Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie odśnieżają chodnika. Co robić?

Recommended Posts

Po drugiej stronie jezdni w ubiegłym roku powstał chodnik . Jest długi. Ani zarząd cmentarza wzdłuż muru którego przebiega częśćchodnika, ani sąsiedzi, ani gmina nie poczuwają się do obowiązku odśnieżania i posypywania go solą. O ile sąsiadów jestem w stanie zrozumieć (200 m. do odśnieżania), to zaniedbań gminy nie pojmuję. Co gorsza,odśnieżana jest jezdnia przez pługi śnieżne i ten cały śnieg jest nagarniany na chodnik. Po przejściu przez jezdnię aby wejść na chodnik, zapadałam się po kolana w kupie brudnego śniegu..Na chodniku też nie jest bezpiecznie - albo zaśnieżony, albo (i) oblodzony. Nie mogłam zaparkować samochodu aby wjechać na własną posesję. Nie mamy jeszcze automatu bramowego i aby wjechać na posesję trzeba najpierw zaparkować dwoma kołami na chodniku, wysiąść, otworzyć bramę i dopiero wjechać.

Jeśli chodnik przylega bezpośrednio do cmentarza i posesji sąsiadów, to zarząd cmentarza i sąsiedzi mają ustawy obowiązek "uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych".

Jak się nie poczuwają, zgłaszaj do straży miejskiej, a jeśli takiej u Was nie ma, to do urzędu gminy, na piśmie. Tego parkowania na chodniku to bym specjalnie nie eksponował, chyba że część chodnika jest przeznaczona na postój pojazdów

Dzięki.Tradycyjnie parkują tam właściciele pojazdów odwiedzający cmentarz.Ale generalnie nie jest to miejsce wydzielone. Zaś ja parkuję, ponieważ mostek wjazdowy jest za krótki i pochyły, więc 2/3 pojazdu wystaje na jezdnię stwarzając zagrożenie dla pojazdów prawego pasa. Czasowe oczywiście, ale jednak utrudnia to ruch. Planujemy przesunąć bramę wjazdową w głąb naszej posesji na ok.2.5 m. i wówczas będzie OK.