M777 04.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Witam Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Dach został odeskowany oraz pokryty papą kilka miesięcy temu. Niestety z różnych niezależnych ode mnie przyczyn krycie dachu dachówką mocno się przesunęło. Z firmy z którą podpisałem umowę otrzymałem informacje iż mogą wchodzić pod koniec przyszłego tygodnia. I tu moje pytanie. Czy obecna pogoda nie wpłynie negatywnie na jakość wykonywanych prac? Dodam, że nie mam ciśnienia by dach był na już i jeśli aura za oknem choć w małym stopniu wpłynie na jakość prac z chęcią poczekam do wiosny. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 To jest bardziej czynnik mentalny, niż techniczny - owszem w zamieci ciężko będzie robić.Ale - krycie dachówką jak dach mało skomplikowany -.. why no . mój Tato krył blachodachówką sam w zimie - kończył. jako amator .. dało się, całkiem poprawnie.Jeszcze pytanie jaki mają sprzęt, jakie morale - tak właśnie morale ekipy też jest ważne, jak lubią robić dachy .. to ino robić i zacierać łapy że już jest,Zapodaj tylko ciepłą herbatkę, kawkę .. wtedy naprawdę miło patrzeć jak robią.. gorzej z takimi - co robią za karę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M777 04.12.2016 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam obawy co do bicia łat które przy takich temperaturach mogą pękać? Kolejna kwestia, którą ktoś poruszył na innym forum to wszelkie obróbki z wykorzystaniem taśm gdzie elementy do których są klejone muszą być czyste i suche o co teraz dość trudno. Jeżeli chodzi o czynnik mentalny to sam doskonale wiem, że w takich warunkach się średnio pracuje (nie mówiąc już o pracy na wysokości) i boję się by ekipa nie wykonywała krycia będąc już jedną nogą w domu przy grzanym piwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Dawno nie używałem gwoździ, wszystko wkręcane, skręcane, wykręcane itp.Zawsze klejenie można zastąpić dociskaniem, ale jak Ci się nie pali - zostaw do wiosny- bo okres kiedy jest +15 / +20 to ideał na roboty tego typu.Upał też dobry nie jest. A jak drewno pęka od bitego gwoździa, to trzeba łatę zdjąć i w rzopu fachowca pras pras ..Przy grubszym gwoździu jest obowiązek wiercenia uprzedniego otworu pod gwóźdź(6mm i więcej) jeśli tego nie robią .. won. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naleczowna 05.12.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 P{rzy spokojnych i słonecznych dniach zimowych spokojnie można kłaść, nie ma przeciwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna WWW 06.12.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Cześć,jesteśmy na etapie zakładania więźby dachowej, niestety wykonawca poinformował nas, że nie ukończy realizacji w tym roku. Tak na prawdę możemy się spodziewać jego wizyty dopiero za 3/4 tygodnie (będzie styczeń). Czy warto w tej chwili zakładać membranę dachową, która będzie w tym okresie narażona na deszcz/śnieg i wiatr, aby zapewnić wstępne pokrycie które uchroni dom przed wodą? Czy lepiej poczekać z założeniem membrany do stycznia i zakończyć układaniem pokrycia dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.12.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Masz już skończona więzbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna WWW 06.12.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Tak można powiedzieć, mają skończyć więźbę w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 06.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Dawno nie używałem gwoździ, wszystko wkręcane, skręcane, wykręcane itp. Zawsze klejenie można zastąpić dociskaniem, ale jak Ci się nie pali - zostaw do wiosny- bo okres kiedy jest +15 / +20 to ideał na roboty tego typu. Upał też dobry nie jest. A jak drewno pęka od bitego gwoździa, to trzeba łatę zdjąć i w rzopu fachowca pras pras .. Przy grubszym gwoździu jest obowiązek wiercenia uprzedniego otworu pod gwóźdź(6mm i więcej) jeśli tego nie robią .. won. średnio na dach zużywam około 1000-1500 gwoździ pierścieniowych. Miałbym tyle otworów wiercić i celować pistoletem w nie? 6mm średnicy gwoździe do łat? odnośnie tematu: Jeśli dach na sprzedaż to jak najbardziej można robić, jeśli dla siebie to radziłbym się wstrzymać minimum do dodatnich temperatur. Drewno zamarznięte bo przecież z suchego mało kto robi, więc pęka. Do oszronionych dachówek to można dociskać walcem a i tak żadna taśma nie złapie, jedynie czyszczenie, opalarka i grzanie przed klejeniem, żeby solidnie się trzymało, do blachy tym bardziej bo szybko powłoka lodu się robi na minusie. Jeśli jakiś szron czy snieg na dachu to pod kontrłaty nie wyczyścisz tego na ideał. Na wyłacony dach jeśli napada śniegu to nie wysprzątasz wiórów i odprysków z dachówki tylko zostanie w tym śniegu na dachu. Zawsze trzeba odrobinkę sylikonu gdzieś użyć a przy ujemnych temperaturach nie zwiąże on tak jak zrobiłby to w cieplejszy dzień. Robię dachy cały rok na okrągło i dla siebie nigdy bym nie zrobił dachu w zimie ale na sprzedaż owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 06.12.