Aaricia23 04.12.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) WitamTak się złożyło że podłogówkę kończą nam w poniedziałek. Nie bardzo chcemy czekać z wylewkami do wiosny i pytanie czy można je zrobić teraz? Rozmawiałam z firmą którą mamy zaklepaną na wylewki (betonowe 7cm) i oni twierdzą że jak tylko w dzień jest ponad zero to spokojnie można robić. Nawet jak w nocy spadnie na kilka godzin do -3 czy nawet -5 to w wewnatrz zamkniętego budynku i tak będzie na plusie. W sumie to prawda jest bo teraz było raz nawet -6 i jak był mąż rano na budowie to w środku było +2. Budynek niestety nie jest jeszcze ocieplony z zewnątrz.Powiedzieli nam też że tak naprawdę przy wylewkach ważne są pierwsze 4-5 dni i żeby w tym czasie nie było mrozu. Potem ponoć może już być nawet mrozno wewnątrz budynku. Sami nie wiemy co robić. Niby można sprawdzić pogodę i jeśli na 5-7 dni do przodu nie zapowiadają wyraźnych mrozów to chyba można robić ?Panowie ktorzy robią podłogówkę też nie widzą problemu z wylewkami w takich warunkach, kładą te rurki teraz i ponoć wszyscy inwestorzy robią wylewki zaraz po nich... Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 04.12.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Robić śmiało po 2-3 dniach jak by temperatura zapowiadała sie na minusową to mozna włączyc pompkę c.o na zgaszonym piecu aby uruchomić w podlogowce obieg zwykłej zimnej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 04.12.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Panowie dobrze gadają, można lać. Grunt pod podłogą też jest jeszcze ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 04.12.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Proszę robić , nawet -5 na zewnątrz nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 04.12.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie niestety ma możliwości uruchomienia pompy CO, wszystko poza podłogówką bedzie robione po wyschnięciu wylewek - bedzie pompa ciepła, kotłowni jeszcze nie ma. Dziękuje za słowa otuchy, bedziemy robić jak tylko pojawi sie +3 w prognozach na dłuzej niż 3 dni. Jeszcze jedna wątpliwość mi sie pojawila... przecież też beton trzeba chyba podlać co jakiś czas? Jak bedzie minus w budynku to to zetnie sie od razu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 04.12.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 U mnie posadzki skończono 18.11 (parter, strych nieużytkowy i garaż wolno stojący). W domu są drzwi tymczasowe zbite z desek, brama do garażu zabita deskami i folią. Temperatura na zewnątrz była na plusie w dzień, nocami różnie. W domu temperatura była dodatnia. Posadzkarze zwracali uwagę, aby nie było przeciągów, posadzka była przykryta folią malarską (wczoraj zdjąłem), absolutnie nie kazali podlewać. Po zdjęciu folii posadzka była wczoraj wilgotna (krople wody). Mimo wszystko jest ryzyko spadku temperatury, a w nieogrzewanym domu temperatura jest bardzo bliska tej na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 05.12.2016 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Prognozy na szczeście sa dobre, od piątku ma byc przez tydzień powyżej 5C w dzien. Chciałabym sie wstrzelić w to okienko ocieplenia. Mam nadzieje że w czwartek nie okaże się w prognozach że jednak nie będzie ocieplenia :/U mnie drzwi są tymczasowe ale w miare szczelne. wieje pod bramą garażową bo jest 15cm luzu, no ale to zaleją z resztą domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 05.12.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 ja tam bym nie ryzykował widziałem już wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.12.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Też widziałem wiele ale pękniętych wylewek od mrozu jeszcze nie Musiałby chyba przyjść ekstra mróz zaraz po wysypaniu. Sam beton przy wiązaniu wydziela ciepło. Jak ktoś nie sypie betonu przy minusie w pomieszczeniu to nic sie nie stanie. Prognozy na 3-4 doby do przodu są pewne jeśli chodzi o temperature. Ciągle mylą się jeśli chodzi o opady ale temeprature na tak krótki okres czasu w obecnych czasach jesteśmy juz w stanie dość dokładnie przewidzieć. A po 4-5 dobach to już tego jastrychu temperatura lekko na minusie nie ruszy.. Celowałbym tylko w ciepły dzień w momencie roboty i dwa dni po. W razie czego można pożyczyć dmuchawy na dobę czy dwie i gdzies je podwiesić żeby nie grzały bezpośrednio po podłogach. Najlepiej takie z termostatem żeby nie nagrzały za bardzo pomieszczeń. Rozumiem że koza odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkoo 05.12.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Są dodatki do betonu gdzie mona lać do -5. Ja bym robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 05.12.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 I nie podlewać a położyć folię budowlaną czarną lub malarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 05.12.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Jeszcze jedna wątpliwość mi sie pojawila... przecież też beton trzeba chyba podlać co jakiś czas? Beton ma skład ostateczny, jest tyle wody, ile potrzeba. Jeśli nie odparowuje bardzo intensywnie (np. latem), wystarczy przykryć folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 05.12.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Ok to tylko folia. Martwi mnie ta pogoda. Dzisiaj było -2 na dworze a w domu zero :/ bo robili jeszcze podłogówke i co jakiś czas otwierali drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.12.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 a jak przyjdzie -10 to nie będziesz spać zima jest od wykończeniówki w ogrzewanym domu a nie od takich robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 06.12.2016 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Łatwo się mówi ale trudno czekać 4 miesiące do marca a może kwietnia na pewną dodatnią temperature. Wylewkarze twierdzą ze robią cały rok bez przestojów, chyba że temperatura spada poniżej 6-8C na minusie. Jakby mieli kłopoty z pękającymi wylewkami to by chyba nie robili ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.12.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 kiedys budowali 10 lat dzis jestescie w goracej wodzie kąpani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 06.12.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Tak kiedyś dach kryło się słomą a chodziło po gliniastej "wylewce" Teraz każdy miesiąc kredytu to jakieś 1000zł w błoto więc co sie dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.12.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 to po co pytać ? lejcie na mrozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysik123 08.12.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Ja robiłem wylewki przy temp. zerowej i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 15.12.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) A swoją drogą jakie nagrzewnice polecacie w takiej sytuacji tj utrzymanie minimalnej temperatury wewnątrz na poziomie 5 do 10C tylko tyle żeby wylewki nie przemarzly ? Jesli jest parter i pietro to pewnie trzeba dwie?Koza odpada bo nie ma kominów. Powinno to być coś co jest bezpiecznie i nie zrujnuje portfela w dwa tygodnie bo dluzej chyba nie ma sensu ogrzewać.Takie zabawki by starczyły https://www.olx.pl/oferta/nagrzewnica-przemyslowa-gazowa-ravanson-np-15g-na-gwarancji-CID628-IDjhj7P.html#ac2c6838be ? Edytowane 15 Grudnia 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts