Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne diody - oświetlenie nocne na korytarzu

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

w obecnie zajmowanym przeze mnie mieszkaniu zostało kiedyś zainstalowane oświetlenie nocne na korytarzu. Oświetlenie działa tak, że w nocy (albo po prostu kiedy w mieszkaniu jest ciemniej) czujka na suficie wykrywa ruch i zapala cztery światełka, które są nisko przy podłodze. Instalaja była robiona przez kogo innego kilka lat temu.

Ostatnio jedno z nich przestało świecić. Zabrałem się za rozkręcanie, żeby sprawdzić rodzaj żarówki i kupić odpowiednią. A w środku niespodzianka - panel z diodami.

a02.jpg

a03.jpg

a04.jpg

a05.jpg

a06.jpg

Nie mam żadnego doświadczenia z instalacjami. Liczyłem, że prosta wymiana żarówki załatwi sprawę:) Pomóżcie - co to jest, gdzie to kupić i jak się zabrać za wymianę?

Z góry każdemu dziękuję!

Nie mam żadnego doświadczenia z instalacjami. Liczyłem, że prosta wymiana żarówki załatwi sprawę:) Pomóżcie - co to jest, gdzie to kupić i jak się zabrać za wymianę?

Z góry każdemu dziękuję!

Wygląda na to, że to ledy na 230V Kanluxa zgodnie z tym http://www.elektrykon.pl/pdf_datasheet.php?products_id=556 zapewne spaliła się jedna i nie świecą wszystkie.(to prosty układ na oporach)...trzeba zlokalizować i wymienić albo zakupić nową lampkę.

Nie ledy na 230V, tych chyba oprawa led na 230V... Nieważne zresztą (są tacy co pytają w sklepach o diody led na 230)

Ogarnięty majsterkowicz powinien to naprawić w 15-30 minut, pewnie faktycznie któraś z diod zakończyła żywot.

I bynajmniej nie próbować naprawiać tego samemu pod napięciem 230V !!!!!

Albo kupić nową oprawę, ceny zaczynają się od 25 zł mniej więcej.

Edytowane przez Pablo_11