Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu/altany. Jak to wygląda prawnie?

Recommended Posts

Witam. Mam dwa pytania...

1.

Zastanawiam się nad budową domu/altany...

Jako że na budowę domu raczej aktualnie mnie nie stać, a dom jako tako odziedziczę po rodzicach chciałbym sobie wybudować altanę całoroczną.

Wiem, że w zeszłym roku zmieniły się przepisy i budynek o powierzchni zabudowy do 35m2 nie wymaga zezwolenia.

Jak to wygląda w praktyce? Chodzi mi o przepisy, na co muszę mieć pozwolenia, co z przyłączem energetycznym itp.

Widziałem takie domki z użytkowym poddaszem co daje 60-65m2 powierzchni użytkowej, ale słyszałem, że w takim budynku nie można użytkować poddasza, ale też że nikt tego nie sprawdza prawda to?

.

2.

Czy w razie budowy normalnego domu mieszkalnego o pow. 100m2 muszę mieć kierownika budowy?

Czy wystarczy tylko projekt, pozwolenie, przyłącz prądu (wodę mam z własnego źródła, kanał będę miał szambo).

Dałbym radę wymurować dom sam z kilkoma pomocnikami z rodziny, hydraulikę też bym zrobił sam, elektrykę również (tutaj jestem w stanie załatwić pieczątkę osoby z uprawnieniami do kierowania robót w zakresie instalacji elektrycznych).

Jak to wygląda wszystko prawnie, doradzi ktoś?

Wszędzie gdzie czytam w sieci to każdy pisze coś innego...

Dom/altana powstała by na wsi.

Z góry dziękuje :piwo: