Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izoalacja podłogi na gruncie- cienka warstwa

Qba30

Recommended Posts

Cześć,

temat przespałem na etapie projektu i budowy, teraz przed kolejnymi etapami prac mam zagadkę...

Projekt przewidywał wykonanie chudziaka na poziomie -19 cm od 0, i kolejne warstwy

10 cm styro

7 cm wylewka

2 cm wykończenie

Małymi krokami przymierzam się do podłogówki i uświadomiłem sobie że te 10 cm na styropian to zdecydowanie za mało, niestety jest już za późno bo stolarka osadzona.

Aby ratować sytuację myślę, że pod wylewkę zastosuję styropian o lambdzie ok 0,031. Orurowanie ogrzewania podłogowego planowałem ułożyć w styropianie systemowym, tym z wypustkami do prowadzenia rur.

W takim przypadku miałbym ok 7 cm styro o przenikalności 0,031 i 3 cm styro o przenikalności 0,036.

A może lepiej w moim przypadku będzie dać 10 cm styro o lambdzie 0,031 a na górę aluminiową folię ekranującą?

Co o tym myślicie?

@Qba30

Będzie drożej, ale sytuację uratujesz.

12 cm pianki PIR w płycie o lambdzie 0,022 to odpowiednik 18 cm styro.

Rurki od ogrzewania w jastrychu anhydrytowym 5 cm

I 2 cm na okładzinę podłogową.

Szukaj płyty PIR z obustronną okładziną z folii aluminiowej. Masz polskiego producenta płyty w rozsądnej cenie z miasta o tradycjach naftowych.;)

Pozdrawiam

Cezary