iTT 07.12.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Czołem Panie i Panowie,przymierzam się do remontu domu. Jest to 140m2, leciwy bliźniak, ocieplony z wymienioną instalacją grzewczą na miedzianą. Obecnie dom ogrzewany jest piecem 2F (chyba model VAILLANT turboTEC VUW Pro 202-3 M-H). Do istniejącej instalacji chciałbym domontować kominek z PW - tak to już postanowione (tu nie do końca mam pewność jak dużej mocy powinien być, około 20kW?), podłączyć go do wymiennika ciepła/bufora. Nie do końca jestem też zadowolony z efektywności działania funkcji CWU w piecu gazowym. Chciałbym przełączyć piec gazowy na 1F i korzystać z niego jako drugiego źródła ciepła, a ciepłą wodę pobierać z innego źródła. Na ten moment mam dwie opcje do wyboru. Wymyśliłem sobie to tak:- kominek 20kW- bufor zwykły 1000L- gazowy podgrzewacz wody 120L z ew. wężownicą na alternatywne źródło grzania np. solary latem Mój hydraulik sugeruje:- Kominek 17 kW- Zbiornik buforowy 300/100 stal nierdzewna z wężownicąZastanawia mnie czy w przypadku mojego domu (bądź co bądź jest to stare budownictwo) zapotrzebowanie na ciepło nie będzie na tyle duże, że ten bufor 300/100 schłodzi się błyskawicznie i de facto będę musiał co chwilę palić w kominku bo woda ze zbiornika wyziębi się w ciągu 2-3hDruga kwestia to CWU latem kiedy będę musiał grzać bufor (ten drugi – 300/100) żeby mieć ciepłą wodę, a to nie wydaje się zbyt ekonomiczne, nawet przy jego częściowym grzaniu.W przypadku mojego pomysłu zbiornik jest duży więc wystarczy na dłużej, wydaje mi się też, że kominek 20kW powinien podgrzać go wystarczająco w ciągu 5-6h palenia. Natomiast CWU byłoby pobierane z niezależnego od ogrzewania źródła. Oczywiście całość spięta automatyką, aby działała bez obsługowo (wyłączając palenie w kominku oczywiście). Co ciekawsze koszt opcji zbiornik w zbiorniku 300/100 jest zbliżony do opcji bufor 1000L + podgrzewacz gazowy z wężownicą. Tylko proszę nie linczujcie mnie za inny podobny post w podforum kominkowym, tam niestety nie uzyskałem zbyt wielkiej pomocy poza sugestią, żeby zapytać tutaj. Jestem laikiem w kwestiach ogrzewania i hydrauliki i wszelkie konstruktywne sugestie są mile widziane. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez iT!T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 "Jest to 140m2, leciwy bliźniak, ocieplony z wymienioną instalacją grzewczą na miedzianą." Co wspólnego z ogrzewaniem ma miedź?Ocieplony dom grzany urządzeniem 17-20kW mocy? Dla mnie - iluzja jakaś. Czas jest dobry.Załatw sobie gdzieś kamerę termowizyjną. Kogoś, kto ją ma i zrobi kilka fotek domu.Badanie zrób po zmroku, aby słoneczko nie fałszowało stanu faktycznego. Dom powinien być uczciwie zagrzany.Badanie domu od zewnątrz i od wewnątrz!TYLKO TAK jesteś w stanie zobaczyć ile kW ma mieć system grzewczy.POTEM dopiero można się zastanawiać jaki duży kocioł (no, ten w salonie) i czy baniak nie za mały.Zwykle jest tak, ze zacząć trzeba od termomodernizacji. Tu są rzeczywiste korzyści i poprawa komfortu przy obniżeniu kosztów stałych.Niestety, to robota raczej na lato, ale... informacje - co robić- zdobywa się TERAZ.W przeciwnym wypadku jest to "celowanie" na bazie mniemanologii w moce, sprawności itp.Im większa bezobsługowość tym większe koszta inwestycyjne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iTT 07.12.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dzięki, pisząc o miedzi, miałem na myśli, że instalacja wymieniona z takiej starego typu, o dużych przekrojach. Dom pochodzi z 1950 roku, tak jak pisałem jest ocieplony (nie moja robota, kupiłem z dobrodziejstwem inwentarza) z wykończoną elewacją więc nie chciałbym tego robić od nowa o ile faktycznie nie okarze się, że to porażka. Ocieplenie dachu jest ale na pewno poprawy, bo zrobione jest nie zgodnie z przyjętymi zasadami bez membran itd. Termowizję zgodnie z sugestią ogarniam (może to być śmieszne, ale nie wpadłem na to - ot laik ze mnie). Mam nadzieję, że niebawem wrócę z konkretnymi danymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.12.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Czas jest dobry. Załatw sobie gdzieś kamerę termowizyjną. Kogoś, kto ją ma i zrobi kilka fotek domu. Badanie zrób po zmroku, aby słoneczko nie fałszowało stanu faktycznego. Dom powinien być uczciwie zagrzany. Badanie domu od zewnątrz i od wewnątrz! TYLKO TAK jesteś w stanie zobaczyć ile kW ma mieć system grzewczy. Jak sie przelicza dane ze zdjęc termowizyjnych na projektowe obciązenie cieplne?, nie znam tej metody. Na ile jest ona dokładna? Termowizja pokaze stan izolacji termicznej, ale bez konkretnych wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iTT 07.12.2016 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Jak sie przelicza dane ze zdjęc termowizyjnych na projektowe obciązenie cieplne?, nie znam tej metody. Na ile jest ona dokładna? Termowizja pokaze stan izolacji termicznej, ale bez konkretnych wartosci. Tego nie wiem, ale przed chwilą zamówiłem usługę podstawowego audytu (zdjęcia + raport) 400-450 zł w moim przypadku. Jeżeli będę chciał dodatkowo dokładne wyliczenia zapotrzebowania czy obciążenia cieplnego, to kosztuje to drugie tyle (mniej więcej, bo nie ustalaliśmy jeszcze szczegółów co do obliczeń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 asoltWeź się opamiętaj.Nie zrozumiałeś i łopatą Ci trzeba czy celowo jesteś złośliwy?Znasz metodę DOKŁADNEGO policzenia obciążenia cieplnego domu z 1950 roku z wykończoną elewacją i bez księgi obiektu budowlanego czy projektu?Tu jest poszukiwanie sposobu rozpoznania - z czym się człowiek mierzy.Termowizja pokaże skalę problemu.Potem się będzie szukać właściwego rozwiązania. Także liczyć co trzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 17.12.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Dom z lat 60 po teściach. Ocieplony styropianem. Piętro szybko się wychładzało. Firma od dociepleń dwa dni pracy. Koszty to 1700 zł. robocizna plus materiał. I po problemie. Używali termometru z laserem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 "Używali termometru z laserem. " I TO pomogło?!!!A CO TO JEST? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.12.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 "Używali termometru z laserem. " I TO pomogło?!!! A CO TO JEST? Adam M. Z tego niezwykle bogatego opisu wynika, ze chodzi prawdopodobnie o pirometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Nie byłem pewien... No, no... pirometr pomógł...Zdolniachy!. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iTT 24.01.2017 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Panowie, chciałbym odświeżyć trochę temat. Od razu na początku dodam, że jeśli dotykam gdzieś absurdów, proszę o cierpliwość, moja dotychczasowa historia mieszkaniowa opierała się o ogrzewanie bezobsługowe, dopiero teraz mierzę się z tematami jak niżej. Kilka dni temu otrzymałem raport z badania termowizyjnego mojego domu. Poza drobiazgami, które w prosty sposób można usunąć oraz uszczelnieniem dwóch elementów połaci dachowej, nie stwierdzono poważnych ubytków mogących mieć wpływ na zużycie energii do celów grzewczych, co mnie bardzo cieszy. Na podstawie raportu konsultowałem się z firmą, która owe badanie prowadziła, w ich ocenie (bez wdawania się szczegółowe wyliczenia) kominek z pw o mocy 15kW powinien w zupełności wystarczyć. Jak już pisałem firma, która ma zająć się montażem i modernizacją instalacji grzewczej proponuje mi kominek LAVA 17kW, model niższy w asortymencie producenta to 13kW. Kominek ma działać w połączeniu z buforem. Tutaj zaproponowano mi zbiornik buforowy 300/100 stal nierdzewna z wężownicą. Co wydaje mi się bardzo małą pojemnością dla 120m domu. Obeznanych w temacie chciałbym poprosić o pomoc. Z jednej strony kominek 17kW jest duży jak na mój dom, z drugiej ma grzać dom i bufor a to, jak się domyślam, zmienia postać rzeczy. Druga kwestia to sam bufor, tj. czy te 200L (po odjęciu pojemności cwu) ma w ogóle sens. Czy nie będzie tak, że palę po powrocie z pracy około 17, do godz 22-23, później palenisko wygasa na noc, a tak mały bufor wychłodzi się w ciągu 2-3h i wstając rano znowu będzie zimno. Przy cyklu życia mojej rodziny idealnie byłoby palić raz na dobę np. w godz. 17-23. Do tego dochodzi jeszcze kwestia cwu na ten moment piec 2-funkcyjny. iT!T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.01.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 masz tu 700 stron na temat.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a WSZYSTKO jest tam omówione i to po kilka razy we wszystkich wariantach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.01.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 200 litrów to nie bufor. Przyjmij mniej więcej 50 litrów na 1kw mocy kotła do WODY (nie wiem ile z tych 17 kw idzie do wody). Druga sprawa to gdy jest bufor to moc kominka jeśli będzie zawyżona nie ma większego znaczenia bo rolą bufora jest przejęcie nadwyżki mocy i oddanie jej w późniejszym czasie. Sensowne bufory zaczynają się od 1000 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.01.2017 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Panowie, chciałbym odświeżyć trochę temat. Od razu na początku dodam, że jeśli dotykam gdzieś absurdów, proszę o cierpliwość, moja dotychczasowa historia mieszkaniowa opierała się o ogrzewanie bezobsługowe, dopiero teraz mierzę się z tematami jak niżej. Kilka dni temu otrzymałem raport z badania termowizyjnego mojego domu. Poza drobiazgami, które w prosty sposób można usunąć oraz uszczelnieniem dwóch elementów połaci dachowej, nie stwierdzono poważnych ubytków mogących mieć wpływ na zużycie energii do celów grzewczych, co mnie bardzo cieszy. Na podstawie raportu konsultowałem się z firmą, która owe badanie prowadziła, w ich ocenie (bez wdawania się szczegółowe wyliczenia) kominek z pw o mocy 15kW powinien w zupełności wystarczyć. Jak już pisałem firma, która ma zająć się montażem i modernizacją instalacji grzewczej proponuje mi kominek LAVA 17kW, model niższy w asortymencie producenta to 13kW. Kominek ma działać w połączeniu z buforem. Tutaj zaproponowano mi zbiornik buforowy 300/100 stal nierdzewna z wężownicą. Co wydaje mi się bardzo małą pojemnością dla 120m domu. Obeznanych w temacie chciałbym poprosić o pomoc. Z jednej strony kominek 17kW jest duży jak na mój dom, z drugiej ma grzać dom i bufor a to, jak się domyślam, zmienia postać rzeczy. Druga kwestia to sam bufor, tj. czy te 200L (po odjęciu pojemności cwu) ma w ogóle sens. Czy nie będzie tak, że palę po powrocie z pracy około 17, do godz 22-23, później palenisko wygasa na noc, a tak mały bufor wychłodzi się w ciągu 2-3h i wstając rano znowu będzie zimno. Przy cyklu życia mojej rodziny idealnie byłoby palić raz na dobę np. w godz. 17-23. Do tego dochodzi jeszcze kwestia cwu na ten moment piec 2-funkcyjny. iT!T Dowiedz się ile ciepła z tego kominka w trakcie ładowania bufora zostanie przekazana do salonu i czy na pewno chcesz mieć w nim tak ciepło? Jeśli bufor to min. 1000l, a kominek z 3-ma szybami, lub żelazna kurtyna. Wężownica 4m2 w buforze rozwiąże zapotrzebowanie na CWU. Pozdrawiam Cezary Jeszcze dwa lata temu miałem podobne plany. Później plany ewoluowały na pieco-kominek z masą akumulacyjną, a teraz jest dom bez komina. Na wszelki wypadek mam dolot powietrza z zewnątrz do zasilania pieco-kominka lub kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iTT 25.01.2017 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Dowiedz się ile ciepła z tego kominka w trakcie ładowania bufora zostanie przekazana do salonu i czy na pewno chcesz mieć w nim tak ciepło? Jeśli bufor to min. 1000l, a kominek z 3-ma szybami, lub żelazna kurtyna. Wężownica 4m2 w buforze rozwiąże zapotrzebowanie na CWU. ... MD. i cezary.pl, dzięki za konkretne podejście do tematu. Przy kominku Lava Trend 17kw, do wody idzie 15kw zgodnie ze specyfikacją producenta. Parter domu w założeniach będzie w całości otwarty, kominek będzie stał w pomieszczeniu 40 m2 więc to co pójdzie przez szybę raczej nie powinno robić sauny. Zgodnie z informacją od MD. bufor powinien mieć minimum 750l i przyznam, że to dużo bardziej składa mi się w głowie niż beczułka 200l. Rozważam wężownicę CWU ale martwi mnie kwestia ciepłej wody latem. Grzanie bufora kominkiem lub gazem tylko dla CWU to chyba niezbyt ekonomiczne rozwiązanie nie mam miejsca na solary bo chciałbym zainwestować w panele fotowoltaiczne ale też nie po to, żeby grzać nimi 1000L bufor dla CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.01.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ja wiem że każdy chciałby mieć ( no może nie każdy) kominek z płaszczem wodnym w salonie ' ale czy zastanowiliście się czy warunki techniczne pozwalają na to. Każdy "hydraulik" montuje bo za to dostaje pieniądze ale nie każdy zna przepisy. Ja wiem że inwestor na przepisach się nie zna ale najpierw trzeba zapytać "fachowca" który to składa czy tak może być. On ma obowiązek to wiedzieć; Bierzcie faktury za wykonanie. Przeczytaj a szczególnie 2a:§ 136. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwo stałe i pomieszczenia składu paliwa i żużlowni oraz pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na olej opałowy i pomieszczenia magazynu oleju opałowego powinny odpowiadać przepisom rozporządzenia, w tym określonym w § 220 ust. 1. 2. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 25 kW powinny być instalowane w wydzielonych pomieszczeniach technicznych zlokalizowanych na kondygnacji podziemnej, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń lub w innych pomieszczeniach, w których mogą być instalowane kotły o większych mocach cieplnych nominalnych. Skład paliwa powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu technicznym w pobliżu kotła lub w pomieszczeniu, w którym znajduje się kocioł. Pomieszczenia, w których instalowane są kotły, oraz pomieszczenia składu paliwa powinny odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. 2a. Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3, na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi: 1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3, 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9, 3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1, 4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła - odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 27.01.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 MD. i cezary.pl, dzięki za konkretne podejście do tematu. .. Rozważam wężownicę CWU ale martwi mnie kwestia ciepłej wody latem. Grzanie bufora kominkiem lub gazem tylko dla CWU to chyba niezbyt ekonomiczne rozwiązanie nie mam miejsca na solary bo chciałbym zainwestować w panele fotowoltaiczne ale też nie po to, żeby grzać nimi 1000L bufor dla CWU. Nikt Ci nie każe grzać całego bufora na cele CWU. Bufor dobrze zrobiony napełnia się ciepłem od góry do dołu. Na cele CWU wystarczy spokojnie z 200l. czyli zagrzanie 1/5 z 1000l. Jak zagrzejesz cały, naprawdę dobrze ocieplony bufor to będziesz miał zapewnione CWU na tydzień. Nie ma bardziej ekonomicznego grzania niż drewnem. Inne są droższe inwestycyjnie lub w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.01.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Ja na lato do CWU mam przewidziana grzałką 2 kW zainstalowaną w połowie wysokości bufora 1000l.Jak robiłem próby grzania, to na górnej połowie bufora było 60*C, a na dole 20*C Wężownica w buforze zaczyna się kręcić od samego dołu do góry i zagęszczać swoje zwoje w tym samym kierunku. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.01.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 MD. i cezary.pl, dzięki za konkretne podejście do tematu. Przy kominku Lava Trend 17kw, do wody idzie 15kw zgodnie ze specyfikacją producenta. . Tylko 2 kW przez tak dużą pojedynczą szybę ? Cuda Panie........ cuda... To konstrukcja ze starego ZBANKRUTOWANEGO włoskiego CTM . Powietrze do spalania z zewnątrz podawane na DÓŁ PALENISKA [ proponuje poczytać o prawidłowym o górnym spalaniu drewna ] dodatkowe powietrze podawane na tylną ściankę Z POMIESZCZENIA żeby było zabawnie NIEREGULOWANE ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iTT 03.02.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Tylko 2 kW przez tak dużą pojedynczą szybę ? Cuda Panie........ cuda... To konstrukcja ze starego ZBANKRUTOWANEGO włoskiego CTM . Powietrze do spalania z zewnątrz podawane na DÓŁ PALENISKA [ proponuje poczytać o prawidłowym o górnym spalaniu drewna ] dodatkowe powietrze podawane na tylną ściankę Z POMIESZCZENIA żeby było zabawnie NIEREGULOWANE ..... Jestem laikiem w temacie więc przyjmuję to co zaproponują mi fachowcy, czy też "fachowcy" (laikowi ciężko rozróżnić). Nie stać mnie na wkład za 15 czy 20tys. Jeżeli jest coś godnego polecenia w cenie do 5 tys to chętnie wezmę pod uwagę. BTW fajnie jest wytknąć błędy, czy słabe strony, ale ludziom takim jak ja, którzy stoją przed znaczną inwestycją, nie wiele to daje, fajnie byłoby dopisać jakąś rozsądną alternatywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts