Tomaszs131 29.04.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Izoluje się nakrokwiowo w postaci płyt PIR. Kolega matiix nic o izolacji nakrokwiowej nie wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Areckii 29.04.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Tak, przegroda między tymi materiałami z dolotem powietrza (najlepiej z zewnątrz) pomiędzy te dwa materiały. Lecz jak to zrobić technicznie nie wiem i jaki sens miałaby piana powyżej, jeżeli powietrze z zewnątrz było pomiędzy pianą a wełną.. Zadałem podobne pytanie doradcy z rockwoola, zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Czy ktoś widział wyniki badań albo z kamer termo jaką grubość ocieplenia pianą można porównać do ocieplenią wełną 0,33/0,35 ? Bo te deklaracje "pianowców", że 20 cm piany równe 35 cm wełny to raczej między bajki można włożyć .. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Tak, przegroda między tymi materiałami z dolotem powietrza (najlepiej z zewnątrz) pomiędzy te dwa materiały. Lecz jak to zrobić technicznie nie wiem i jaki sens miałaby piana powyżej, jeżeli powietrze z zewnątrz było pomiędzy pianą a wełną.. Zadałem podobne pytanie doradcy z rockwoola, zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Czy ktoś widział wyniki badań albo z kamer termo jaką grubość ocieplenia pianą można porównać do ocieplenią wełną 0,33/0,35 ? Bo te deklaracje "pianowców", że 20 cm piany równe 35 cm wełny to raczej między bajki można włożyć .. ? Zgadza się, czysty chwyt marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 30.04.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 A paianke chyba powinno się nakładać chyna 2-3 warstwy przy 20-22cm a jak widać na filmikach jadą na raz jakby na krzyż. Czy to prawidłowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 01.05.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 no właśnie jak to jest z tą pianką ? bo pytałem kierbuda i powiedział tak że drzewo musi być przy piance suche poniżej 20% wilgotnościi że pianka się utlenia, ale tego nikt nie mówi bo i po co spadnie wtedy sprzedaż jakie jest wasze zdanie na temat utleniania się takiej pianki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Areckii 02.05.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Taka jest odpowiedź RockWoola w sprawie łączenie ICYnene i ich wełny: https://megawrzuta.pl/download/dc4b0...c9cfa0a72.html "Wartość współczynnika U jest trochę za optymistyczna bo nie uwzględnia mostków liniowych od krokwi w pierwszej warstwie ocieplenia. Przyjąłem bardzo słabą paroizolację (przeciętą) i wentylację grawitacyjną, a wilgotność w pomieszczeniu jak dla klasy 4 - Mieszkania z dużą liczbą mieszkańców." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 06.05.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Taka jest odpowiedź RockWoola w sprawie łączenie ICYnene i ich wełny" linki i odnośniki nie działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Areckii 07.05.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Ponawiam jeszcze raz niedziałający link: https://megawrzuta.pl/download/dc4b0a304575f36d1cc3614c9cfa0a72.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 11.02.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobny dylemat jak autor wątku. W przyszłym tygodniu wchodzi ekipa od piany i założenie jest takie, że piana będzie kładziona aż do szczytu dachu (22cm), a na suficie tylko warstwa 10cm. Te 10cm to w zasadzie nasz wymysł, bo na trzy ekipy u których wycenialiśmy ocieplenie sugerowały na suficie całkowity brak ocieplenia. Ponieważ nadal wydaje mi się, że 10cm piany to trochę mało, to czy jest sens dołożyć z 10cm wełny (na sam sufit)? Dach z blachy (bez pełnego deskowania), membrana paroprzepuszczalna. I kolejne pytanie, czy przed położeniem płyt GK na pianę dawać folię? Fachowcy od zabudowy GK twierdzą, że odchodzi się od takiej izolacja, ci od piany mówią, że pierwsze słyszą. Czyżby to zwykłe lenistwo ekipy od GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.02.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Jeśli chodzi o folię paroizolacyjną to nie zaszkodzi w nią zainwestować, przynajmniej w łazienkach polecam to zrobić. Ja mam folię położoną we wszystkich pomieszczeniach. Ekipa wyceniając zabudowę poddasza, uwzględniła koszt jej położenia. Nie jest to nic nowego, więc nie za bardzo rozumiem zdziwienie Twoich fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 11.02.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Te 10cm to w zasadzie nasz wymysł, bo na trzy ekipy u których wycenialiśmy ocieplenie sugerowały na suficie całkowity brak ocieplenia. Ponieważ nadal wydaje mi się, że 10cm piany to trochę mało, to czy jest sens dołożyć z 10cm wełny (na sam sufit)? Dach z blachy (bez pełnego deskowania), membrana paroprzepuszczalna. I kolejne pytanie, czy przed położeniem płyt GK na pianę dawać folię? Fachowcy od zabudowy GK twierdzą, że odchodzi się od takiej izolacja, ci od piany mówią, że pierwsze słyszą. Czyżby to zwykłe lenistwo ekipy od GK? Krokwie jakiej masz grubości? Jeśli nie zrobisz ocieplenia sufitu to ciepło będzie uciekało na strych. Spowoduje to inny rozkład temperatur w pokoju oraz będzie wymagało dodatkowej mocy na grzanie. Na strychu będzie grzejnik? Ja w jętki dałem 15cm wełny i pod jętki 7cm. Dach cały ocieplony 2x18cm wełny. Folie dawaj, wykonawcy mają zrobić tak żeby tobie było dobrze a nie im. Pamiętaj o zabezpieczeniu ścian folią przed pianowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 11.02.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 krokwie 16cmna strychu brak grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 11.02.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 wykonawca od piany zasugerował dopłatę 1300zł i pryśnie pianą na suficie na 20cm zamiast na 10cm chyba to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMielczarek4545 11.02.2019 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 My już 4 lata mieszkamy w domu ocieplonym pianką i jest super, ale my mamy sufit ocieplony na grubość 20 cm, a stryszek mamy ocieplony na 15. Wykonawca powiedział, że takie rozwiązanie jest najbardziej optymalne bo nie wypuszczamy ciepła do góry, na strych. A ocieplenie strychu służy tylko do tego, żeby latem nie powstawał piekarnik. Przy dachówce to niestety jest potrzebne bo jak dachówka się nagrzeje to długo parzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.02.2019 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Tak, przegroda między tymi materiałami z dolotem powietrza (najlepiej z zewnątrz) pomiędzy te dwa materiały. Lecz jak to zrobić technicznie nie wiem i jaki sens miałaby piana powyżej, jeżeli powietrze z zewnątrz było pomiędzy pianą a wełną.. Zadałem podobne pytanie doradcy z rockwoola, zobaczymy jaka będzie odpowiedź. Czy ktoś widział wyniki badań albo z kamer termo jaką grubość ocieplenia pianą można porównać do ocieplenią wełną 0,33/0,35 ? Bo te deklaracje "pianowców", że 20 cm piany równe 35 cm wełny to raczej między bajki można włożyć .. ? Jezusicku... zęby bolą... Szczelina między warstwami izolacji z dopływem zewnętrznym?! To może lepiej od razu zrobić wietrzenie powietrzem zewnętrznym między izolacją a płytami g/k? Para wodna nie wniknie w izolację i będzie gites. To że będzie można zrezygnować z lodówki to dodatkowy bonus Łączenie materiałów o tak różnym zachowaniu względem migracji powietrza jak waty i pianka OK jest niewłaściwe. Faktem jest, że należy zadbać aby na skosach nie było możliwości migracji powietrza. Na skosach! Edytowane 12 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.02.2019 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Jeśli chodzi o folię paroizolacyjną to nie zaszkodzi w nią zainwestować, przynajmniej w łazienkach polecam to zrobić. Ja mam folię położoną we wszystkich pomieszczeniach. Ekipa wyceniając zabudowę poddasza, uwzględniła koszt jej położenia. Nie jest to nic nowego, więc nie za bardzo rozumiem zdziwienie Twoich fachowców? Bez względu na jakiekolwiek okoliczności (WM czy WG) paroizolacja w pomieszczeniach mokrych jest bezwzględnie wymagana. Jeżeli piankowiec mówi coś innego to niech robi coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.02.2019 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam podobny dylemat jak autor wątku. W przyszłym tygodniu wchodzi ekipa od piany i założenie jest takie, że piana będzie kładziona aż do szczytu dachu (22cm), a na suficie tylko warstwa 10cm. Te 10cm to w zasadzie nasz wymysł, bo na trzy ekipy u których wycenialiśmy ocieplenie sugerowały na suficie całkowity brak ocieplenia. Ponieważ nadal wydaje mi się, że 10cm piany to trochę mało, to czy jest sens dołożyć z 10cm wełny (na sam sufit)? Dach z blachy (bez pełnego deskowania), membrana paroprzepuszczalna. I kolejne pytanie, czy przed położeniem płyt GK na pianę dawać folię? Fachowcy od zabudowy GK twierdzą, że odchodzi się od takiej izolacja, ci od piany mówią, że pierwsze słyszą. Czyżby to zwykłe lenistwo ekipy od GK? Z jakiego powodu główna izolacja dachu do kalenicy? Na stryszku jest przewidziane rozprowadzenie/centralka WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur___ 14.02.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 brak folii to sugestia ekipy od zabudowy GK, piankowiec twierdzi, że izolacja powinna być. Na stryszku nic nie będzie - poza rupieciami Fachowiec od piany twierdzi, że zapobiegnie to nadmiernemu ogrzewaniu powierzchni strychu w lecie co z kolei przełoży się na niższą temperaturę na poddaszu. Dzisiaj znowu z nim rozmawiałem (a w zasadzie to moja żona) i usilnie odradza mi ocieplanie sufitu warstwą grubszą nić 10cm twierdząc, że nawet jak trochę ciepła przeniknie na strych to tylko "jednorazowo" bo później jak już temperatura się wyrówna (na strychu i poddaszu) to nie będzie strat ciepła. Dla mnie to jakieś kuriozum. To tak jakby nagrzać dom w listopadzie i liczyć na to, że temperatura utrzyma się do lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.02.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 (edytowane) Może Pan od GK odradza paroizolację, bo on będzie musiał ją robić, a mu się nie chce?Ja sie cały czas wacham czy ocieplac do szczytu czy po stropie. Niby stryszek nie będzie wysoki, 1m pod samą kalenicą, to dużej kubatury nie będzie, a jak cos tam bede przechowyesł to nie będzie marznąć, z drugiej strony, no nie wiem. U mnie będzie 15cm zamkniętej komórki + opianowane krokwie na kilka cm, ponieważ mają 20cm. Trochę mnie śmieszą rozkminy, czy naprawde 20cm piany zastępuje 35cm wełny. Na listość boską, przecież wspołczynniki są dostępne i odrazu widać, że piana otwarta ma taki sam albo gorszy współczynnik niż wełna. Owszem jej zaleta to szczelność, ale i uważam, że jest lepszym materiałem, ale powiedziałbym, że aby zastąpić 35cm wełny trzeba minimum 30cm piany, (zakładam, że szczelnością nadrabia gorszą / taką samą lambdę), a 20cm piany to obecnie chyba norm nawet nie spełnia. Mowa oczywiście o otwartej komórce. Edytowane 15 Lutego 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.02.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Może Pan od GK odradza paroizolację, bo on będzie musiał ją robić, a mu się nie chce? Ja sie cały czas wacham czy ocieplac do szczytu czy po stropie. Niby stryszek nie będzie wysoki, 1m pod samą kalenicą, to dużej kubatury nie będzie, a jak cos tam bede przechowyesł to nie będzie marznąć, z drugiej strony, no nie wiem. U mnie będzie 15cm zamkniętej komórki + opianowane krokwie na kilka cm, ponieważ mają 20cm. Trochę mnie śmieszą rozkminy, czy naprawde 20cm piany zastępuje 35cm wełny. Na listość boską, przecież wspołczynniki są dostępne i odrazu widać, że piana otwarta ma taki sam albo gorszy współczynnik niż wełna. Owszem jej zaleta to szczelność, ale i uważam, że jest lepszym materiałem, ale powiedziałbym, że aby zastąpić 35cm wełny trzeba minimum 30cm piany, (zakładam, że szczelnością nadrabia gorszą / taką samą lambdę), a 20cm piany to obecnie chyba norm nawet nie spełnia. Mowa oczywiście o otwartej komórce. Skoro współczynniki są dostępne to jaką lambdę ma przyjęta ZK? Po drugie, w przypadku elementów konstrukcyjnych z drewna ma duże znaczenie czy materiał otulający krokwie/płatwie itd ma niski współczynnik oporu dyfuzynego. ZK w preciwieństwie do OK ma wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts