Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Zielonej - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj byliśmy na imprezie (30- ste urodziny) u znajomych, którzy parę miesięcy temu się przeprowadzili. Oni też mówią, że mieszkanie u siebie to niesamowite uczucie. W salonie paliło się w kominku i to już zupełnie mnie rozbroiło. Ja w tej chwili mieszkam w dwóch pokojach + kuchnia + łazienka u teściów z mężem i dwójką dzieci, jest OK. – pomijając, że salon to również sypialnia i pokój dziecinny, ale już nie mogę się doczekać.

Dojazdy? Teraz jeżdzę do roboty 40 minut. Przedtem jeździłem 35 ale na parking miałem ok. 8 minut marszu, + winda te rzeczy. Czyli mam krócej! Nie demonizujmy tych dojazdów. Kwestia zorganizowania się na nowo a nowo pozyskane: komfort i jakość zycia sa nie do przecenienia. Zielona: życzę Ci jak najszybszej ucieczki do siebie.

A można troszeczkę szczegółów o systemie co i cwu ?

1. Jaki piec ?

2. Czy i ile podłogówki

3. Ile grzejników ?

4. Ile punktów (kibelki, kurki, itp...) ?

Sam jestem na etapie kompletowania dupereli i też mi wychodzi więcej niżbym miał uprzejmość wydać.

PS. Skoro jesteście na etapie instalacji to co u licha macie zamiar robić do września 2003 !?

A propos dojazdów to mam nadzieję Zielona że się nie obrazisz jeśli zacytuję fragment z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". A tak poza tym to śpiesz się powoli. Masz super sytuację do września sporo czasu - choć też Cię rozumiem. Chciałbym wszystko teraz i naraz.

pozdrawiam

a teraz zaplanowany cytat:

"- Ja, to proszę pana mam bardzo dobre połączenie: Wstaję rano, za piętnaście trzecia, latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolację, tylko wstaję i wychodzę.

- No ubierasz się pan...

- Płaszcz, jak pada. Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu? Do PKS mam 5 kilometry. O czwartej za piętnaście jest PKS.

- I zdążasz pan?

- Nie. Ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni, to jest godzinka. Potem szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko, wisz pan, ma najszybszy transport. Inaczej się zsiada. W Szymanowie znoszę bańki i łapię EKD. Na Ochocie w elektryczny do stadionu. A potem to już mam z górki.

Bo tak: w 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w domu. Znaczy w robocie. I jest za piętnaście siódma. To jeszcze mam kwadrans, to sobie obiad jem w bufecie. To po fajrancie już nie muszę zostawać, żeby jeść, tylko prosto do domu. I góra 22:50 jestem z powrotem. Golę się, jem śniadanie i idę spać."

Wykańczać, Jasiu, wykańczać.

Chcemy dać przynajmniej 3 ciepłe miesiące wylewkom na wyschnięcie (kwiecień, maj, czerwiec i lipiec w zapasie)przed położeniem parkietów, bo płytki do łazienek można dać wcześniej.

Nie chcę z dziećmi wchodzić do niewykończonego w środku, a z zewnątrz możemy robić już mieszkając.

A jeszcze wszystko może się zmienić jak znajdzie się kupiec na nasz obecny dom - kostkę, w którym mieszkamy z teściami.

A co do konkretów instalacji to napiszę jak będę miała to rozliczenie w ręku (mam w domu) a teraz jestem w pracy.

Kodi. Ulubiony cytat z jednego z moich ulubionych filmów. Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Zielona dnia 2002-10-04 12:58 ]

Na życzenie Jasia trochę analizy dla wytrwałych.

Propozycja (podkreślam propozycja) instalatora materiałowo-cenowa:

1. Piec Vailant lub Viessman jednofunkcyjny z zasobnikiem 100 l + robocizna – ok. 6500 zł (w tym 300 zł robocizna)

2. Kaloryfery: 3 szt. drabinkowe , 12 szt. płytowych KERMI – ok. 5 600 zł

3. Wykonanie instalacji co (2 100 zł robocizna + 2 100 zł materiały) – 4 200 zł

4. Wykonanie instalacji wod.-kan. z cyrkulacją (1 600 zł robocizna + 1 700 zł materiały) – 3 300 zł

5. Wykonanie inst. gazowej ( 300 zł robocizna + 400 zł materiały) – 700 zł

W sumie 20 300 zł.

Facet nie liczy punktów tylko wycenia całość robocizny.

6. Podłogówka elektryczna tylko w górnych łazienkach – złota rączka z rodziny.

Tak żeby się wczuć w klimat... Film - "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?", reżyseria: Stanisław Bareja, scenariusz: Stanisław Bareja, Stanisław Tym... Scena na dworcu, szklanki na łańcuchach... Facet opowiada o swoim planie dnia i dojeździe do pracy...

Pozdrawiam

Zielona, jak nie masz elektryki jeszcze to "zwąchaj" elektryka z hydraulikiem i niech ustalą gdzie będzie skrzynka (-ki) z cyrkulacją - pompy potrzebują zasilania i sterowania - niestety o tym ja nie pamiętałem i w ferworze kilometrów kabli pod tynkiem i pod glazurami muszę cuda wykonywać aby doprowadzić kabelki do skrzynek.

Dodatkowo pamiętaj aby zapytać się o sterowanie pokojowe i pogodowe (dodatkowe kabelki) - o tym pamiętałem.

Jeśli planujesz instalację alarmową polecam dodatkowe kabelki - czujnik gazu (w zależności od typu gazu - o ile gaz...) różnie się umieszcza oraz czujnik zalania wodą - o tym pamiętałem.

Pamiętaj ty - ja już nie muszę ;-)

• 1 month później...

On 2002-08-06 13:55, maksiu wrote:

Wiesz co, przeczytałem o twoich przebojach ze stropem i już zaczynam się bać, jakby u mnie tak się zaczęło dziać to pewnie bym już leżał sztywny, a nawet jeśli nie to pewnie długo bałbym się wejść na taki trop, jednak płyta żerańska ma swoje dobre strony /images/smiles/icon_smile.gif

pozdrawiam

płyta żerańska, wcinam się, ale mam z nią kłopot, pękają tynki, ciekło /ostatnie piętro/, zastanawiam się nad podwieszanym sufitem...

jeśli masz jakieś doświadczenia, a widzę że pozytywne raczej ;-)

daj znać na priva

pozdr. mikołaj

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Wasze tempo jest naprawde dobre. Czy mozesz podac jaka wysokosc kalenicy ma Twój domek. Bardzo mi sie spodobal i jest w tej chwili moim faworytem No 1, ale mam ograniczenia co do wysokosci zabudowy. Jezeli nie jest to wielka tajemnica bylbym równiez wdzieczny za informacje - ile wedlug Ciebie bedzie kosztowac budowa do momentu wprowadzenia sie.

Pozdrowienia

Markus

Nie pamiętam dokładnie, ale ok. 8,70 metra. Komin od kominka, który jest powyżej kalenicy ma ok. 9 metrów.

Przesyłam Ci na maila zdjęcie domu - stan z listopada 2002 (czyli okresu przedpodbitkowego)

Koszt. bez działki tego stanu 130 000 zł.

Myślę, że w kwocie 250 000 zł powinniśmy się zmieścić, żeby się wprowadzić.

Zielona - myślę, że z tym kominkiem to dobry wybór. Słysząłem pozytywne opinie i przypuszczam, że potwierdzisz je sama jako użytkownik.

Podobnie jak ty mam również 9m komin o fi200 i lekko się uspokoiłem stwierdzeniem tego fachowca.

Zaciekawił mnie natomiast fakt, iż nie potzrebujesz tego dystrybutora ciepłego powietrza, który kosztuje bagatela ok. 500zł w przypadku Hajduka. Również mam kominek ustawiony centralnie, odległości banalne. Od osi kominka maks. 2m i to do łazienki do pokoi to 1m i teraz się zastanawiam na ile to rozwiąznie zaproponowane przez sprzedawcę jest efektywne. Bądź co bądź 500zł w kieszeni.

Pozdrawiam

ok. u ciebie nie ma odchyłu więc grawitacyjnie idzie czy chce czy nie. U mnie kominek jest centralnie i przebicie przez strop wychodzi w środku poddasza tzn. w korytarzu a że korytarzyk jest symboliczny więc odchyły mam do 1m. I tak się zastanawiam czy takie rozwiązanie jak Twoje jest dopuszczalne, czy dać sobie świety spokój i kupić ten dystrybutor, tym bardziej że wiążę z kominkiem duże nadzieje.

Pozdrawiam