Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieprzyjemny zapach z instalacji kanalizacyjnej

sokol27je

Recommended Posts

Witam, mam problem z instalacja po około pół roku od remontu pojawił się nieprzyjemny zapach kanalizacji w łazience. Nie jest on co prawa strasznie śmierdzący i intensywny ale wyczuwalny, z tego tez względu ciężko ustalić źródło ale jako ze większość instalacji jest za szafka to wygląda na to że stamtąd dobiega nieprzyjemny zapach bo zdarza się go wyczuć po otwarciu szafki, syfony posprawdzane raczej ok, schemat instalacji na foto:) odpowietrznik wchodzi do kanału kominowego.

skąd może dobiegać ten zapach? mikro szczelinami na łączeniu PCV? jak nic sie nie uda ustalic to juz mam zacny plan awaryjny owalic to wszystko pianka :p

2016-12-05-062.jpg

2016-12-05-064.jpg

Bez tytułu.jpg

2016-12-05-061c.jpg

Edytowane przez sokol27je

Witam, mam problem z instalacja po około pół roku od remontu pojawił się nieprzyjemny zapach kanalizacji w łazience. .......odpowietrznik wchodzi do kanału kominowego.

skąd może dobiegać ten zapach?

Właśnie stąd, zmieniła się temperatura na zewnątrz i kanał wentylacyjny stał się zimny powietrze z kanalizacji jest wtłaczane (w odpowiednich warunkach) z powrotem do domu. Od kiedy to kanalizację się odpowietrza? chyba raczej napowietrza więc potrzebny Ci jest zawór zwrotny(napowietrznik ) na tą rurę która jest w szybie komina wentylacyjnego i będzie dobrze.

Piana w tym przypadku nie zmieniła by nic, odwlekła by w czasie smród i wilgoć w sąsiadujących pomieszczeniach.

Obraz3.jpg

• 2 weeks później...
ok, rozebrałem "ten mój odpowietrznik" :yes: (tak hydraulik x lat temu zrobił wiec i ja wsadziłem rurę w komin), a wiec tak na foto widać jak wygląda moj nowy napowietrznik, około 20cm jeszcze pionu w kominie i do tego zamówiłem ZAWÓR NAPOWIETRZAJĄCY WCISKANY HC50-50 MCALPINE wcisnę go na górę i wsadzę z powrotem w komin i będzie dobrze?

2016-12-21-093.jpg

To popatrz foto 1 - jego tzw,, odpowietrznik,, a na foto nr 2 z tego ,, odpowietrznika nasuwa zapach prosto do umywalki bo po tej drodze nie ma syfonu. Syfon faktyczny jest niżej.
to jest szafka, umywalka i syfon z Ikei. Mylisz sie, to zgrubienie pod umywalka od którego odchodzi rura karbowana do kanalizacji to jest własnie syfon

zostaw tylko te pierwsze kolano 15st. reszte wywal, a dziure z kanale zamuruj.

Tylko pamiętaj o tym:

"...Zasady montażu: Zawory McAlpine’a działają w zakresie temperatur -200C do +600C (dedykowane są nawet do ciągłej pracy w zakresie poniżej 00C), gdzie jest swobodny dostęp do powietrza i istnieje możliwość ich wyczyszczenia. Powinny być zawsze montowane pionowo, przy zachowaniu minimalnej wysokości od zaworu do najwyżej położonego przelewu (przyłącze WC, syfon umywalkowy itp.) – około 10 do 15mm. Pojedyncze podejście nie powinno być dłuższe niż 3m, miska ustępowa nie powinna być instalowana dalej niż 1m od pionu kanalizacyjnego, wanna do 2m, brodzik do 3m."

więcej:

http://mcalpine.pl/guide/zawory-napowietrzajace/

Widzę że przez noc już wszystko zostało dobrze przeanalizowane :rolleyes:

Zgadza się "to jest szafka, umywalka i syfon z Ikei."

Skoro wymagana jest konserwacja to jak pisze Slawko123 zamontuje napowietrz-acz na wierzchu(w pionie) a komin zamuruje.

Jak znajdę jeszcze trochę miejsca na pionowa rure to wkładać ją? by pion napowietrzacza był jak najwyżej

• 3 weeks później...
zainstalowałem tak jak sugerowaliście jest lepiej ale w raz nie jest dobrze nie wiem gdzie leży problem, raz na 1dzień/2/3 zaleci smrodkiem i w sumie cały czas jest wyczuwalny jakiś zapach.... raczej obstawiałbym ze to z napowietrzacz nie wiem jak w sumie no powinien być złożony dotarło do mnie bez instr i "kapturek" był luźny przez co w środku latała uszczelka rozebrałem i ta suwająca uszczelkę wsadziłem myślę na swoje miejsce i skręciłem to dosc mocno-z wyczuciem... w sumie to ten kapturek nawet zdjełem na chwile z instalacji. to czuc wtedy z niego ciepło...

2016-12-22-096.jpg