Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie.

Jutro wchodza murarze aby dokończyć kominy oraz na gotowo zrobic ściany szczytowe. Do jakiej wysokości powinni wyciągnąć te szczyty w stosunku do krokwi: na równo z górną krawędzią czy też poniżej. Jeżeli poniżej to o ile?

https://forum.murator.pl/topic/22477-wyko%C5%84czenie-szczyt%C3%B3w-jak-wysoko-w-stosunku-do-krokwi/

Wszystko powinn być w projekcie zależy od konstrukcji budynku, sądzę że masz projekt od Lipińskich czyli projekt z kilkoma błędami nie mówiąc o takich szczegółach o jaki pytasz, ja prze to biuro zrobilem nowy projket więźby z powodu błędów projektowych i zafaundowałem więźbe Mitek.

Opcje sa rozne. U mnie jest tak jak piszesz. Sciana szczytowa jest zwienczona ukosnym wiencem, ktorego gorna krawedz jest na tym samym poziomie, co gorna krawedz krokwi. Ale czytalem posty takich entuzjastow oszczednosci ciepla, co robili do dolnej krawedzikrokwi i upychali tam jeszcze welne lub styropian, coby i ta strona sciany byla zaizolowana i cieplo nie uciekalo. A mysle, ze rzeczywiscie powinienes miec to w projekcie. U mnie to bylo na jednym z przekrojow.

Pozdrawiam

Jankes

U mnie też równo z górną krawędzią krokwi.

I nie zapomnij osłonić od góry tych szczytów pasami zwykłej papy przed układaniem folii dachowej coby się nie poprzecierała na ostrych krawędziach.

U mnie też równo z górną krawędzią krokwi.

I nie zapomnij osłonić od góry tych szczytów pasami zwykłej papy przed układaniem folii dachowej coby się nie poprzecierała na ostrych krawędziach.

Dobra rada, skorzystam. Dzięki.

Zerknąłem w projekt i rzeczywiście jest tam kilka cm poniżej górnej krawędzi krokwi.

Z tym, że jak wiecie w projektach gotowych błędy to żadna nowość.

ja mialem u siebie na równo. A co do projektów to jestem zdania ze te gotowe nie sa az takie zle i pelne bledów. Zawsze mozesz zadzwonic do pracowni i wyjasnic to.

• 1 month później...

Podciągam temat. Mój wykonawca dachu twierdzi, że dać poniżej górnej krawędzi krokw (ok 10cm) i na górną część muru dać ocieplenie z wełny. Ale potkałem się też z opinią, że jeżeli mur nie będzie ocieplony od góry to dzięki temu będzie "oddychał"?

Co sądziecie?

Jak macie zrobione?

pozdrawiam

Maciej

Budujemy domy i ocieplamy płyty balkonowe, dajemy podwójnie wełnę na poddaszu aby zniwelować mostki cieplne, w ścianie też podwójnie aby mostków nie było na podłodze również, ocieplamy nadproża w systemach ścian jednowarstwowych aby pozbyć się mostków a chcecie zrobić mostek w postaci nieocieplonej ściany szczytowej ? Ja zrobiłem do dolnej krawędzi a pozostałą pustkę wypełniłem wełną i uważam to za poprawne.
Witam

U mnie jest równo z górną krawędzią krokwi. Kierownik stwierdził, że będzie przemarzało i należy teraz to zkuć żeby wepchnąć wełnę.

U mnie tez jest część tak zrobiona (chyba 3 rzędy), jak to bedziesz robił bo ja niestety na piłe nie mam tam miejsca. Muślałem o tym aby od czoła ponawiercać otwory na daną głębokość i wtedy od góry skuć.

Pozdrawiam

Maciej