dante55 04.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się w kwestii montażu gniazdka elektrycznego na zewnątrz budynku (miejsce niezadaszone i niczym nieosłonięte). Posiadam gniazdko, które zostało przeciągnięte z wewnętrznego i chce uniknąć wiercenia do elewacji budynku (zamontować je bezpośrednio do puszki). Czy waszym zdaniem mogę zamontować gniazdko z klapka o szczelności IP44 i ewentualnie uszczelnić je przy elewacji silikonem, czy fakt ze jest ono niczym nieosłonięte wiąże się z koniecznością montażu gniazdka wyższej szczelności i montażu na kołki bezpośrednio do elewacji? Bardzo dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Witam. Odpowiedź znajduje się w PN-EN 60529:2003 wersja polska, ale uważam, że IP 44 jest wystarczającym stopniem zapewniającym umieszczanie go na zewnątrz.I nie chodzi o stosowanie gniazda z klapką, ale ogólnie sposób wykonania tego urządzenia, oznaczające (patrz wymogi stopnia ochrony).Nie zmienia to faktu, że musi być ono zasilane poprzez urządzenie różnicowo-prądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dante55 04.12.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Witam. Odpowiedź znajduje się w PN-EN 60529:2003 wersja polska, ale uważam, że IP 44 jest wystarczającym stopniem zapewniającym umieszczanie go na zewnątrz. I nie chodzi o stosowanie gniazda z klapką, ale ogólnie sposób wykonania tego urządzenia, oznaczające (patrz wymogi stopnia ochrony). Nie zmienia to faktu, że musi być ono zasilane poprzez urządzenie różnicowo-prądowe. Dziękuje za odpowiedz. Pytam się o szczelność, gdyż niestety elektrycy wyprowadzając mi gniazdo na tarasie podpięli je pod ten sam bezpiecznik (fazę?), jak pozostałe 3 gniazdka znajdujące się w kuchni (na dodatek szeregowo). Stad tez pytanie czy jeżeli zamontuje gniazdo o szczelności IP44 z klapka i uszczelnię je silikonem przy łączeniu z elewacja, to czy w przypadku zawilgotnienia gniazda mogę mieć problem z prądem w pozostałych 3 gniazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.12.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Pytam się o szczelność, gdyż niestety elektrycy wyprowadzając mi gniazdo na tarasie podpięli je pod ten sam bezpiecznik (fazę?), jak pozostałe 3 gniazdka znajdujące się w kuchni (na dodatek szeregowo).Jak to szeregowo ? Dziwne. Co ze spadkami napięć na urządzeniach włączonych do gniazd ? Śmieję się, gdyż nie jest to możliwe. Szeregowo to można lampki choinkowe 12 V połączyć, tak na marginesie. Stad tez pytanie czy jeżeli zamontuje gniazdo o szczelności IP44 z klapka i uszczelnię je silikonem przy łączeniu z elewacja, to czy w przypadku zawilgotnienia gniazda mogę mieć problem z prądem w pozostałych 3 gniazdach.Istnieje możliwość zadziałania zabezpieczenia i pozbawienia obwodu napięcia, ale w sytuacji uszkodzeniowej i/lub przeciążeniowej jest to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.12.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 dobrze byłoby zrobić jakiś mały ala daszek i w nim umieścić to gniazdko , też szukałem czegoś podobnego ale nie znalazłem i trzeba będzie coś improwizować , a żona już głowę suszy że do czego ozdoby i lampki podłączy:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 04.12.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 żona już głowę suszy że do czego ozdoby i lampki podłączy:rolleyes: Tak myślałem. A lampki i ozdoby to o jakim IP będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam 30 cm ocieplenia jak zamontować gniazdko? Do muru czy do styropianu. Elektryk powiedział że do styropianu nie montuje bo nie chce jeździć na reklamację. Na wiosnę temat wróci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekwolski 04.12.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 O ile elewacja nie jest jeszcze całkowicie gotowa to polecam produkt pst 60 firmy simet. U mnie posłużył zarówno do montażu lamp, wyłączników i gniazd na elewacji. Inne firmy też mają podobne rozwiązania i na pewno znajdziesz je na tym forum, w tej kategorii lub w elewacjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Dziękuję dobry człowieku. Od roku nie dostałem żadnej porady przydatnej porady na tym forum. A Ty jednym postem rozwiązujesz mój problem. Elewacja gotowa ale z tego co widzę da się to zamontować jak kabel są wypuszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 04.12.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Dziękuję dobry człowieku. Od roku nie dostałem żadnej porady przydatnej porady na tym forum. A Ty jednym postem rozwiązujesz mój problem. Elewacja gotowa ale z tego co widzę da się to zamontować jak kabel są wypuszczone Zaglądnij tutaj http://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/22514-mocowanie-urzadzen-elektrycznych-na-elewacji-budynku-docieplonego-styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts