Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin z odpadającym tynkiem mozaikowym

Recommended Posts

Mam problem z kominem systemowym.

W budynku garażowym mam pomieszczenie gospodarcze z kotłownią i tam postawiony komin systemowy.

Wykończenie ponad połacią dachu (jeszcze niezałożona blacha trapezowa) jest zrobione z 3cm warstwy styropianu, klej siatka, klej i na to poszedł tynk mozaikowy. Niestety nie sprawdza się. Wszystko było właściwie przygotowane, zagruntowane itp a tynk się miejscami dosłownie wykrusza. Można ręką dobrze przetrzeć i odpada. Myslę, że kwestia paru miesięcy, dobrego mrozu, deszczu, wiatru i zaczną się dziać cuda.

Chciałbym zapytać czy obłożenie go struktonitem to dobry pomysł?

Cały problem polega na tym, że mam już zrobione stalowe czapy kominowe i nie mogę za bardzo szaleć z grubością ścian. Obecnie jest to 3cm styro + około 1cm na klej i tynk.

Więc co z tym fantem zrobić? Wymyśliłem, że zerwę styropian, zrobię stelaż z kantówek, wszystkie przestrzenie między kantówkami obłożę wełną i dam na to osb i na to struktonit.

Ewentualnie może pominąć wełnę (to komin systemowy z wełną wewnątrz) i od razu kręcić grubsze osb? Czy to dobry pomysł? Czy wystarczy mi te około 4cm na stelaż, osb i struktonit?

Bo jeszcze zastanawiam się nad jedną opcją polegającą tylko na usunięciu tynku, pozostawieniu warstwy styropianu i na to OSB i struktonit. Tylko że wtedy osb mógłbym dać max 12mm i przy przykręcaniu struktonitu pewnie przechodziłbym w styropian wkrętami.

Czy takie coś ma sens?

Druga sprawa, bo jeszcze tego nie ruszyłem i boję się trochę tego jak klej do styropianu związał i jak skutecznie ten komin z niego usunąć?

pytanie jeszcze na którą warstwę wyłożyć membranę dachową? na surowy komin, czy na osb. Bo uszczelnianie na warstwie struktonitu nie ma według mnie sensu.

Proszę o jakieś porady bo szlag mnie trafia jak na to patrze.

Edytowane przez michu82