Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszek piec Logiterm 26 kW podajnik slimakowy Pomocy!!

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Dom klocek mniej wiecej 8na8 piętrowy, podpiwniczony oraz strych ogrzewany tylko parter i piętro. Stara instacja grzejniki bez zaworów termostatycznych żeliwne grube rury. Dom ocieplony wełna 15cm

Przeczytałem wiele postów forach ale nie wiem czy coś jest nie tak z instalacją czy ja coś źle robie.

Ustawienia mam następujące.

Zawór 3 drożny na 3 mniej wiecej, odpowiada on praktycznie za temp puszczaną na grzejniki tak że praktycznie brak ochrony powrotu( przejmowac się tym), pompka z cwu włączona cały czas tak że na zbiorniku temp jak na piecu (opłacalne czy nie za bardzo).

Temperatura w domu parter 23 piętro ok 20-21.

Ustawienia pieca

temp 60

histereza 5

podawanie 8

przerwa 43

nadmuch 20 %

klapka na wentylatorz przymknięta na 1-1,5 cm przelotu

Ustawienia w podtrzymaniu

co 5 min przedmuch i podawanie ( i tu własnie jest DD bo nie da się w sterowniku dać mniej a pozatym robi to wszystko razem czyli start wentylator następnie czas podawania 4 sek nastawione, oraz przedmuch 5 sek ustawione)

nie da się ustawić innej prędkośći wentylatora w przedmuchu.

Jak spadnie temp to dobre 7,8 min potrzebuje zeby sie rozbujać. temp rosnie.

Od tej 55 do 60 w około 15 min dochodzi nie przebija temp

lecz potem w podtrzymaniu wytrzymuje może z 10 min może troche więcej.

Przedmuchy w czasie podtrzymania tak jakby wychładzają go niż rozniecają.

Jak palic wogóle przy takiej instalacji czy tak żeby wogole nie wchodził w podtrzymanie????

Czy kupić sterownik z PID ? Zmieni to coś?

Bardzo proszę o pomoc.