Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość warstwy styropianu - podłogówka na poddaszu

Roomel

Recommended Posts

Witam, planuję u siebie wykonanie posadzki na poddaszu w następującym składzie - 2 cm styro, folia aluminiowa do podłogówki, 5 cm wylewki betonowej. Właśnie zacząłem kłaść rury od grzejników, styropian 2 cm już zakupiony no i mam zagwostkę - nie pokrywa on w całości krawędzi rur od grzejników z otuliną. I teraz się zastanawiam czy jak dam na całość folię od podłogówki i zacznę układać rurki czy nie będzie przeszkadzać że będą one w tych miejscach gdzie rury od grzejników pewnie trochę odstawać. Pytanie - czy dolewka dociśnie te rurki, czy lepiej dać np styropianu jeszcze 2 cm.. Wtedy będę miał problem ze schodkiem bo jest wyliczony na tylko te 2 cm styropianu. Wtedy również odchodzi mi 2 cm sufitu- czyli jego wysokość wyjdzie gdzieś w granicach 269-272 cm

ss.jpg

Po pierwsze za mało wylewki min dla podłogówki to 7 cm dla normalnej i 6 cm dla anhydrytu. Wystające przewody pocienią warstwę wylewki i może pękać w tych miejscach. Trzeba by było dać 4 cm styropianu, łatwiej w nim umieścić spinki do rur. Wysokością pomieszczenia się nie przejmuj, gorzej z tym schodkiem.

Po pierwsze za mało wylewki min dla podłogówki to 7 cm dla normalnej i 6 cm dla anhydrytu. Wystające przewody pocienią warstwę wylewki i może pękać w tych miejscach. Trzeba by było dać 4 cm styropianu, łatwiej w nim umieścić spinki do rur. Wysokością pomieszczenia się nie przejmuj, gorzej z tym schodkiem.

I tak zrobię, z tym styropianem to na zakład? Bo mam już 2 cm, więc pozostaje mi dokupić kolejne 2 cm. Sklejać go ze sobą? Czy ułożyc po prostu? Nie będzie się ruszał?