micubussi 03.12.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, Właśnie uruchomiłem pierwszy raz nową instalację C.O. w moim remontowanym domku i mam z nią kilka problemów. Samą instalację montował fachowiec, ale mam wrażenie, że parę rzeczy jest zrobione niepoprawnie. Sam nie jestem fachowcem więc chciałbym się skonsultować z wami. Oto moje podejrzenia: 1. Grzejnik na pietrzp3e przy odpowietrzaniu raz wypycha powietrze, raz zasysa.. Nie da się go na stałe odpowietrzyć.9 ROZWIĄZANIE : Przeniesienie pompy C.O. (P1) na zasilanie. Czy to wystarczy? 2. Grzanie CWU nie działa. Myślałem, że coś będzie zapchane, ale rura doprowadzająca i powrotu do CWU jest drożna i płaszcz wodny w naczyniu też sprawny. Pompa CWU (P3) działa należycie. Za to zauważyłem, że na rurze powrotnej z CWU jest duże ciśnienie, zapewne generowane przez pompę(P1) na powrocie C.O. i to ciśnienie równoważy się z ciśnieniem z pompy (P3) CWU i woda nie krąży. ROZWIĄZANIE: Przełożenie pompy (P1) CO na zasilanie i założenie zaworka zwrotnego przy pompie (P3) CWU. Czy to powinno pomóc? 3. W instalacji oprócz zaworków kulowych (odcinających) i filterków przy pompach nie ma ŻADNEGO zaworka zwrotnego. Gdzie warto je jeszcze założyć? 4. Zawór różnicowy (w razie awarii, aby grawitacyjnie woda krążyła ) też założyć na pompie(P1) CO? 5. Coś jeszcze warto zmienić ? Jakieś odpowietrzniki oprócz tych automatycznych na rozdzielaczach miedzianych? Może separator powietrza przy ipiecu? Proszę o odpowiedzi, bo zima coraz większa. Niedługo przyda się podłączyć kolejne grzejniki więć chciałbym aby wszystko było sprawne, a instalacja już teraz kuleje Edytowane 4 Grudnia 2016 przez micubussi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts