Wozik 05.12.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Od ponad 9 lat użytkuję kocioł De Dietrich Elidens 1300-25 z zasobnikiem cwu. Od kiedy pamiętam, co kilka miesięcy musiałem dopełnić instalację co, gdyż ciśnienie spadało do 0,5 bar. W tym roku zostały wymienione: zawór bezpieczeństwa, naczynie wzbiorcze. W międzyczasie częstotliwość dopełniania instalacji wzrosła mi raz na tydzień. Dopełnianie odbywa się przez odkręcenie zaworu na cieniutkiej rurce, domyślam się, że jednorazowa dolewka to 200-300 ml, to wystarcza, aby ciśnienie wynosiło 1,5 bar. Przejrzałem całą instalację przy grzejnikach, w szafkach rozdzielczych, za piecem, nigdzie nie widzę wycieku. Co zrobić, aby dobrze zrobić? Czy wlanie uszczelniacza ma sens? Jeśli tak, to jaki i jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Co zrobić, aby dobrze zrobić? Czy wlanie uszczelniacza ma sens? Jeśli tak, to jaki i jak to zrobić? Nie proponowałbym wlewania uszczelniacza, bo i po co? skoro nie masz wycieku.może grzejniki z podłogówką? Ja przy starcie CO zastosowałem preparat CH-2 INHIBITOR i już 5 sezon grzewczy działa bez zastrzeżeń, raz uzupełniałem ok 1litra bo zachciało mi się odpowietrzać i uszkodziłem sobie zawór odpowietrzający . Nie wiem, jak rozbudowaną masz instalację i jak wiele odpowietrzników,bo być może tamtędy ucieka ciśnienie, ale proponuję Ci obserwować. Może po tych wymianach wszystko się odpowietrza i trzeba, aby układ trochę popracował. Bo faktycznie jeśli coroczny przegląd pieca nie wykazał przecieku, a nie ma też widocznych nieszczelności to tylko specjalistyczne przyrządy mogą coś wykryć w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 05.12.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Kolego jeżeli prawdą jest że dopuszczasz około 0,3 L to proponuje sprawdzenie naczynia przeponowego. Nowe nie znaczy dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wozik 06.12.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Znalazłem, leje się na gwincie z odpowietrznika automatycznego. Zobaczę czy doszczelnienie zamknie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts