jou123 07.12.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam, pozwoliłem sobie założyć podobny temat do istniejącego już dotyczącego tego kotła ale z innym sterownikiem gdyż tutaj wszelkie ustawienia wyglądają zupełnie inaczej i chciałbym się wymienić spostrzeżeniami z innymi użytkownikami tego sterownika. Opis instalacji: dom 200m2 powierzchni użytkowej z lat 80, dwie kondygnacje, bez docieplenia, wg schematu SAS układ zamknięty z awaryjnym zaworem schładzającym SYR, układ cwu zasobnik 120l, całość domu grzejniki stalowe płytowe wymienione w tamtym roku, orurowanie z tworzywa, zawór 4-ro drogowy z siłownikiem na obiegu c.o., czujnik temperatury zewnętrznej, pokojowy, spalin, żaru, na powrocie itp pełny komplet automatyki.Na początek chciałbym się skupić na PID gdyż ciężko porównywać z nastawami ręcznymi, w przypadku instalacji najnowszego softa mamy do dyspozycji "PID" i "PID Turbo", aktualnie używam Turbo max wzrost mocy na min mam ustawiony na max 25% i spadek na 50%, na kotle zadana temp. 65stC, kocioł błyskawicznie dochodzi do ok. 60stC wchodzi w podtrzymanie i jeszcze bezwładnością dociąga do 67-68stC, staruje jak temp spadnie do ok. 62stC ale zanim się "rozbuja" to zejdzie mu nawet do 50kilku i znowu dociąga szybko do 60paru i z powrotem. Jak kocioł się rozpędza to temp spalin leci do 190stC i żaru do ponad 600stC. Miałem ustawione ograniczenie spalin na 180stC teraz ustawiłem na 140stC więc po chwili zaczyna zmniejszać nadmuch i podawanie aż spaliny zejdą do tych 140stC. Ekogroszek mam Equation 23MJ. W popielniku są praktycznie same kalafiory nie mam prawie luźnego popiołu natomiast zużycie miałem ostatnio jak ograniczłem mu spalin to ok. 40kg na dobę przy kilkustopniowych przymrozkach w nocy. Skąd użytkownicy podają takie niskie spalania po kilkanaście kg na dobę, jak to mierzą? U nas sterownik podaje zużycie w wybranym okresie przy określeniu prawidłowo wagi węgla podanego przez ślimak przez 1min. nie analizuje na razie ustawień serwisowych bo jest ich tam ogrom i ciężko określić od czego zacząć. Zapraszam użytkowników takie samego sterownika do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.bochenek 10.11.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 WitamKolego udało Ci się ustawić sterownik z trybie PID TURBO??Mam też SAS tylko 14kW i podobny problem z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macio1983 19.01.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Witam, pozwoliłem sobie założyć podobny temat do istniejącego już dotyczącego tego kotła ale z innym sterownikiem gdyż tutaj wszelkie ustawienia wyglądają zupełnie inaczej i chciałbym się wymienić spostrzeżeniami z innymi użytkownikami tego sterownika. Opis instalacji: dom 200m2 powierzchni użytkowej z lat 80, dwie kondygnacje, bez docieplenia, wg schematu SAS układ zamknięty z awaryjnym zaworem schładzającym SYR, układ cwu zasobnik 120l, całość domu grzejniki stalowe płytowe wymienione w tamtym roku, orurowanie z tworzywa, zawór 4-ro drogowy z siłownikiem na obiegu c.o., czujnik temperatury zewnętrznej, pokojowy, spalin, żaru, na powrocie itp pełny komplet automatyki. Na początek chciałbym się skupić na PID gdyż ciężko porównywać z nastawami ręcznymi, w przypadku instalacji najnowszego softa mamy do dyspozycji "PID" i "PID Turbo", aktualnie używam Turbo max wzrost mocy na min mam ustawiony na max 25% i spadek na 50%, na kotle zadana temp. 65stC, kocioł błyskawicznie dochodzi do ok. 60stC wchodzi w podtrzymanie i jeszcze bezwładnością dociąga do 67-68stC, staruje jak temp spadnie do ok. 62stC ale zanim się "rozbuja" to zejdzie mu nawet do 50kilku i znowu dociąga szybko do 60paru i z powrotem. Jak kocioł się rozpędza to temp spalin leci do 190stC i żaru do ponad 600stC. Miałem ustawione ograniczenie spalin na 180stC teraz ustawiłem na 140stC więc po chwili zaczyna zmniejszać nadmuch i podawanie aż spaliny zejdą do tych 140stC. Ekogroszek mam Equation 23MJ. W popielniku są praktycznie same kalafiory nie mam prawie luźnego popiołu natomiast zużycie miałem ostatnio jak ograniczłem mu spalin to ok. 40kg na dobę przy kilkustopniowych przymrozkach w nocy. Skąd użytkownicy podają takie niskie spalania po kilkanaście kg na dobę, jak to mierzą? U nas sterownik podaje zużycie w wybranym okresie przy określeniu prawidłowo wagi węgla podanego przez ślimak przez 1min. nie analizuje na razie ustawień serwisowych bo jest ich tam ogrom i ciężko określić od czego zacząć. Zapraszam użytkowników takie samego sterownika do dyskusji. Witam posiadam ten sam sterownik masz jakiś kontakt żeby wymienić się ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brother1969 16.11.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Witam, udało wam sieokiełznać ten sterownik, jeżeli tak to proszę o jakieś wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts