kaszpir007 06.12.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Witam ! Dziś wykonawca powiedział aby zamówił nadproża L19 , tyle że węższe 9cm bo mur ma 18cm (silkat)Wchodzą takie dwie eLki i w środek wylewa się beton.Ale będę też ściany 12cm i co wtedy ??? Zastanawiam się jednak czy to się opłaca , bo jednak trzeba je zalać betonem i czy nie taniej kupić jakieś gotowe nadproża aby ominąć betonowanie. Tylko jak to cenowo wygląda ? Czy L19 są dużo tańsze od takich gotowych nadproży ? Czy są gotowe nadproża przygotowane dla murów 18cm ? Widziałem nadproża 12cm i wtedy po prosyu daje się 2 sztuki dla muru 24cm ale dla muru 18cm coś takiego istnieje ? Czy to się wogóle opłaca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.12.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Są różne nadproża na ściany 12cm, choćby porothermu. Nie wiem, czy można je zastosować do ściany z silikatów, ale generalnie jakoś bym się nie przejmował tematem. Jak rozumiem to są ściany działowe i to nadproże konstrukcyjnie odgrywa rolę jedynie symboliczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.12.2016 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Znalazłem nadproża z kermazytu zbrojone 11,5cm i 17,5cm więc były by idealne ..Tyle jak to cenowo wygląda nie wiem i jak w porównaniu do L19. L19 trzeba dodatkowo betonować , więc też dodatkowy koszt i czas ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.12.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Przecież L19 to są gotowe nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 06.12.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Też kupowałem dwie elki i zalewałem betonem, budowałem z silikatów, chyba macie na budowie betoniarkę przecież tego betonu na jedno nadproże wchodzi ze dwa trzy wiadra więc chyba nie będziesz na to gruszki zamawiał, co do działówek to ja kupowałem z porothermu gotowe zakładasz i jedziesz dalej, jeżeli chodzi o cenę to to znikomy koszt. co do wysokości nie ma to znaczenia bo je dajesz na zaprawie a nie na kleju Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.12.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Przeciez l19 sa smiesznie tanie, ja je u siebie stosowalem. na sciane 12cm stosowalem systemowe z porothermu tez sa tanie. worek cementu kosztuje 9zl wiec nie wiem co rozkminiasz. e: widze, ze kolega wyzej robil dokladnie to samo co ja. nie kombinuj nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 06.12.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Przeciez l19 sa smiesznie tanie, ja je u siebie stosowalem. na sciane 12cm stosowalem systemowe z porothermu tez sa tanie. worek cementu kosztuje 9zl wiec nie wiem co rozkminiasz. e: widze, ze kolega wyzej robil dokladnie to samo co ja. nie kombinuj nie ma sensu Dokładnie cena jest śmieszna nie chce mi się szukać faktury. Ja nadprorza trochę cofałem ze względu na rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.12.2016 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Ok. Dzięki ... Po prostu myślałem że za cenę dwóch L19 + kosztu uzupełnieniu tych nadproż dało by sie kupić gotowe nadporoża już ze zbrojeniem , ale to chyba by było zbyt piękne aby było prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 06.12.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 u mnie koszt wszystkich nadprozy to cos okolo 1000zl a sporo ich bylo. nie chce mi sie dokladnie liczyc, ale taniej raczej na pewno nic znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 29.01.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam mam pytanie przy remoncie domu mam w projekcie poszerzenie drzwi pomiędzy kuchnią a salonem zdecydowaliśmy się za.nowa architekta na otwór 130cm w projekcie są 2 nadproża ceramiczne zbrojone kładzione obok siebie od strony salonu i kuchni . Teraz zrobiłbym ten otwór dużo większy na okolo180 cm wykonawca mówi że poszerzy bez problemu na nadprożu ceramicznym tylko dłuższym i nie ma co zawracać sobie głowy. Pytanie czy przy ścianie nośnej 30cm z pustaka nie powinno się dać nadproża stalowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 29.01.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Mam obecnie leier model strong i taki wykonawca chce dać tyle że dłuższy http://www.leier.pl/3600_nadproza.php Edytowane 29 Stycznia 2019 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts