Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Zielonej - KOMENTARZE

Recommended Posts

Kominek ma być na środku ściany, jest szansa na postawienie go obok komina i wkucie się z boku do przewodu dymowego, ale to psuje mi koncepcję umeblowania reszty pokoju ( wszystko już zdążyłam przemyśleć, tak by wykorzystać stare meble. Mąż powiedział, że kominek zostawimy na potem, niby po przeprowadzce. Nie cieszy mnie to, ale... niech on też ma czasem coś do powiedzenia, bo ostatnio to ja wybieram fachowców, okna, dachówki itp...Teraz robimy wodę, za tydzień mają być okna, wtedy zaczniemy c.o. (boimy się złodzieji). Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Zielona :smile:

Widzę, że tynkujesz :smile:.

Czy masz drzwi wejściowe, jaką masz temperaturę wewnątrz? Ja mam zaczynać za dwa tygodnie i martwię się, bo drzwi są tymczasowe, zbite z desek i w środku jest zimno jak na dworze. Dogrzewacie coś, żeby było cieplej?

Pozdrawiam seredecznie :smile:

Drzwi mam tymczasowe, z desek. Nie mam ocieplonego stropodachu a wysokość stryszku to jakieś 3metry do szczytu, więc na piętrze jest sporo powierzchni gdzie rozchodzi się wilgoć. Tynkarze grzeją tylko 1 pomieszczenie (odizolowali je) tam, gdzie jedzą itp., robi ich 4 w porywach do 5. Temperatura wewnątrz od 0 do 6 stopni. Na górze robi się niemal gorąco jak tylko słońce grzeje w dach.

Magmi. To wygląda tak. Jacek chodzi teraz do drugiej klasy, Ania jeszcze do przedszkola. Szkoła jest w bezpośrednim sąsiedztwie przedszkola, jakieś 10 minut drogi od naszego aktualnego domu. Szkoła jest nówka, oddana 2 lata temu, na europejskim standardzie. Jacek zaczyna naukę codziennie o 8.30 i kończy o 13.00, wraca do domu sam, w domu jest babcia i dziadek, więc ma zapewnioną opiekę. Po przeprowadzce szkoły nie zmieni, ale zmieni się odległość ok. 1,5 km. Jeździ autobus szkolny, który odbiera dzieci o 8.00 z naszej uliczki i przywozi o 14.00, więc teoretycznie problemu nie będzie. Po lekcjach zaczeka w świetlicy do 14.00 i przyjedzie autobusem, ale w domu już nie będzie na niego czekał ani obiadek, ani babcia i dziadek. Za to będzie miał więcej kolegów z klasy jako sąsiadów. Tak, że nie jest źle.

Jaro. Forsa na razie jest. Mamy też tzw. „PLAN AWARYJNY”. Jeżeli do końca czerwca dom nie będzie się nadawał jeszcze do zamieszkania z dziećmi, to dzieci jadą w lipcu na wczasy z moimi rodzicami, na tydzień w sierpniu do cioci na wieś, a my się sprężamy. Graty już w nowym domu a my mamy do dyspozycji jeszcze mieszkanie moich rodziców w bloku.

Ostateczna data zamieszkania to 30 sierpień – urodziny dzieci.

Kasiu - czytam, że zrobiliście podłogę na strychu z desek. Ale powiedz mi gdzie daliście ocieplenie stropu nad poddaszem? Bo u mnie ocieplenie stropu nad poddaszem jest między jętkami i oczywiście na górze deski. Jednak w zimie na spodzie tych desek wykraplała sie wilgoć (mimo istniejącej paroizolacji od spodu) i teraz własnie myślę co zrobić, żeby to zjawisko zlikwidować.

Ocieplenie jeszcze nie jest dane. Będzie robione po wylewkach. Planujemy między krokwiami (w skosach) i jętkami (w suficie) dać 15 cm wełny i na to na zakład 5 cm wełny, folia paroizolacyjna, stelaż i płyty. To samo w skosach i suficie, co da 20 cm warstwę ocieplenia. Na dechach na strychu na razie nie dajemy nic. Nie wiem czy to dobrze czy źle.

Zielona :smile:

Chciałabym zapytać, czy takie tynki jak są u Ciebie bardzo różnią się od płyt GK. No bo jak na poddaszu wytynkujesz ściany, a skosy z płyt GK, to czy jedno z drugim nie będzie się "gryzło"? Pytam, bo jeszcze nie mam tynków, i nie widziałam jak wyglądają takie z piaskiem kwarcowym i już się zaczynam martwić jak to będzie wyglądać w połączeniu z płytami GK.

A może ja się martwię na zapas?

Życzę "dotrzymania" planu przeprowadzki :smile:. Ja chcę się wprowadzić 30 czerwca o ile pogoda nie spłata mi figla (nie chcę tynkować przy przymrozkach).

Pozdrawiam serdecznie :smile:

Pyza.

Fachowcy mówią "że wszystko będzie cacy" - i jak im tu nie wierzyć. Ci od tynków od lat współpracują z tymi co będą kłaść płyty gipsowo-kartonowe i "w niejednym domu tak robili".

Nie wiem, okaże się, mam nadzieję, że nie będzie widać różnic. A jak będzie widać to może jakoś to wyciągniemy malowaniem.

Zielona, kgadzina - dziękuję za odpowiedź :smile:.

Jeszcze z tynkarzami nie rozmawiałam na temat tych różnic. Więc jeśli oni twierdzą, że będzie OK to już się trochę mniej martwię :smile:. Podobno niektórzy tak robią, że zamiast GK kładą styropian i siatkę i na to tynk - wiadomość ta pochodzi od "mojego" elektryka.

Pozdrawiam serdecznie :smile:

On 2003-01-24 12:09, Zielona wrote:

Kodi

Rzuć temat na formum pod hasłem DGP i zobaczymy co powiedzą forumowicze.

Acha szyba pryzmatyczna - to potoczne określenie - wszędzie w folderach jest panoramiczna.

Szyba pryzmatyczna to taka z załamaniami,a panoramiczna to wycinek koła-czyli półokrągła.Pozdrowienia11

On 2003-01-24 12:09, Zielona wrote:

Kodi

Rzuć temat na formum pod hasłem DGP i zobaczymy co powiedzą forumowicze.

Acha szyba pryzmatyczna - to potoczne określenie - wszędzie w folderach jest panoramiczna.

Szyba pryzmatyczna to taka z załamaniami,a panoramiczna to wycinek koła-czyli półokrągła.Pozdrowienia11