Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża jakie ?

Recommended Posts

Witam !

Dziś wykonawca powiedział aby zamówił nadproża L19 , tyle że węższe 9cm bo mur ma 18cm (silkat)

Wchodzą takie dwie eLki i w środek wylewa się beton.

Ale będę też ściany 12cm i co wtedy ???

Zastanawiam się jednak czy to się opłaca , bo jednak trzeba je zalać betonem i czy nie taniej kupić jakieś gotowe nadproża aby ominąć betonowanie.

Tylko jak to cenowo wygląda ?

Czy L19 są dużo tańsze od takich gotowych nadproży ?

Czy są gotowe nadproża przygotowane dla murów 18cm ?

Widziałem nadproża 12cm i wtedy po prosyu daje się 2 sztuki dla muru 24cm ale dla muru 18cm coś takiego istnieje ?

Czy to się wogóle opłaca ?

Też kupowałem dwie elki i zalewałem betonem, budowałem z silikatów, chyba macie na budowie betoniarkę przecież tego betonu na jedno nadproże wchodzi ze dwa trzy wiadra więc chyba nie będziesz na to gruszki zamawiał, co do działówek to ja kupowałem z porothermu gotowe zakładasz i jedziesz dalej, jeżeli chodzi o cenę to to znikomy koszt. co do wysokości nie ma to znaczenia bo je dajesz na zaprawie a nie na kleju

014.jpg IMG_0007.jpg

Edytowane przez Darek Volke

Przeciez l19 sa smiesznie tanie, ja je u siebie stosowalem. na sciane 12cm stosowalem systemowe z porothermu tez sa tanie.

worek cementu kosztuje 9zl wiec nie wiem co rozkminiasz.

e: widze, ze kolega wyzej robil dokladnie to samo co ja. nie kombinuj nie ma sensu :)

Dokładnie cena jest śmieszna nie chce mi się szukać faktury. Ja nadprorza trochę cofałem ze względu na rolety.

• 2 years później...
Witam mam pytanie przy remoncie domu mam w projekcie poszerzenie drzwi pomiędzy kuchnią a salonem zdecydowaliśmy się za.nowa architekta na otwór 130cm w projekcie są 2 nadproża ceramiczne zbrojone kładzione obok siebie od strony salonu i kuchni . Teraz zrobiłbym ten otwór dużo większy na okolo180 cm wykonawca mówi że poszerzy bez problemu na nadprożu ceramicznym tylko dłuższym i nie ma co zawracać sobie głowy. Pytanie czy przy ścianie nośnej 30cm z pustaka nie powinno się dać nadproża stalowego ?