 cm minus opór obrzeza opaski i miedzy dsoma rurami, nie zadziala to. Trzeba cos wykombinowac w sposob jaki pierwotnie podalem

Nie żartuj sobie z tym dachem. W ten sposób mocowanie dachu to ewentualnie pod blachę a nigdy pod dachówkę bo to jest ciężar . Jak nie masz jak wylać poduszek pod słupy pionowe to może zastanów się nad wylaniem wieńca dolnego ( np. 30/30 cm zbrojonego 4 razy fi 12 , strzemiona co 30 cm. Wieniec ten możesz umieścić w opasce żwirowej. Na nim zakotwisz pionowe słupy, które daj min. co 90 cm a najlepiej tak aby słupy rozstawione były zgodnie z rozstawem krokwi ( oczywiście z górnej płatwi drewnianej nie rezygnuj). Zastosuj zastrzały na bocznych słupkach i nie musisz kotwić do ściany.

Sprawa sie pokomplikowala, przyczepa na ktora ma byc wiata jest wyzsza niz sie spodziewalem, nie wyjde z wysokoscia zeby do sciany sie dokleic. Musze rozebrac troche dachu i wkrecic sie z krokwiami z wiaty w krokwie domu, z dekarzem pomierze ile musialbym rozbierac zeby wydaly spadki i wysokosc, jak wystarxzy w obrebie okapu to bede robil, jak juz dalej wglab dschu to odpuszcze. Czyli jakby wydalo to dsch oprze sie na slupach ze stopami z betonu od stroju plotu a od domu to bedzie przedluzenie krokwi z troche zalamanym katem