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Tak można powiedzieć, mają skończyć więźbę w tym tygodniu. To ponad tydzień więźbę będą robić? Jeśli prace nie są zaawansowane i masz np. same murłaty i płatwie to lepiej przerwij już na tym etapie i nie stawiaj więźby na zimę. Pokręci te krokwie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2016 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie ma żadnej przeszkody aby wykonywać dachy zimą tym bardziej jak kryte dachówką. Jak krycie wstępne wykonane papą papą to muśnięcie palnikiem i po śniegu. Łaty można składować w budynku (zawsze tak robię bez względu na porę roku) lub przykryć plandeką będą suche. Wierci się otwory pod gwoździe tylko w specyficznych warunkach np. gdy więźba jest wykonana z prefabrykowanych wiązarów o grubości 4 cm i tylko na łączeniach. Natomiast jak się używa gwoździarki nigdy niema takiej potrzeby. Taśmy kalenicowe czy kominowe montuje się bez problemu po uprzednim osuszeniu i ogrzaniu dachówki opalarką. Praca o tej porze roku jest wolniejsza, poruszanie się po dachu wymaga znacznie większej ostrożności no i dzień jest krótszy. Problemy mogą wystąpić tylko przy kryciu wstępnym wykonanym folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 07.12.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 oczywiście, bo łaty suszone przyjadą...drewno mokre będzie i zamarznięte i składowanie w domu nic nie da. Woda zawarta w drewnie zamarznie i pod dachem przy ujemnych temperaturach.Taśmy montuje się bez problemu po wcześniejszym usunięciu problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Jak widać masz pojęcie o budowie z byle czego więc trudno znaleźć wspólny język. Każda realizacja to pokonywanie problemów. Warto zatem szukać wykonawców, którzy to potrafią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 07.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 widziałem twoje zdjęcia i ewidentnie widać, że również używasz mokrych łat i w dodatku świeżo przetartych.Jeśli łaty zakładam impregnowane to są one tak mokre, że przy wbijaniu gwoździ woda z nich tryska i nie mam możliwości kupienia impregnowanych łat suszonych. Łaty zawsze kupowane w sklepie budowlanym, konstrukcyjne z atestem. Jedynie białe bez impregnacji są prosto z suszarni a po impregnacie drewno nigdy nie trafia ponownie do suszarni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.12.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 ..a jak to wygląda w przypadku łat, które przemokły na dachu. Można je przykryć blachą na rąbek i jakoś sensownie wyschna ? Czy czekac aż będą suche ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 07.12.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 najlepiej przełożyć prace na lepsze czasy. ps. miejsce składowania mojego materiału jak nazwał to Andrzej Wilhelm "byle jakiego" Jak widać można wbrew wszystkiemu wciskać ludziom, żeby dachy kryli bez względu na pogodę, żeby tylko klientów złapać bo przecież nie przyzna się nikt jaką super robotę zrobił zimą inwestorowi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 07.12.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie chcesz to nie rob zimą. Łaty mokre czy suche czy impregnowane w wiekszosci przypadku to tylko barwnik. Z atestem nie ma problemu firmy dzwonia i kit wciskaja zeby takowy atest Ci sprzedac. Prace przełożyć na lepsze czasy... Gdy zarobki wzrosna jak na zachodzie to z przyjemnością. Wytlumacz jaki jest problem w robieniu dachu zima bo dla mnie żaden. !!! Sadzac po Twojej wypowiedzi wszystkie roboty budowlane powinny byc przerwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.12.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 z tego co wiem to pytający buduje dla siebie, więc powinien dbać o jakość. Pracuję na dachu każdego dnia, przy różnej pogodzie i wiem o czym piszę, więc nie dyskutuj, że kiepska jakość czy tylko barwnik. Owszem materiał, o którym pisze pytający prawdopodobnie będzie własnie taki co tylko pogarsza sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 08.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 a tak dzisiaj z "byle czego" dach łaciłem. życzyłbym wszystkim, żeby z takiego byle jakiego materiału robili dachy. ps.ostatni dach w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 08.12.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 I ta nieszczęsna folia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts