Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Zielonej - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozumiem teraz od strony technicznej jak to ma wyglądać tylko nie bardzo łapię dlaczego? Bez krawężników nie będzie się trzymać? I są one chyba długie więc może być problem z krzywiznami? Ja mam linie proste więc nie było problemów....

Ewusia

Krawężniki (obrzeża) będą, ale wkopane w ziemię, ok. 2-3 cm niżej niż poziom kostki, zasypane ziemią. Efekt: nie widać krawężników, a kostka jest przez nie trzymana. A przy zaokrągleniach są dwa wyjścia, albo krawężniki się przycina na mniejsze kawałki, albo robi taki podziemny murek oporowy z betonu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Zielona - a mogłyby być dzisiejsze zdjęcia ciut większe?...bo cos nie można ich powiększyć a chciałąbym zobaczyc te mebelki 8) 8)

...i jeszcze jedno pytanko - czy w pokoju nad garażem masz karnisz podwójny czy pojedynczy, a ten pomarańczowy materiał tylko tak przerzucony? Ja zastanawiam sie właśnie jakie wybrać ostatecznie...choć niby wymyśliłam żeby dać jednak podwójne wszędzie, ale teraz jescze raz zerknęłam na to Twoje zdjęcie i się zastanawiam....

pozdrawiam

Witaj Ivo

Ja nie mogę się doczekać zdjęć Twojej kostki.

Zdjęcia już powiększyłam.

Co do karniszy w pokoju nad garażem to jest to karnisz pojedynczy ale dokupiłam do niego taką szynę dla firanek, wtedy można mieć firanki na taśmie marszczonej, nawet niedrogo to wychodzi.

A ten pomarańczowy materiał jest chwycony żabkami na kółkach, zrobione są 2 kołtuniaste węzły a reszta wisi. Trochę za dużo wisi, bo miało zwisać tylko do parapetu, ale tak wyszło. Może po następnym praniu zamotam to inaczej. :wink:

Ja tez czekam na wiecej.Bardzo lubie Twoj dziennik , zdjecia sa super .

Domek jest bardzo ladny, wszystko jest bardzo starannie dopracowane,

widac jak bardzo dbasz o kazdy szczegol .Podoba mi sie wszystko.

Pozdrawiam .

bonnie

Oj Zielona. Ładnie masz... Aż radocha wielka!

Kiedy będa fotki? kostkowe? i czemu tak mało zdjęć???? Nie obijaj się!

A. Zapomniałam zapytać - Powiedz mi, co za kafle masz na tarasie - i w jakiej cenie - czy są szorstkie? Bardzo mi się podobają.

Bo myślę o fikaniu fikołków zimą. Ślisko, mokro i ziuuu na pupie :)

Pomysł ze schowaniem krawęznika - bardzo bardzo godny uwagi.

I jeszcze jedno - interesuje mnie miejsce "łączenia" kafli z drzwiami balkonowymi. Jak to u Ciebie wygląda. My mamy chyba problem - za wysoko wylany taras w stosunku do drzwi balkonowych. Jak teraz dołozymy kafel i klej - to wyjdzie nam na wysokości tych odkapników w ramie drzwi... Zawsze jakaś niespodzianka. Proszę o fotkę - zbliżenie połączenia :)

Witaj Joasiu.

Fotki kostkowe, będą jak tylko kostka zostanie położona. Zdjęć mam dużo, ale nie chcę was zanudzać. Ile można oglądać wykopy.

Płytki tarasowe to płytki klinkierowe 24x7 cm na cokół i płytki klinkierowe 24x24 cm na taras. Pochodzą z fabryki niemieckiej grupy ABC Klinkergruppe i noszą piękne nazwy Antik Bronze i Antik Kupfer

http://foto.onet.pl/upload/43/41/_294405_n.jpg

Kosztowały ok. 35 zł/m.kw.

Te na tarasie są bardzo praktyczne, bo nie widać kurzu. I są umiarkowanie szorstkie.

A propo's łączenia płytek z drzwiami balkonowymi to mieliśmy odpowiednio nisko taras. Zrobię zdjęcie - będzie wszystko jasne.

Dzisiaj mają przywieźć pierwszą partię kostki i palisady, które będą wokół rabaty wejściowej.

Zielona - napisałaś że dajesz ścieżkę 1 m wokół domu. Tak się właśnie zastanawiam, bo my chcieliśmy dać tylko 40cm takiej opaski, ale czy nie przedłuzyć właśnie tego tak jak u Ciebie i będzie 2 w 1 ;-). A czy planujesz jeszcze inne ścieżki w ogrodzie czy tam to już będzie można chadzać jak kto chce?

Ivonesca

Po stronie zachodniej i północnej domu będą ścieżki - opaski 1m, po stronie południowej będzie opaska 40 cm, rabatka i ścieżka od furtki do tarasu 1,20m. A po stronie wschodniej będzie przed wejściem głównym placyk - ścieżka 1,80m i wjazd do garażu i parking.

Po ogrodzie planuję jeszcze dać takie luźne płyty kamienne, ale najpierw muszę wyczaić w których miejscach moje dzieciaki mają swoje ścieżki i gdzie takie płyty będą konieczne, na pewno wokół huśtawki i piaskownicy.

Zielona - dzięki za wyjasnienia :-) brukarze wracaja do nas w sierpniu i do tego czasu musze coś im narysowac :wink: u mnie od strony północnej i częściowo zachodniej na pewno będzie szerzej, bo tam będzie składowane drewno do kominka. Pozostaje część zachodniej, cała południowa i część wschodniej. Najgorzej mam z takim miejscem

|
|	|ścieżka  |
|	|z kostki |
|	|	      |
|	|	      |
|	|	      |
|	|	      |

kreska całkiem z lewej to ściana domu, dalej z 50 cm to wolna przestrzeń i scieżka prowadząca do drzwi wejściowych. Między ścieżką a ściana chciałam cos posadzić, ale w ogóle nie byłoby tam żadnej opaski. Nie wiem czy to wyda :-? choc piasek wszędzie okrutny i ze staniem wody w tamtym miejscu problemu nie ma. A znowu nie chciałam wykładać kostką aż do ściany bo byłoby bardzo "kostkowo" ...i się właśnie zastanawiam jak bedzie najlepiej :D