Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena / poprawa instalacji CO otwarte, Ogniwo Plus 16kw, CWU, podłogówka + grzejniki

micubussi

Recommended Posts

Witam,

Właśnie uruchomiłem pierwszy raz nową instalację C.O. w moim remontowanym domku i mam z nią kilka problemów.

Samą instalację montował fachowiec, ale mam wrażenie, że parę rzeczy jest zrobione niepoprawnie. Sam nie jestem fachowcem więc chciałbym się skonsultować z wami.

Oto moje podejrzenia:

1. Grzejnik na pietrzp3e przy odpowietrzaniu raz wypycha powietrze, raz zasysa.. Nie da się go na stałe odpowietrzyć.9

ROZWIĄZANIE :

Przeniesienie pompy C.O. (P1) na zasilanie.

Czy to wystarczy?

2. Grzanie CWU nie działa. Myślałem, że coś będzie zapchane, ale rura doprowadzająca i powrotu do CWU jest drożna i płaszcz wodny w naczyniu też sprawny. Pompa CWU (P3) działa należycie.

Za to zauważyłem, że na rurze powrotnej z CWU jest duże ciśnienie, zapewne generowane przez pompę(P1) na powrocie C.O. i to ciśnienie równoważy się z ciśnieniem z pompy (P3) CWU i woda nie krąży.

ROZWIĄZANIE:

Przełożenie pompy (P1) CO na zasilanie i założenie zaworka zwrotnego przy pompie (P3) CWU.

Czy to powinno pomóc?

3. W instalacji oprócz zaworków kulowych (odcinających) i filterków przy pompach nie ma ŻADNEGO zaworka zwrotnego.

Gdzie warto je jeszcze założyć?

4. Zawór różnicowy (w razie awarii, aby grawitacyjnie woda krążyła ) też założyć na pompie(P1) CO?

5. Coś jeszcze warto zmienić ? Jakieś odpowietrzniki oprócz tych automatycznych na rozdzielaczach miedzianych?

Może separator powietrza przy ipiecu?

Proszę o odpowiedzi, bo zima coraz większa. Niedługo przyda się podłączyć kolejne grzejniki więć chciałbym aby wszystko było sprawne, a instalacja już teraz kuleje :(

centralne.jpg

Edytowane przez micubussi