Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Zielonej - KOMENTARZE

Recommended Posts

Witaj Zielona

Dzieki wielkie o rany 10 500 zł :o właśnie ja mam zamiar tak samo zrobić z rozprowadzeniem powietrza do pokoi nad kominkiem też grawitacyjnie, super że tak masz to podpytam się jeszcze o jedno jak masz kanały puszczone tzn jak to powietrze ciepłe rozprowadzasz po pokojach.

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na wysokości 2 metry mają swój wylot kanały. Mieliśmy dać niżej, ale wykonawca doradził nam tę wysokość. Jeżeli w kominku się pali ogień nawet nie taki mocny to z tych wylotów wychodzi gorące powietrze. To są pokoje dzieci, więc mogłyby się poparzyć, gdyby było niżej.

Na tym zdjęciu po prawej widać ściankę gipsową z wylotem.

http://foto.onet.pl/upload/36/65/_249107_n.jpg

A tu zdjęcie kominka w trakcie powstawania.

http://foto.onet.pl/upload/16/69/_294367_n.jpg

Witaj Zielona

Cholerka jeszcze trochę Cię pomęczę o ten kominek, tak oglądam te zdjątka i oglądam i zastanawiam się czy ty zostawiałaś jakieś przejścia w stropie na te rury od kominka co idą na tym zdjęciu który mi pokazałaś, bo jak tak to ja muszę pędem lecieć do pana z budowy i powiedzieć my aby coś takiego mi zostawił w razie czego. Będę wdzięczna za podpowiedź. :wink:

Dzięki "starzy"

A'propos zdecydowanych kolorów, to wychodząc z pokoju nad garażem wszystkie inne kolory w domu wydają mi się takie mdłe. Dłuższe obcowanie w takim czerwono-pomarańczowym pokoju energetyzuje, ale za długie męczy.

paj^

Gratulacje

krojena, Ivonesca

Co tam u Was?

Ostatnio rzadko tu bywam ...

Witaj Zielona

Bardzo mi się podoba Twój domek.

Ja dopiero zaczynam - jestem na etapie szukania projektu i jak na razie właśnie Biały Domek najbardziej mi odpowiada.

Czy on na prawdę ma TYLKO 129 m2 pow. użytkowej, a AŻ 199 pow. netto?(Tak jest napisane na stronie internetowej tej pracowni). Wydaje się taki duży i przecież ścianka kolankowa jest taka wysoka, to dlaczego taka różnica w tych powierzchniach, przecież poddasze nie jest tak bardzo "pościnane"?

Wiem, muszę jechać do tej pracowni i o wszystko się wypytać.

Jak się zdecydujemy na ten projekt, to dam znać.

Pozdrawiam

Zielona napisała w komentarzach EW-KI

Śledzę sobie ciuchutko Twój dziennik i oczywiście kibicuję ... za strop to sama ściskałam kciuki ...

Jeżeli myślisz o podwyższeniu ścianki kolankowej, to myśl również o przeprojektowaniu dachu (większe okapy), żeby nie wyglądało jak za mały kapelusz na głowie (murach).

My podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 porotherm 25 cm a okapy na ścianach szczytowych o 25 cm (teraz jest 85 cm) a "w spadzie" mają ponad metr.

Co to są te okapy i jak się je podnosi, wiesz co ja nie miałam mieć ścianki kolankowej a teraz w trakcie realizacji zrobiłam ją i zasmuciłaś mnie tym "kapeluszem" bo mój też sie podniesie i to o 76 cm!! :o jak możesz to powiedz mi o tym coś więcej, kiedy trzeba zrobić tą zmianę w projekcie??

iska

Zrobiłam małe przejęzyczenie, może dlatego cały sens tej wypowiedzi się wypaczył. Okapów dachu się nie podnosi tylko wydłuża. :wink:

Najlepiej zobaczysz to na zdjęciach. Okapy dachu to dach, który wystaje poza mury. W projekcie były mniejsze, ale też ścianka kolankowa była niższa.

http://www.atrium.waw.pl/domy/10a.jpg

Wydłużyliśmy je o ok. 25 cm przy ściance szczytowej, i przy ściankach kolankowych również. Sprawiło to, że okapy zasłoniły tą ściankę kolankową. Zwróć uwagę jaka po podniesieniu ścianki kolankowej zrobiła się przestrzeń ponad oknem. Gdybyśmy nie wydłużyli okapów, wizualnie byłaby jeszcze większa.

http://foto.onet.pl/upload/17/54/_318277_n.jpg

Witaj Zielona

Śliczne dzięki Zielona za wizulany przekaz, rzeczywiście masz rację, tak wygląda dużo lepiej, ufff to już sie przestałam martwić, że mój dom będzie wyglądał jak w zamałym berecie i rzeczywiście teraz zaczynam zwracać na to uwagę widząc inne domy, taki sam pogląd ma zaba_gonia która też zwróciła mi uwagę na ten nieszczęsny beret.