Robaczywy 18.02.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) Oczywiście, że są dostępne, jak dla każdego materiału, moja ma następujące: Oczywiście ZK jest słabo paroprzepuszczalna, albo w ogole nie przepuszczalna, dlatego więźba musi byc suszona. Edytowane 18 Lutego 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszWolny38 19.02.2019 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Jeżeli chodzi o współczynniki lambda i zastępowanie wełny pianką to trzeba brać pod uwagę to, że współczynnik lambda deklarowwany a obliczeniowy dla wełny to dwieróżne wartości, a dla piany przymuje się, że deklarowany = obliczeniowy.Dzieje się tak dlatego, że wełna ma dość dużą konwersje ze względu na wzrost temperatury i dyfuzje wilgoci.Przy ciemnych dachach nawet ziomą przy przymrozkach dach może nagrzać się do temp 60 stopni a to niekorzystnie wpływa na taką izolacje i współczynnik lambda spada bo ruch powietrza w izolacji jest większy i szyciej następuje wymiana cieplna. Pianka jest fajnym rozwiązaniem; Dużo ciekawych informacji na ten temat można przeczytać http://ocieplenie-poddasza.com.pl/blog 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 22.02.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Jeżeli chodzi o współczynniki lambda i zastępowanie wełny pianką to trzeba brać pod uwagę to, że współczynnik lambda deklarowwany a obliczeniowy dla wełny to dwieróżne wartości, a dla piany przymuje się, że deklarowany = obliczeniowy. Dzieje się tak dlatego, że wełna ma dość dużą konwersje ze względu na wzrost temperatury i dyfuzje wilgoci. Przy ciemnych dachach nawet ziomą przy przymrozkach dach może nagrzać się do temp 60 stopni a to niekorzystnie wpływa na taką izolacje i współczynnik lambda spada? (chyba rośnie?) bo ruch powietrza w izolacji jest większy i szyciej następuje wymiana cieplna. Pianka jest fajnym rozwiązaniem; Dużo ciekawych informacji na ten temat można przeczytać http://ocieplenie-poddasza.com.pl/blog Tak po prawdzie to w przypadku waty powinno się brać do obliczeń lambdę zredukowaną (uwzględniającą procesy starzeniowe i zawilgocenie) wtedy możemy rozmawiać o, w miarę sprawiedliwym porównaniu. Nie jest też brane na poważnie uwzględnianie nieszczelności montażu waty. 1% nieszczelności powinien być uwzględniony poprzez współczynnik zwiększający lambdę o ok. 10%. Średnie błędy DOBREGO montażu to ok. 2,5% stąd wniosek jest prosty. Co do współczynników dla pianki ZK to są podane raczej prawidłowo ale trzeba pamiętać o kilku kluczowych sprawach. Nie jest dobrym podłożem niestabilna membrana w dodatku jeżeli nie ma przerw dylatacyjnych na skurcz. Takie przerwy, wynikające z zasady technologii montażu prefabrykatów są w przypadku płyt PIR, przy piankach natryskowych ZK powinno się je aplikować na stabilne wymiarowo podłoża mineralne, metalowe lub drewnopochodne (OSB, sklejka). Kluczowym problemem pianki ZK w konstrukcjach z drewna monolitycznego jest wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego. To problem dla drewna i żadne suszenie wstępne go w sposób gwarantowany i trwały nie załatwi. Najgorsza sytuacja się pojawi kiedy wystąpią pęknięcia. Wtedy mamy miejscową koncentrację przepływu i w efekcie szybkie zawilgocenie ze wszystkimi konsekwencjami. No i przejdźmy do mini-audytu: Zadanko: jaka jest relacja grubości pomiędzy aplikowaną natryskowo pianką ZK a pianką OK przy tym samym, założonym oporze cieplnym? Następnie porównajmy koszty wykonania, nawet nie biorąc pod uwagę zastrzeżeń wymienionych wcześniej. Wniosek..? Pozdrav, SM Edytowane 22 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yohnell 15.03.2022 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Odkopię trochę temat. Mam nietypowy problem. Mianowicie mój garaż mieści się pod kontenerem morskim. Muszę ocieplić sufit czyli podłogę kontenera. Miałem izolacji z wełny ale po testach kamerą zauważyłem mostki. Piętro jest grzane, ciepło ucieka przez ceowniki konstrukcji kontenera. Dlatego chcę użyć piany polynor i zamknąć mostki następnie wełnę z powrotem tam gdzie była, czyli w przestrzenie między tymi ceownikami czyli 15cm. Najważniejsze moje pytanie czy w takim ulozeniu warstw jak poniżej dawać folię Paroszczelną, podłoga z ogrzewaniem , wylewka, 3cm podłoga kontenera, 15cm ceowniki oblane pianą i 15cm wełny między nimi, płyta osb. Garaż jest nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts