Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebne jakieś labolatorium...?

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Przepraszam, że po łebkach i to tak w pierwszym poście, ale czas jest istotny...

Do rzeczy, pracuje w Niemczech jako podłogarz wraz z Ojcem i mamy duży problem.

W starym budynku jednostki wojskowej wykonaliśmy wylewkę samopoziomującą i następnie położyliśmy płyty gumowe 5 mm (1m x 1m). Podłoże było stare, jestrychowe.

Po paru miesiącach zostaliśmy wezwani do usunięcia "paru pęcherzy". Zdarza się, reklamacje rzecz normalna. po przyjechaniu okazało się, że powstały nie pęcherze a kręgi (czasami niepełne) podniesionego materiału i nie trochę, a bardzo dużo. Oskarżono nas o złe wykonanie szpachli samopoziomującej i chcą nas pociągnąć do poniesienia kosztów.

Żeby było ciekawiej kręgi występują tylko na środku korytarza o szerokości 3m, długości 60m , na całej długości a w pokojach po około 30m2 już nie. kręgi są wielkości mniej więcej takie jak w 200l beczkach. po oderwaniu gumy ukazuje się w ich miejscu zdrowa szpachla, a pod nią spylony jastrych, który "urósł jak na drożdżach" i wybrzuszył kształt kręgu.

Moim podejrzeniem jest stosowanie jakiegoś rodzaju chemii, która wniknął w podłoże, zwłaszcza, że budynek ponoć był wcześniej mocno zagrzybiony (wiem tylko ze słuchu). To spylenie wystąpiło również pod niektórymi płytkami wysadzając je.

I tu moja prośba, pobrałem próbki i potrzebuje jakiegoś laboratorium, gdzie mógłbym oddać je do zbadania w celu stwierdzenia co w nich się znajduje.

Prosiłbym o namiar na jakieś laboratorium, najlepiej na w Województwie Dolnośląskim...

proponuję spokój. Niemieckiemu Arbeitsgeber/ Auftragsgeber powiedzieć, że sprawę oddajecie do przebadania a jeszcze lepiej gdy im powiesz, że wykonałeś wszystko zgodnie z projektem i nie masz sobie nic do zarzucenia. Poprosić ich o wykonanie ekspertyzy lub wy możecie takiego eksperta ściągnąć z Polski. Tak jedna jak i druga strona nie muszą się zgadzać z opinią o ile nie jest jednoznaczna.

Aby przebadać próbki na zawartość jakiejś chemii, powinno się tym zająć laboratorium chemiczne. Takie laboratorium może jedynie stwierdzić, że w próbkach jastrychu oprócz cementu, piasku i kruszywa znajdują się inne substancje... To jednak nie oznacza, że te substancje miały wpływ na powstałą szkodę. Aby stwierdzić co to za substancja lub substancje musicie podać ich nazwę i wtedy można sprawdzić w spektroskopie w widmie optycznym czy znajdują się tam ślady tych środków...

Ja osobiście bardzo w to wątpię, aby te środki miały na opisaną szkodę wpływ.

Napisz dokładniej na czym te kręgi polegają.... To znaczy, czy są to w regularnych odstępach występujące kręgi w korytarzu...?

Jaką użyliście masę samopoziomującą? W jakiej grubości była wylana? Po jakim czasie przystąpiono do montażu gumowych płyt? Jak była wilgotność podłoża przed wylaniem wylewki? Jaką wilgotność miała wylewka przed montażem płyt? Jakie płyty gumowe mają spody?

Przyślij zdjęcia (na priv. lub adres e-mail) jak wygląda szkoda, jak wygląda podłoże po zdjęciu płytek gumowych w tym miejscu?

Prawdopodobnie wiem o co chodzi...