Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja rury z zimnym powietrzem przechodzącą przez pokój - jak ?

lukaszo11

Recommended Posts

witajcie,

radze się tutaj - gdyz pewnie jest duzo ekspertów od izolacji.

Posiadam w salonie koze - z dolotem powietrza z zewnatrz.

Niestety - dom nie nowy zatem nie zrobilem dolotu powietrza rura pod chudziakiem.

Koza stoi przy ścianie wewnetrznej ok 2,5 m od sciany zewnetrznej przez ktora przepusciłem kanał płaski (pcv) z dolotem powietrza do kominka.

Dolot leci w półce pod koza - zrobiłem ją na dwie cegły - aby koza stala wyzej i pod nią wchodzil kanał z dolotem powietrza.

Pierwsze ozizolowałem cały kanał od sciany po wejscie do kozy - wełna

Jednak po 2 dniach spod kozy kapała woda - a wełna była cała mokra na pionowym przyłączu do kozy. ( na poziomym nie patrzyłem bo dostęp słaby )

Zdjąłem wełnę za radą producenta z odcinka przyłącza pionowego. ( podobno nie wolno go izolowac gdyz robi sie termos )

Było ciut lepiej - nie rosiała koza - ale odizolowany odcinek i tak rosiał.

Zaglądłem zatem na odcinek pod półką ( takze zaizolowany ) - wełna mokra...

Sciągłem całość izolacji - dzis na macanego - wyczułem ,że jednak kanał jest wilgony (poziomy )

Co robić ?

Jeszcze raz zaizolowac ten odcinek poziomy ?

Może zrobić w innaczej - zaizolować odnicnek poziomy z kolankiem a pionowy zostawic wg zalecen producenta?

Poradzcie :(