Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się w kwestii montażu gniazdka elektrycznego na zewnątrz budynku (miejsce niezadaszone i niczym nieosłonięte).

Posiadam gniazdko, które zostało przeciągnięte z wewnętrznego i chce uniknąć wiercenia do elewacji budynku (zamontować je bezpośrednio do puszki).

Czy waszym zdaniem mogę zamontować gniazdko z klapka o szczelności IP44 i ewentualnie uszczelnić je przy elewacji silikonem, czy fakt ze jest ono niczym nieosłonięte wiąże się z koniecznością montażu gniazdka wyższej szczelności i montażu na kołki bezpośrednio do elewacji?

Bardzo dziękuje za pomoc

Witam.

Odpowiedź znajduje się w PN-EN 60529:2003 wersja polska, ale uważam, że IP 44 jest wystarczającym stopniem zapewniającym umieszczanie go na zewnątrz.

I nie chodzi o stosowanie gniazda z klapką, ale ogólnie sposób wykonania tego urządzenia, oznaczające (patrz wymogi stopnia ochrony).

Nie zmienia to faktu, że musi być ono zasilane poprzez urządzenie różnicowo-prądowe.

Witam.

Odpowiedź znajduje się w PN-EN 60529:2003 wersja polska, ale uważam, że IP 44 jest wystarczającym stopniem zapewniającym umieszczanie go na zewnątrz.

I nie chodzi o stosowanie gniazda z klapką, ale ogólnie sposób wykonania tego urządzenia, oznaczające (patrz wymogi stopnia ochrony).

Nie zmienia to faktu, że musi być ono zasilane poprzez urządzenie różnicowo-prądowe.

Dziękuje za odpowiedz. Pytam się o szczelność, gdyż niestety elektrycy wyprowadzając mi gniazdo na tarasie podpięli je pod ten sam bezpiecznik (fazę?), jak pozostałe 3 gniazdka znajdujące się w kuchni (na dodatek szeregowo).

Stad tez pytanie czy jeżeli zamontuje gniazdo o szczelności IP44 z klapka i uszczelnię je silikonem przy łączeniu z elewacja, to czy w przypadku zawilgotnienia gniazda mogę mieć problem z prądem w pozostałych 3 gniazdach.

Pytam się o szczelność, gdyż niestety elektrycy wyprowadzając mi gniazdo na tarasie podpięli je pod ten sam bezpiecznik (fazę?), jak pozostałe 3 gniazdka znajdujące się w kuchni (na dodatek szeregowo).
Jak to szeregowo ? Dziwne. Co ze spadkami napięć na urządzeniach włączonych do gniazd ?

Śmieję się, gdyż nie jest to możliwe. Szeregowo to można lampki choinkowe 12 V połączyć, tak na marginesie.

Stad tez pytanie czy jeżeli zamontuje gniazdo o szczelności IP44 z klapka i uszczelnię je silikonem przy łączeniu z elewacja, to czy w przypadku zawilgotnienia gniazda mogę mieć problem z prądem w pozostałych 3 gniazdach.
Istnieje możliwość zadziałania zabezpieczenia i pozbawienia obwodu napięcia, ale w sytuacji uszkodzeniowej i/lub przeciążeniowej jest to normalne.

Gość Konto usunięte_1*
dobrze byłoby zrobić jakiś mały ala daszek i w nim umieścić to gniazdko , też szukałem czegoś podobnego ale nie znalazłem i trzeba będzie coś improwizować , a żona już głowę suszy że do czego ozdoby i lampki podłączy:rolleyes:

Dziękuję dobry człowieku. Od roku nie dostałem żadnej porady przydatnej porady na tym forum. A Ty jednym postem rozwiązujesz mój problem. Elewacja gotowa ale z tego co widzę da się to zamontować jak kabel są wypuszczone

Zaglądnij tutaj http://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/22514-mocowanie-urzadzen-elektrycznych-na-elewacji-budynku-docieplonego-styropianem