Pod 06.12.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Musze zaizolować rury z ciepłą wodą w pionach, miejsca jest sporo bo będzie to szło we wnęce która w większości będzie w zabudowie KG. Mogę dać nawet izolacje o srednicy 10cm. Pierwsze co przychodzi do głowy to wełna mineralna z folią ale ponieważ te rury biegną w pomieszczeniach typu łazienka i przedpokój to chce żeby nie pyliły. Widziałem na filmie jak pyli wełna mineralna i szklana pod wpływem temperatury i nawet małego ruchu powietrza. To wszystko trafia do płuc. Ta folia na zewnętrznej wartwie chyba nie zabezpiecza przed tym za bardzo ? Niby będę miał to częsciowo zabudowane ale z jednej strony będzie luka i cały syf może pylić po domu :/ Jakaś alternatywa do izolacji wełną która nie zabija ceną? W sumie mam do zaizolowania trzy rurki które lecą obok siebie - mogłbym nawet schować je razem w jednej izolacji bo reszta to piony do CO i w zime jeszcze dodatkowo dogrzewały by trochę CWU gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 07.12.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Można kupić gotowe otuliny piankowe lub styropianowe.Szukaj pod hasłem izolacje techniczne rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 07.12.2016 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wszystkie te gotowe otuliny sa produkowane pod określoną średnicę i jedną rurkę. U mnie bedzie konieczność opatulenia trzech rurek razem w jednej otulinie. Tak pomyślałem że można by użyć wełny zwykłej i całość owinąć jakąś folią szczelnie. Jakieś łączenia czy nieszczelności zakleić taśmą np aluminiową. Czy to zda egzamin ?Jaką folie użyć? Chyba dowolna będzie dobra? nawet taka strecz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Rurki zaizoluj oddzielnie, bo po co latem ma przenikać ciepło z rury CWU do zimnych rur CO.Najtaniej i skutecznie będzie zaizolować kształtkami z szarej pianki nawet trzykrotnie. Chodzi o to, aby zastosować n/p na pierwszą otulinę, następną o średnicy wewnętrznej takiej jak zewnętrzna pierwszej. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 07.12.2016 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Nie mam takiej możliwości, rury są za blisko siebie, przechodzą miedzy innymi przez przepust w stropie i nie ma możliwości rozdzielenia ich na więcej niż 2-3cm. Te rury są już zamontowane w taki sposób i nie mogę ich rozdzielać, przesuwać itd. Podlinkuj te kształki żebym wiedział że myślimy o tym samym.Chce je po prostu zaizolować razem. OD CO oddzielać je bedzie dwie warstwy otuliny które już są na rurkach - jedna na rurce cwu a druga na rurkach CO. Może jeszcze jakimś cudem uda mi się owinać tą jedną rurkę osobno cieńką warstwą wełny a potem już całość wełną grubszą.... można to potem owinać zwykłą folią żeby wełna nie pyliła czy są jakieś przeciwskazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 07.12.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Tam gdzie rurki będą zabudowane możesz zasypać całość granulatem styropianowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.12.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 http://wodmet.pl/?attachment_id=411Dostaniesz w każdym sklepie hydraulicznym.Właściwie to należy skupić się na izolacji rurociągu od CWU bo straty ciepła na rurach od CO i tak zostają w domu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts