Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Zielonej - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zielona - ja też naczytałam się że trzeba wybrać zwsze farbe o ton jasniejszą niż na małym próbniku, ale do końca zadowolona jednak nie jestem :-( salon mi wyszedł troche mdły i zastanawiam się czy nie dać jednak ciemnej podłogi.

a propos podłóg - kładłaś w części pokojów wykładzine dywanową - co się daje na wylewkę przed wykładziną?

i jeszcze w sprawie podbitki - trzeba ją malować 3 razy??

ja pomalowałam deski impregnatem i teraz chciałam jescze lakierem - czy to mało? co o tym sądzisz?

pozdrawiam

Paj

Tynk silikatowy kosztowal mnie: zacytuję z dziennika:

"27 sierpnia 2003

Tynk silikatowy.

Zamówiliśmy tynk silikatowy firmy TERRANOWA

- kolor: jakiś numer z szerokiej palety barw – taki na oko piaskowy – próbka mała była i teraz jak ktoś ze znajomych pyta się nas „jaki kolor” to różnimy się w odpowiedziach, Marek mówi, że „ciemny biały” , ja mówię że „jasny, ciepły żółty” , a jaki wyjdzie to się okaże już pod koniec pierwszego tygodnia września.

- koszt: ciut ponad 4000 zł z podkładem (czy jak ktoś woli – gruntem)

- faktura: baranek 1,5 mm

- do pokrycia: 250 m.kw ścian zewnętrznych"

+ 2300 zł robocizna (gruntowanie, położenie tynku i pomalowanie podbitki)

Tak że sumując 6000 zł (załóżmy, że 300 zł to za malowanie podbitki)

Niedługo zamieszczę zdjęcia w albumie to sami ocenicie jak wyszło.

Co do malowania podbitki to jest dużo różnych szkół i tak naprawdę to nie chciałabym się wypowiadać. My pomalowaliśmy 3 razy drewnochronem. 1 raz jeszcze przed założeniem, drugi raz jak już była zamontowana a 3 raz to tak zupełnie kosmetycznie coby dopieścić kolorek.

Sąsiad pomalował tak jak Paj i też jest git.

Ivo

Co do wykładzin to są jedynie położone na poddaszu. Wylewka, która ma w sobie 5 cm styropianu, została jedynie zagruntowana przed położeniem wykładzin. Oczywiście przed gruntowaniem wyszlifowaliśmy wszystkie nierówności, choć nie było dużo szlifowania, bo generalnie wylewki na poddaszu mieliśmy równiutkie.

Maluszek

Tak z ręką na sercu przyznam się, że kolor tynku aktualnego jest mniej więcej w odcieniu tego tradycyjnego na zdjęciu "widok od zachodu". Tak naprawdę to ten tynk na zdjęciu był biały, ale ponieważ słoneczko zachodziło tynk wyszedł taki piaskowy.

Wniosek ... zdjęcia upiększają rzeczywistość. :wink:

Maluszek

Zdjęcia będą. Ale od chwili gdy skończyliśmy tynkować to albo pada deszcz, albo wracam dopiero po zmroku do domu. Podejrzewam, że dopiero w sobotę zrobię nowe zdjęcia.

Strasznie szybko się teraz robi ciemno. Wczoraj prawie po ciemku wsadzaliśmy choinkę w ziemię.

Rano okazało się, że stoi trochę krzywo, sąsiad się śmiał, że pewnie sadzona po drinku.

:wink:

dzieki Zielona za info :)

teraz sobie przypominam, ze czytalem, taki tynk przede mna, niestety, bedac codziennie na budowie zawalilem jedna sprawe, nawet nie wiem jak to moglo sie stac :evil: :evil: :evil: :evil:

otoz mam porotherm 44 i podczas tynkowania nie dopilnowalem zeby mi zrobili szpalety ze styropianu wokol okien

wykonawca zaklina sie, ze mi o tym mowil a budujac dom obok, mowil do swoich pracownikow, ze "pan mostek termiczny" olal szpalety styropianowe ........... wiec na przyszly rok skuwanie tynku wokol okien i styropianek

ale jestem w tym wszystkim troche chytrusek :)

wlasnie zalatwiam mojemu wykonawcy budowe na przyszly rok a on w dowod wdziecznosci .... :)

a u siebie jak zrobilas?