Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki techniczne wod-kan - umowa

huberto

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jako, że niedługo ruszam z budową wystąpiłem o wydanie warunków technicznych sieci wod-kan. Po ich otrzymaniu podpisałem umowę o przyłączenie sieci wodociągowej. W tej umowie znajduje się zapis:

Inwestor po wybudowaniu przyłącza i jego włączeniu do sieci, przez cały okres eksploatacji przyłącza pozostanie jego posiadaczem i właścicielem. Inwestor zobowiązuje się zapewnić sprawność techniczną przyłącza związaną z eksploatacją, utrzymaniem i remontem przyłącza w tym także usunięciem awarii przyłącza. Inwestor oświadcza, że jest świadom ponoszenia odpowiedzialności za szkody spowodowane awarią przyłącza.

Pytanie teraz, czy zakład wodociągów może takie coś zawrzeć w umowie i co to tak naprawdę oznacza? Czy dałem się zrobić w bambuko podpisując tę umowę? Czy coś powinienem z tym zrobić? Dodam, że całość będzie przechodziła jeszcze przez ciek wodny.

Pozdrawiam

Edit:

Proszę o przeniesienie tematu do działu "Przyłącza", którego nie zauważyłem.

Edytowane przez huberto

Chodzi o to że jak ci pęknie rura pod ziemią to masz ją niezwlocznie naprawić. Mowa o odcinku od zasuwy w drodze do twojego domu bo to jest nazywane przyłączem. Wodociągi ci nic nie zrobią na tym fragmencie instalacji bo to nie należy do nich. Tak jest zawsze i podobny zapis będzie w każdej umowie. Wyciek przed licznikiem to oczywista strata dla Wodociągów więc nie ma się co dziwić takiemu zapisowi.