michucik 03.12.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Witam Forumowiczów. Jak się okazało po kilku dniach czytania forum walka z tematem oczyszczalni jest trudna Nie dość, że po przeczytaniu 98 stron wątku z "rankingiem oczyszczalni" ciężko wybrać jakiś konkretny model to jeszcze dochodzi w moim przypadku jego umiejscowienie pod kątem ukształtowania terenu Dom ma stanąć ( już na wiosnę) na górze (niski poziom wód gruntowych) z tarasem na południowym stoku oraz od zachodu. Teren schodzi skosem w kierunku południowym. Po południowo wschodniej części domu w odległości kilkunastu metrów ma być wykopana studnia głębinowa. Wstępnie miejsce na oczyszczalnie zaplanowałem po stronie przeciwnej południowo-zachodniej lub zachodniej. Wjazd i wejście od północy. Po wczytaniu się w temat wybór konkretnego modelu oczyszczalni nadal jest trudny, skłaniam się do: Roth Twinblock, Kingspan BioDisc, Rewatec Solido, ew Bioekocent 3300 ew. BioRock?? a może coś innego? Jeśli można chciałby mieć kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum: Czy i w jaki sposób można wykorzystać obniżający się teren na umieszczenie oczyszczalni?? Układ najprawdopodobniej zakończę studnią chłonna lub zbiornikiem odizolowanym od otoczenia ze strefą bagienną. Jak daleko mogę odsunąć oczyszczalnie od budynku?? Wokół domu jest zaplanowany 4 m szerokości taras, wyczytałem na forum ze BOŚ powinna być oddalona od domu na ok 5 metrów, czyli mam zrobić oczyszczalnie pod samym tarasem?? Co w takim przypadku z "smrodkiem" ? czy zawsze trzeba wykonać odpowietrzenie powyżej kalenicy?? czy tylko w przypadku BioRocka?? Co z hałasem pracującej oczyszczalni, czy będzie uciążliwy i słyszalny z blisko położonego tarasu? Które rozwiązanie lepiej zastosować, Solido Rewatec - cały osprzęt sprężarka i napowietrzacz zlokalizowane są w zbiorniku? czy tradycyjnie skrzynka sterująca wraz z pompką w pomieszczeniu technicznym tak jak w pozostałych modelach SBR? Czy może zdecydować się na perpetum mobile czyli Biorocka?? Pomóżcie proszę, bo tracę już nadzieję. pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 04.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Odległość oczyszczalni od budynku, związana jest głównie z zagłębianiem się oczyszczalni. Jeżeli spadek gruntu jest w stronę oczyszczalni to można to wykorzystać i odsunąć oczyszczalnię jeszcze dalej od budynku. W zwykłych sytuacjach 10m od budynku to nie problem, rzadziej jest to 20m, bo wówczas wychodzą jakieś dodatki, np. w postaci studzienek kanalizacyjnych na skrętach, itp. Ogólnie to jeżeli jest oczyszczalnia coraz dalej od domu, to należy uważać, aby rury kanalizacyjnej nie prowadzić za płytko i najlepiej, aby to była pcv 160 o 110 można zapomnieć.Wybierając oczyszczalnię pamiętaj, aby zbiornik miał dobrą wytrzymałość i pozwalał na montaż na takiej głębokości, aby rury kanalizacyjne doprowadzić grawitacyjnie. Często bywa, że rurę wprowadza się do oczyszczalni na 1m ppt, czy nawet głębiej. Wentylacja wysoka, musi zawsze być wyprowadzona ponad dach we wszystkich typach oczyszczalni ! Hałas jest raczej mały, ale może niektórym osobom przeszkadzać, słaby dźwięk podobny do "bzykania komara", np. obok tarasu Jestem zwolennikiem oczyszczalni SBR, ale nie uważam za zaletę, gdy osprzęt z dmuchawą są w oczyszczalni. Chodzi tu głównie o kwestie serwisowe - ma być automatycznie, czysto i z łatwą dostępnością do sterowania, dmuchawy, czy zaworów. Dlatego sterowania w pojemnikach obok oczyszczalni, które można odsuną pod jakiś krzaczek dla mnie wygrywają. Do oczyszczalni wchodzą wówczas tylko przewody z powietrzem, a "komar" jest dalej, np. od tarasu niż sama oczyszczalnia - dla mnie to korzyść Żadna oczyszczalnia nie działa jak perpetum mobile, bo do każdej trzeba zaglądać co pewien czas. Uważam, że więcej sterowania i lepsze jego możliwości ułatwiają życie i pozwalają coś samemu z nią coś zrobić. Prawda jest taka, że każdy inaczej ją użytkuje i inne ścieki wprowadza ! W kwestii Biorocka to można znaleźć dyskusję na tym forum, dlatego nie będę się w tej kwestii powtarzać - nie montuję takich oczyszczalni. Nie trać więc nadziei tylko szukaj i pytaj dalej Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michucik 04.12.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Dziękuje za odpowiedź. Do wentylacji wysokiej można wykorzystać stojącą obok domu wiatę o wysokości ok 5 metrów.? czy wtedy jest większe ryzyko zalatywania smrodku? Z tego co zrozumiałem czytając forum, skrzynka sterująca z pompką instalowana jest najczęściej w pomieszczeniu technicznym w domu. Z Twojej odpowiedzi wynika, że możemy też zainstalować " pod krzaczkiem". czy w takim przypadku zima i mróz lub obfite opady nie będą wpływały na pracę urządzenia?? Jeśli nie to takie rozwiązanie wydaje się być najlepsze. A jak wygląda sprawa wentylacji w BioDiscu Kingspana?? też na dach?? nigdzie o tym nic nie znalazłem. A jak oceniacie tą oczyszczalnie?Przeglądałem forum i opinie są podzielone. jak nie BioDisc to który SBR ?? 4-6 osób zamieszkujących na stałe. Cenowo biorę pod uwagę wszystkie rozwiązania. pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.12.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dziękuje za odpowiedź. Do wentylacji wysokiej można wykorzystać stojącą obok domu wiatę o wysokości ok 5 metrów.? czy wtedy jest większe ryzyko zalatywania smrodku? Z tego co zrozumiałem czytając forum, skrzynka sterująca z pompką instalowana jest najczęściej w pomieszczeniu technicznym w domu. Z Twojej odpowiedzi wynika, że możemy też zainstalować " pod krzaczkiem". czy w takim przypadku zima i mróz lub obfite opady nie będą wpływały na pracę urządzenia?? Jeśli nie to takie rozwiązanie wydaje się być najlepsze. A jak wygląda sprawa wentylacji w BioDiscu Kingspana?? też na dach?? nigdzie o tym nic nie znalazłem. A jak oceniacie tą oczyszczalnie? Przeglądałem forum i opinie są podzielone. jak nie BioDisc to który SBR ?? 4-6 osób zamieszkujących na stałe. Cenowo biorę pod uwagę wszystkie rozwiązania. pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Każda wentylacja wysoka się przydaje i ta na wiacie też może być, ale nie mniej niż rurą 110. Pomimo tego wentylacja kanalizacji w budynku też musi być, bo nic tu nie oszukasz. Nie montowałem BioDiscu, ale ogólnie nie przepadam za oczyszczalniami o kształcie pionowym, ale za dużo byłoby tu pisać o tym na szybko. Technologia jest ciekawa, ale nie wiem ile kosztuje jej serwis i co w praktyce się może tam stać. Wolę SBR-a, bo sądzę, że jest łatwiejszy do opanowania i mniej podatny na niskie temperatury niż BioDisc - ale pewnie się i tacy znajdą co się ze mną nie zgodzą W kwestii jaki Ci polecić SBR, to ja montuję ACTIBLOC albo ZBS. Klienci różnie wybierają, ale poczytaj sobie i pooglądaj fotki na necie o nich. Zobaczymy, do której będziesz miał jakieś pytania i który pojemnik ze sterowaniem lepiej Ci się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts