Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Budynek garażowy zamierzam przykryć blachą trapezową. O skoku 18mm.

Spad dachu jest w granicach 7-8 stopni. Krokwie co okolo 70cm. Na to membrana, kontrłaty i łaty.

Deska okapowa będzie miała wysokość około 25cm. Chcę przykryć ją struktonitem w rozmiarze 30x30 (będzie docinany do wysokości deski). Rynny na uchwytach doczołowych do deski wiercone przez struktonit..

I teraz zastanawiam się jak rozwiązać wyprowadzenie membrany do okapu.

W pierwszej wersji myślałem, że dobrze będzie na deskę okapową przykręcić pas podrynnowy, przykleić do niego membrane. Pas ten wyprowadzić na deskę obitą struktonitem i tylko nałożyć tą blachę na struktonit. Na to pas nadrynnowy mocowany do łaty i blacha.

garaz.jpg

Ale jak zacząłem czytać to są opinie, że deska może mi się "kręcić" i struktonit z czasem zacznie odstawać.

Bo druga wersja to taka, że przykręcam deskę, obijam struktonitem. Przykręcam pas do którego przyklejam membrane ale sam pas wprowadzam do rynny.

Wtedy tak jakby zapobiegam temu że ewentualne skropliny będą leciały po struktonicie i nie uszkodzi deski. Potem na to mogę jeszcze dać na to jeszcze jeden pas przymocowany do łaty i też wpuszczony do rynny. Chociaż nie wiem czy to ma sens.

garaz2.jpg

Jeszcze na rysunkach nie ma kratki wentylacyjnej z grzebieniem ale nie wiem czy powinna byc?

Co na to fachowcy?

Edytowane przez michu82
https://forum.murator.pl/topic/224752-jakie-rozwi%C4%85zanie-okapu-pod-blach%C4%99-trapezow%C4%85-na-gara%C5%BCu/

W Twoim przypadku najlepiej dać haki nakrokwiowe a membranę wypuścić na pas podrynnowy. Pas podrynnowy najlepiej jakby leżał na desce zagłębionej w krokwiach. Kręcenie haków doczołowych na struktonit jest błędem. Te dwa rysunki są słabe. Kontrłata i pierwsza łata muszą się licować z deską czołową. W tym miejscu pod rynną siatka przeciw owadom.

Pozdrawiam