sokol27je 05.12.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, mam problem z instalacja po około pół roku od remontu pojawił się nieprzyjemny zapach kanalizacji w łazience. Nie jest on co prawa strasznie śmierdzący i intensywny ale wyczuwalny, z tego tez względu ciężko ustalić źródło ale jako ze większość instalacji jest za szafka to wygląda na to że stamtąd dobiega nieprzyjemny zapach bo zdarza się go wyczuć po otwarciu szafki, syfony posprawdzane raczej ok, schemat instalacji na foto:) odpowietrznik wchodzi do kanału kominowego. skąd może dobiegać ten zapach? mikro szczelinami na łączeniu PCV? jak nic sie nie uda ustalic to juz mam zacny plan awaryjny owalic to wszystko pianka Edytowane 5 Grudnia 2016 przez sokol27je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam, mam problem z instalacja po około pół roku od remontu pojawił się nieprzyjemny zapach kanalizacji w łazience. .......odpowietrznik wchodzi do kanału kominowego. skąd może dobiegać ten zapach? Właśnie stąd, zmieniła się temperatura na zewnątrz i kanał wentylacyjny stał się zimny powietrze z kanalizacji jest wtłaczane (w odpowiednich warunkach) z powrotem do domu. Od kiedy to kanalizację się odpowietrza? chyba raczej napowietrza więc potrzebny Ci jest zawór zwrotny(napowietrznik ) na tą rurę która jest w szybie komina wentylacyjnego i będzie dobrze. Piana w tym przypadku nie zmieniła by nic, odwlekła by w czasie smród i wilgoć w sąsiadujących pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 05.12.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Tak jak wyżej kolega opisał a ponadto teraz to Ci zapach ten daje również przez umywalkę gdyż tam nie ma syfonu. Teraz cofa Ci się przez Twoje tzw. odpowietrzenie ( a powinno być napowietrzenie) i bezpośrednio zapaszek daje przez umywalkę do góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 09.12.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 ...teraz to Ci zapach ten daje również przez umywalkę gdyż tam nie ma syfonu. Oj... chyba jednak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 10.12.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 To popatrz foto 1 - jego tzw,, odpowietrznik,, a na foto nr 2 z tego ,, odpowietrznika nasuwa zapach prosto do umywalki bo po tej drodze nie ma syfonu. Syfon faktyczny jest niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokol27je 21.12.2016 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ok, rozebrałem "ten mój odpowietrznik" (tak hydraulik x lat temu zrobił wiec i ja wsadziłem rurę w komin), a wiec tak na foto widać jak wygląda moj nowy napowietrznik, około 20cm jeszcze pionu w kominie i do tego zamówiłem ZAWÓR NAPOWIETRZAJĄCY WCISKANY HC50-50 MCALPINE wcisnę go na górę i wsadzę z powrotem w komin i będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Tak będzie dobrze....tylko jest jedno ale zawór napowietrzający wymaga konserwacji więc musi być do niego dostęp, najlepiej jak by był dostępny i w każdej chwili byłaby możliwość jego rozkręcenia i oczyszczenia membrany zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Na jakiś czas się poprawi - te zawory ogólnie nie są perfekcyjne i trzeba mieć do nich dostęp "serwisowy" (oczyścić, odwiesić gumkę itp). I się zdublowałem z CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 zostaw tylko te pierwsze kolano 15st. reszte wywal, a dziure z kanale zamuruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nocne "Marki"się obudziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 To popatrz foto 1 - jego tzw,, odpowietrznik,, a na foto nr 2 z tego ,, odpowietrznika nasuwa zapach prosto do umywalki bo po tej drodze nie ma syfonu. Syfon faktyczny jest niżej.to jest szafka, umywalka i syfon z Ikei. Mylisz sie, to zgrubienie pod umywalka od którego odchodzi rura karbowana do kanalizacji to jest własnie syfon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 zostaw tylko te pierwsze kolano 15st. reszte wywal, a dziure z kanale zamuruj. Tylko pamiętaj o tym: "...Zasady montażu: Zawory McAlpine’a działają w zakresie temperatur -200C do +600C (dedykowane są nawet do ciągłej pracy w zakresie poniżej 00C), gdzie jest swobodny dostęp do powietrza i istnieje możliwość ich wyczyszczenia. Powinny być zawsze montowane pionowo, przy zachowaniu minimalnej wysokości od zaworu do najwyżej położonego przelewu (przyłącze WC, syfon umywalkowy itp.) – około 10 do 15mm. Pojedyncze podejście nie powinno być dłuższe niż 3m, miska ustępowa nie powinna być instalowana dalej niż 1m od pionu kanalizacyjnego, wanna do 2m, brodzik do 3m." więcej: http://mcalpine.pl/guide/zawory-napowietrzajace/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 jesli tak, to dac kolano 45st (tak wyglada ze zdjecia) i nie wprowadzac w ten kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokol27je 22.12.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Widzę że przez noc już wszystko zostało dobrze przeanalizowane Zgadza się "to jest szafka, umywalka i syfon z Ikei." Skoro wymagana jest konserwacja to jak pisze Slawko123 zamontuje napowietrz-acz na wierzchu(w pionie) a komin zamuruje. Jak znajdę jeszcze trochę miejsca na pionowa rure to wkładać ją? by pion napowietrzacza był jak najwyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.12.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jeśli jest taka możliwość, to ja bym zamienił miejsce podłączenia pralki z napowietrzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokol27je 12.01.2017 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 zainstalowałem tak jak sugerowaliście jest lepiej ale w raz nie jest dobrze nie wiem gdzie leży problem, raz na 1dzień/2/3 zaleci smrodkiem i w sumie cały czas jest wyczuwalny jakiś zapach.... raczej obstawiałbym ze to z napowietrzacz nie wiem jak w sumie no powinien być złożony dotarło do mnie bez instr i "kapturek" był luźny przez co w środku latała uszczelka rozebrałem i ta suwająca uszczelkę wsadziłem myślę na swoje miejsce i skręciłem to dosc mocno-z wyczuciem... w sumie to ten kapturek nawet zdjełem na chwile z instalacji. to czuc wtedy z niego ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts