Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja a strefa przmarzania

OOczy

Recommended Posts

Mam nastepujace pytanie dotyczace stref przemarzania. Mam wybudownay budynek z piwnica w taki sposob ze pierwsze wylalem beton b20 10cm, pozniej stope fundamentowa 60 x 40 a nastepnie na to sciane z betonu. W najplytszym miejscu od ziemi do glebokosci na jakiej osadzona jest stopa jest ponad 120 cm. Jest to jedna sciana budynku. Do tej pory wszystko jest ok glebokosc przemarazania zachowana ale... mialem problemy z wilgocia w piwnicy momentami nawet podchodzila woda zawilgacajac podlage (nawet nie cala). Postanowilem zareagowac i wymienilem caly grunt wokol budynku w pasie ok 40cm z ziemi na kamien 16-32mm. Nie myslalem o tym wczesniej i dopiero teraz jak przyszly mrozy przyszlo mi to do glowy czy przypadkiem taki kamien nie powoduje ze mroz moze siegnac znacznie glebiej? w koncu w ten kamien chyba latwiej wchodzi powietrze na duza glebokosc.

Czy ktos cos na ten temat jest w stanie napisac / doradzic?

Dzieki za odpowiedź ale wydaje mi sie ze pomiedzy żwirem a kamieniem 16-32 jest calkiem spora roznica. W sumie gosc od ktorego kupowalem kamien doradzal mi 8-16 ale balem sie jego jakosc ze jak bedzie zanieczyszczony to nie bedzie tak dobrze radzil sobie z woda jak ten grubszy. Żywiec rzeczywiscie to nie suwalki ale kiedys widzialem tu na forum calkiem fajna rozmowe na temat przemarzania i oszczedzania, ktora ktos ladnie skonkludowal, ze wlasnie wystarczy tylko jedna taka "zima stulecia" i bedzie pozamiatane :)

Fajny temat .. wystawię czajnik na zewnątrz - powinien się ogrzać zgodnie z tym kierunkiem przepływu ciepła ;)

Ciepło oddaje grunt - powinno być głębokość oddawania ciepła przez grunt.. a nie jakieś przymarzanie - sugerujące jakieś kuriozalne kierunki przepływu zimna ku ciepłemu ..

Masna glina - nie tak łatwo odda ciepło z siebie, woda w brew temu co się chce - zwiększa mocno pojemność cieplną, ciepło utajone inne zagadnienia.

Długość dni z mrozem itp, głębokość periodycznego wnikania ciepła po okresie letnim..

Ale trzeba pamiętać .. 3cm izolacji zastępuje 1m gruntu :D

Fajny temat .. wystawię czajnik na zewnątrz - powinien się ogrzać zgodnie z tym kierunkiem przepływu ciepła ;)

Ciepło oddaje grunt - powinno być głębokość oddawania ciepła przez grunt..

Ale trzeba pamiętać .. 3cm izolacji zastępuje 1m gruntu :D

Dziekuje za ta blyskotliwa odpowiedz...

Tak mysle, ze rowniez powinnismy zmienic terminologie w zakresie okreslania przemarzania gruntow na "oddawanie ciepla"... :D

"Glebokosc oddawania ciepla"... Proponuje zmiane z przyjetego na mapach Hz na Hc albo Hoc

Nie myslalem ze to forum jest takie rozrywkowe :D