Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skraplanie wody na piętrze w oknach i luksferach

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam dom z 2004r. ocieplony wszędzie plastiki. Dom podpiwniczony całość 500m. Budowa klocek. Dach papa.

Dwa osobne wejścia. Parter wykorzystywany jest na działalność gospodarczą a piętro na mieszkanie Na jednej ścianie pustaki szklane bo 1.5 do granicy. Prawie w każdym pomieszczeniu kratki wentylacyjne.

Na parterze wszystkie okna suchutkie nawet luksfery.

Na piętrze mieszkalnym na każdym oknie skraplanie się pary/wody w granicach dolnych uszczelek. Wyczytałem że to niby norma. Najgorzej jest na lukferach. W jednym pokoju wylazł grzyb na luksferze. W dwóch pokojach w górnym rogu delikatny grzybek. Usunąłem go preparatem.

Wczoraj w jednym z okien zainstalowałem nawienik na próbę.

Dlaczego parter jest suchutki na oknach a na piętrze na każdym oknie jest skroplina. Dodam że są dwa niezależne wejśćia do domu.

Po powietrze cieplejsze unosi się do góry i zabiera ze sobą wilgoć, bo najprawdopodobniej góra jest mocniej eksploatowana w sensie przebywania osób w zamkniętych pomieszczeniach, bo występuje różnica temperatur pomiędzy piętrami, bo nie ma odpowiedniej wentylacji która usunęłaby nadmiar wilgoci. Czy coś się z tym zgadza ?

Na piętrze mieszkalnym na każdym oknie skraplanie się pary/wody w granicach dolnych uszczelek. Wyczytałem że to niby norma.

To nie jest norma. Tak się dzieje gdy nie ma wentylacji czyli mieszkanie przypomina zamkniętą torbę foliową.

Warto zadbać o wentylację (nie mylić z wietrzeniem) i dodatkowo poprawi się komfort bo będzie czym oddychać.